Založ si blog

Padne, komu padne

            Tak rigorózne vyslovený postoj a náznak riešenia nie je dnes, v dobe vlády peňazí a komplikovaným vzájomným vzťahom primeraný aj keď sa tvári spravodlivo. Je skôr populistický, nereflektujúci realitu.

            Už J. W. Goethe, básnik, politik i minister (1749-1832) dávno pred súčasným a občasným búchaním sa do pŕs našich politikov bol kvetnato vypovedal, že: “Šedá každá teória, zelený strom života“. Bolo to iste v konkrétnej situácii, keď potreba rozhodnutia sa dostala sa do sporu so zákonom, alebo predpismi vo Weimare, kde bol ministrom, no ostal mysliteľom.

            Aj bývalý náš básnik i minister M. Válek sa na jednom stretnutí s mladými priznal, že robil protekciu schopnému a nadanému maturantovi, ktorý mal problém dostať sa na vysokú školu, aj keď ako člen vtedajšej vlády mal to prísne zakázané(proti podpisu). Porušil vnútorný no od života odtrhnutý predpis.

            Súčasná situácia v sprostredkovaní výhod, či prospechu je už iná, vyvažovaná peniazmi a tak sú od ministra vnútra a policajného prezidenta prijímané rôzne a prísne predpisy, personálne výmeny a reorganizácie, ktoré síce majú legitímne krytie, no sú proti zákonom životnej spôsobilosti

Začala s tým p. A. Malíková, keď oznámila, že pripravuje ako poslankyňa novelu zákona o obecnom zriadení. kde bude žiadať, aby kandidát na predsedu obecného(možno i mestského )úradu bol človek gramotný, znalý písma i plynulého čítania textov, ktoré mu budú na úrad chodiť často. Ihneď sa ohradil p. D. Lipšic, ako právnik, že by to bolo v rozpore so základnými právami občana voliť a byť zvolený. Čo s tým, keď ani v iných zavedených demokraciách ktoré takúto možnosť nemajú právne ošetrenú, ale nejako si vedia poradiť, aby návrhy na zaradenie do zoznamu uchádzačov o lukratívne posty prešli istou selekciou. A tak len Slovensko by bolo jediné a spravodlivé požadujúce gramotných politikov na miestnej úrovni a malo by k tomu aj zákon!

Iná, diskriminačne podobná je podmienka, no teraz z dielne ministra Lipšica a pre prijatie imigrantov do zväzku občanov Slovenska. Tu minister predbieha dobu aspoň v tom, že očakáva príliv „kultúrne blízkych“ imigrantov do republiky i keď ide skôr o úvahu, že by to mohlo byť tak, keby to tak bolo. Vzhľadom na jeho politické krytie malo by ísť o kresťanov, najlepšie katolíkov z Poľska, Talianska, či Španielska možno Írska. V situácii, ktorá u nás zavládla, ťažko môžeme očakávať, že pôjde o masový príliv imigrantov požadovaných vzdelanostných štruktúr a práve tých, kde sa naši chystajú odísť za „ väčšou skyvou chleba“ , ďalej.

            Keď bude mať spojencov v koalícii a hlavne v SNS mal by vziať na vedomie, že porovnávať Slovensko so zvyklosťami vo Švajčiarsku je neprimerané, keď tam o vážnych otázkach rozhodujú Švajčiari v referendách. Darí sa im na rozdiel od našich. Nemecko svojim Turkom nebráni stavať mešity a rešpektuje ich zvyky, tradície, no učí ich nemčine a dáva im možnosť zúčastňovať sa na politike krajiny. Síce Nóri svojou toleranciou k multikultúrnosti doplatili na prejav intolerantného šialenca, ale ten pohyb ľudí za prácou, za lepším životom bude pokračovať.

            Politickí exponenti síce o problematike globalizácie mlčia, ale vedia, že už búcha na naše dvere. Svet, aj ten náš v širšom okolí to vníma s mnohými otázkami a naliehavými riešeniami a iste chápu, že terajšia situácia prejavujúca sa v dopadoch a terorizme pokračuje. Terajšia kríza je iná, ako ju poznali znalci v uplynulom storočí. Že zmena politických a ekonomických stereotypov je nevyhnutná už pre najbližšie roky. A to platí nielen pre príklady, ktoré načrtli A. Malíková v detailoch, ale aj D. Lipšic v širšom ponímaní. Že definície o tom, čo je demokracia a jej kánony definované Ústavou sa prekonáva aktuálnymi spoločenskými potrebami a zmenami, na ktoré už texty a články Ústavy sú rébusom aj pre Ústavný súd.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

SR Bratislava NRSR parlament 9. schôdza BAX

Opozícia kritizuje neskorú voľbu kandidátov na sudcu ÚS i počet uchádzačov

30.04.2024 11:05

Parlament by sa mal následne venovať aj návrhu na odvolanie členov súdnej rady, ktorí sú volení parlamentom.

DN - SIAF

Tohtoročný SIAF sa bude niesť v znamení osláv troch výročí i krstu stíhačky F-16

30.04.2024 10:31

Podujatie sa uskutoční na leteckej základni Kuchyňa-Malacky 31. augusta a 1. septembra.

nehoda, priechod, bratislava

Na priechode pre chodcov v Bratislave zrazilo auto 16-ročné dievča

30.04.2024 10:26

Alkohol v dychu vodiča nezistili.

Daniel Lipšic

Lipšic sa mal na generálnej prokuratúre dopustiť protiprávneho konania. Normalizácia pokračuje, reagoval prokurátor

30.04.2024 09:29

Prokurátor tvrdí, že rozhovor absolvoval počas obedňajšej prestávky.