Založ si blog

Amplitúda pohľadu na SNP

             Tak primerane by bolo možné hodnotiť SNP, od pozitívnych až po negatívne pohľady rôznych špecialistov, historikov, najmä mladých, ktorí nemali možnosť pociťovať a preciťovať atmosféru masového vzopnutia veľkej časti národa slovenského. Ako všetko, aj táto udalosť postupne menila svoje formy osláv, či spomienok, zhromaždenia, kladenie vencov za zvukov vojenskej kapely a nakoniec klobásky s pivom na poukážku za účasť. Rovnako, ako oslavy 1.mája sú v súčasnosti zosmiešňované a vždy, keď sa účelovo vytratí, alebo vygumuje prvotný význam spomienok. Dnes sme už dospeli do stavu, kedy ani STV, organická súčasť RTVS, nemá potrebu prenášať spomienkovú slávnosť aspoň z miesta ústredných osláv a siahla len k k dokumentom z predprevratových rokov 1969 a 1970 iste k neľúbosti dnešných majiteľov Slovenska

            Keď v minulom roku si dnešná predsedkyňa vlády do B. Bystrice len odskočila, aby nevynechala stretnutia s priateľmi Stanka Radiča v Kremnici na gagoch, teraz to vykonala už múdrejšie, keď sa išla 28.augusta pokloniť do Starej Kremničky umučeným, aby mala opäť a blízko do Kremnice, ktorú nevynecháva. Pomôcť by sa dalo aspoň tak, že karneval humoru by sa posunul o týždeň dozadu, keď ten 29.august už nejde posunúť.

            Spomienky na výročie SNP by si vo verejno-právnom prostriedku masovej propagandy v novom šate mali dostať za verejné peniaze primeranej pozornosti. Dá sa pochopiť, že kameramani, prenosové vozy, i redaktori, ktorí by výročie prenášali v obraze nám vidiečanom sú drahé a peňazí niet. A Vatikán na takéto účely iste nemá otvorené fondy ako na každoročné slávnostné púte k rôznym udalostiam ,  ktoré sú prenášané verejno i právne. A keď platí, že za všetko sa platí, potom už niet o čom hovoriť. Možno len o tom, že za 20 € sa dostali do Madridu mladí katolíci na stretnutie s pápežom. Tam i späť.

            Bývali síce časy, keď aj oslavy jediné a v roku neopakované ako sa deje s púťovými slávnosťami  5 až 7 krát do roka na obrazovkách verejné i právnej STV  boli organizačne nadsadené a v reči veselých jedincov bola 2.svetová vojna len epizódou v dejinách SNP. Bolo tomu tak v rokoch, keď išlo o okrúhle výročie a vždy s rovnakým rituálom, medailami pre žijúcich partizánov a od istého času aj pre vojakov, ktorí v Povstaní bojovali i s úctou k rodinným príslušníkom a s istými benefitmi v kúpeľnej starostlivosti. Poplatné dobe bolo i umenie, film. Bývali to diela, plné hrdinských partizánov a mŕtvych Nemcov, čo robilo v našich hlavách viac zla v chápaní trápenia ľudí v  zasnežených bunkroch, hladných a nemocných bez lekárskej pomoci. Ale také diela sa pýtali na svet a umelci za ne boli odmeňovaní finančne i cenami A deti vtedajších umelcov pôsobia v umení i teraz len na inej amplitúde.

            Je skutočnosťou, ktorá ani v súčasnosti nie je výnimočná(napr. dnešná honba po M.Kadáfim v Líbyi), že velenie sovietskych vojsk a najvyššie velenie kládlo dôraz na partizánov, na ich záškodnícku činnosť v tyle nepriateľa(mosty, tunely a prepady)a a k činnosti slovenskej armády počas Povstania pristupovalo s nedôverou, alebo aspoň opatrne a bez potrebnej pomoci. Bola to  škvrna , ktorá sa vynárala vždy, keď išlo o dolnú časť amplitúdy. Interpretácia dôvodov môže byť rôzna a uvedené sú len dohady, no taký prípad, aby sa národ vzbúril proti cudzej moci v svojej krajine, nebol dovtedy známy v našom okolí. Hnevá sa len “historik“ Vnuk, ktorý nám nadával, že Slováci povstali(urobili puč)proti vlastnej štátnosti a také niečo nepamätá!

