Založ si blog

Budú to tovary na jedno použitie?

 

Rokovania o vytvorení transatlantického investičného a obchodného spoločenstva TTIP dospeli do štádia, kedy na verejnosť museli preniknúť dlho utajované zásady budúceho spoločenstva. Okrem už dlhodobo známych základných nerovností o podmienkach vstupu tovarov všeobecnej potreby na náš trh sa do pozitív zmluvy TTIP pretláčajú hodnoty ekonomického rastu na oboch stranách Atlantiku. Dokonca tak, že európska ekonomika si ročne polepší o 119 mld € a americká len o 95 mld.€ a už je to aj podelené na rodiny. Každá európska získa 545 € a americká 655 € za rok.

Celý projekt napriek dlhodobému a vyargumentovanému postoju odporcov TTIP na európskej strane má iste politické dôvody vyplývajúce zo súčasného stavu hlbokej ekonomickej nerovnováhy vo svete, aby sa obchod, ako finálna činnosť ekonomického života nezastavil. Zaujímavé na celom procese prípravy TTIP nie je len to že sa koná za zatvorenými dverami ale to, že záujem o uzatvorenie takej dohody od prvopočiatku majú Američania a teraz, keď už vieme o čo ide, masovo demonštrujú práve Nemci A preto ich kancelárka pani Merkel chce, aby bola uzatvorená do konca roka, pretože sama nevie, ako to bude na budúci rok.

Dôraz je položený na voľný obchod, bez ciel a regulácie objemov výmeny a kontroly kvality, ktorá sa predsa vykonáva teraz aj medzi krajinami EÚ. Čo potom? Orgány kontroly budú zbytočné alebo nadbytočné. Ak sa vrátime k základnému významu funkcie cla v medzinárodnom obchode, tak je to ešte a stále vnútorná ochrana pred konkurenciou zo zahraničia. Aktuálny je teraz dovoz čínskej ocele a plechov z Číny a Ruska, ktorý svojimi cenami ruinujú domácich producentov ocele. Ale zvyšovanie ciel má aj druhú stránku. Ako vy nám, a tak my vám.

Pozitívne znejú k návrhu dohody hlasy z našich spolkov zamestnávateľov iste v nádeji, že skôr preniknú svojou produkciou ich firmy na americký trh. Ale to, čo bolo už neexistuje, zaniklo. Možno tak ručné práce, alebo niečo z dreva, bryndza a korbáčiky, alebo trdelníky. Dohoda má tiež obmedziť európske práva zamestnancov a ukončenie pracovného pomeru, ktoré v USA sú jednoduché privítajú iste naši podnikatelia. Stačí povedať “Zajtra do práce prísť už nemusíš, nemám pre teba robotu, keď bude niečo, zavoláme“.

Socializmus v tomto smere veľa pokazil, čo dohoda iste napraví, pretože USA dokazujú, že práve takto sa dá zvyšovať tempo ekonomického rastu a koncentrácia bohatstva. Ale to nie je dôsledok rastu materiálnych hodnôt, ale dômyselná regulácia trhu ponukou a dopytom, umele. Môžeme to indikovať rastom počtu výrobkov na jedno použitie Pretože ako ináč treba chápať vysoký rast výmeny tovarov, keď ľudia zjedia predsa len limitovaný objem potravín a tak ten rast musí pochádzať z iných položiek produkcie. Skúste už dnes a u nás a to ešte TTIP nie je podpísaná, vymeniť jednoduchú súčiastku, alebo nájsť opravára pračky, chladničky TV prijímača, vysávača a pod. po niekoľkých rokoch fungovania a krátkej dobe po záruke. Skončíte pred dobre mienenou radou, že výrobok je už výbehový typ, náhradné diely sa už nedodávajú, ale majú nový a modernejší, a ten váš starý je na smiech.

A keď na tomto princípe má spočívať nebývalý ekonomický rast, dosahovaný TTIP, potom ide o drancovanie prírodných zdrojov, pretože tie sú obmedzené a mali by byť aj pre budúce generácie.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.