Založ si blog

Kedy sa prepriaha?

 

Počiatočné úsmevy, potriasanie pravicami a podpisy predstaviteľov strán terajšej vládnej koalície pred TV kamerami naznačovali že ako trojspolok, či trojdohoda budú po celé volebné obdobie spolupracovať v prospech občanov. Slovenska Rámec je daný koaličnou zmluvou a v NR schváleným programom vlády, no priebeh udalostí naznačuje, že strana SMER-SD voči partnerom SNS a Most – Híd je v menšine, že má len tretinu práv, čo sa prejavilo už v poklese jej preferencií

Návrh zvýšenia poplatkov za vlastnenie TV prijímača, ktorý predložil minister M.Maďarič bol odložený na lepšie časy, ale návrh zákona o dani z dividend bol na koaličnej rade skresaný na polovicu I jeho platnosť od roku 2018 je podozrivo ústretová voči osobám, ktoré poberajú dividendy. Prečo nie skôr? Veď tento posun v čase naznačuje, že nárok na dividendy bude možné za pomoci šikovných advokátov zamotať tak, aby pôvodný zámer obohatiť štátnu kasu sa stratil. a stal sa zbytočný. SNS a jej predseda postupne preberajú agendu KDH, ale určite i s voličskou základňou aby sa stali nielen stranou národnou, ale aj kresťanskou, pretože nový predseda KDH začal zápas profilovanie hnutia na hnutie konzervatívne a pokúšal sa tak na ich konferencii, čo mu neprešlo. Zatiaľ, ale nevzdáva sa. Obaja popletú a spoločne roduverných Slovákov- katolíkov Ale p.Danko ide ďalej, keď sľúbil katolíckym biskupom podporu v ich principiálnom a kresťanskom postoji voči LGBT, ale aj v zvýšení limitu registrovaných členov náboženských spoločností z 20 na 50 tis. Čo keby tak inicioval presadiť limity pre členstvo v politických stranách a združeniach? To by sprehľadnilo záujem o kreslá v NR. A znížilo výdavky štátnej pokladnice na ich činnosť.

Teraz najnovšie vedú signatári koaličnej dohody spor o výšku odvodov živnostníkov do Sociálnej poisťovne. A opäť je SMER –SD v tomto spore v menšine, teda v opozícii voči svojim partnerom, ktorí viac dbajú o krátkodobé zisky ich hlasov v najbližších voľbách Veď i p.Švejna, štátny tajomník za Most-Hid hovorí, že mu nevadia súčasné nízke odvody živnostníkov do fondu, keď nehľadia na svoje budúce a nízke dôchodky.

Zavedenie poplatkov za prednostné vyšetrenie u lekárov k čomu dospel minister Drucker môže potešiť klub priaznivcov exministra R.Zajaca že došlo na jeho slová že lekárom bude stále málo a tak treba voliť aj nepopulárne opatreniam, aby zdravie malo skutočne najvyššiu cenu. Lov na prijímateľov úplatkov v zdravotníctve pokračuje a už má ďalšiu obeť, až sa človek čuduje pôvodne slušným ľuďom, ale čo robia peniaze už zabudol.

Minister Drucker sa zaoberá so svojimi spolupracovníkmi aj redukciou pohotovostných staníc, najmä tam. kde funguje i urgentný príjem pacientov v nemocniciach. Čo ale tam, kde noví majitelia zdravotníckych služieb s cieľom ich racionalizovať zrušili akútne služby a orientujú sa na dlhodobo nemocných, čo viac vynáša? Verme, že údaje o tom, že niekedy lekár v pohotovosti nemá za celú noc pacienta sú pravdivé., ale majú byť tam, kde nemocnica zariadená na urgentný príjem je ďaleko. Aj preto, keď hasiči nemali v noci požiar, ich generál Nejedlý iste neuvažuje, že nočné služby hasičov treba rušiť.

Pokračujú po prázdninovom oddychu aj mladí učitelia hlavne z Bratislavy, ktorým je ich odmena za prácu malá na založenie rodiny a majú pritom vysokoškolské vzdelanie! Ak je tak a na život v tomto meste je to málo, môžu si nájsť miesto niekde na vidieku. kde ich starostovia príjmu s otvorenou náručou i s bytom. Veď roztvorenie mzdových nožníc v odmeňovaní v súkromných spoločnostiach a v štátnych organizáciách nezavinili v Bratislave ministri financií a školstva.

Od mája, kedy došlo po voľbách k vzniku pravo-ľavej koalície je dosť príkladov na uvažovanie, či trojspolok vydrží pohromade celé volebné obdobie a či to nebude na úkor strany SMER-SD. Analytici síce hovoria, že vydržia spolu do najbližších volieb a potom sa uvidí. No doteraz je to na účet tejto strany, pretože je stále v defenzíve a ako ukázali uvedené príklady je to na vrub sociálnych pasáži z jej programu. Uvidíme kam sa prekľučkujú v decembri, koho kto nahradí a poďakuje sa.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.