            V dnešnom svete je to už bežné a hlavne silne podporované štátmi, ktoré sa tešia na spoluprácu s novými vládcami, ktoré pomáhajú dosadiť nových vládcov  za koncesie na ropu a plyn. Vtedy také a cez vojnu inštrukcie bankárom a podnikateľom neexistovali. Tento systém sa vyvíjal postupne až do dnešnej skoro dokonalej podoby ako nastoľovanie demokratických režimov a pomoci.U nás z toho bola len vôľa národa, bez očakávania budúcich tantiém.

            Keď pred časom druhý najvýznamnejší činiteľ štátu p. R.Sulík bol sa pokloniť pracovne pamiatke gen. M.R.Štefánika na Bradle, len tak športovo, v rifľových nohaviciach, pokladali to jeho poradcovia a čím sa netajili ani v médiách, že to bol čin štátnicky neskúseného človeka, naviac dlhé roky žijúci od detstva v  cudzine a asi nemal možnosť počuť, čo pre Slovákov gen.M.R.Štefánik znamená. Teraz, pred spomienkovými oslavami SNP však vyhlásil, že on teda ako predseda NR SR sa osláv v B.Bystrici nezúčastní. Z jeho strany to bolo v poslednom čase jediné a múdre prehlásenie, pretože účastníci oslavy by ho boli určite vypískali, ako nežiaducu osobu a tak ich predišiel. Zabudol však, že aby jeho S&S prešla v budúcich voľbách do NR, budú mu potrebné hlasy aj tých, ktorí jeho strane stále robia problémy, že stále niečo chcú. Podľa posledných správ však ide na ruku KDH, keď súhlasí s článkom o výhrade svedomia už v Zákonníku práce. Chytil sa rozumu, aby nebol sám a opustený. Pomoc skupín, ktoré mu robia radosť je síce značná a finančná, no potrebné sú aj hlasy v demokratických voľbách tých,  čo majú zatiaľ len ten hlas vo voľbách. Iný dôvod jeho neúčasti, okrem obáv, že bude vypískaný môže byť geneticky zakódovaný v jeho mladosti, ktorú strávil s rodičmi v nemeckom prostredí, ktoré ho tvárnilo do dnešnej podoby i s medzerami vedomostí o našej historii.

            Zápas o pochopenie významu SNP v novodobých dejinách slovenského národa osciluje medzi krajnosťami amplitúdy, ktoré sa zhoduje len v inflexnom bode, že bolo. Zatiaľ čo jedni ho vysoko heroizovali, iní a tí čo  majú dnes navrch spomínajú na terorizmus partizánov(napr. vedátori z ÚPN) a smrť nevinných ľudí, občanov nemeckej národnosti z obcí  Hornej Nitry. To, že do koncentrákov boli po Povstaní vyvezení mnohí Slováci, nespomínajú. Chudáci nevedia o tom pretože písomné materiály o tom  im niekto úmyselne  zadržal.

            Od SNP uplynulo 67 rokov, no ani iné nasledujúce epopeje národov sveta neprebiehali podľa schváleného itinerára a pravidiel slušného správania sa ľudí. V rukavičkách radi pracujú len politici pri rokovaní s protivníkmi. Že v bojoch sa strieľa a sú i mŕtvi, dodnes nechcú akceptovať moralisti a estéti, ale účelovo, aby zneuctili jediné ozbrojené povstanie Slovákov v rokoch XX storočia. Stále im na ňom niečo vadí.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj letisko v Rzeszówe používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.