Založ si blog

Pamäť na činy v národe dedičné, nesmie zaspať.

            Podnet k vzniku a k právnej definícii činnosti ÚPN dal nebohý Janko Langoš, keby nebol narazil a zahynul a dnes je ťažko hádať, kam by sa jeho činnosť pod jeho vedením uberala. No to, že ide o Ústav a pamäť národa je veľavravný, taký dlhodobý. Ústav za dobu svojej existencie zhromaždil doklady z archívov bývalej ŠtB, mená jej agentov a spolupracovníkov, vlastníkov konšpiračných bytov, ktorých mená uverejnil a dostal sa i do sporov s osobami, ktoré mali spolupracovať a ktorí to odmietali. a Ústav žalovali. Zorganizoval niekoľko konferencií i uskutočnil niekoľko sťahovaní do rôznych podnájmov, Jeho odborní pracovníci vydali niekoľko monografických publikácií a spočítali, koľko osôb bolo počas pokusov o útek na hranici s Rakúskom zastrelených a označili aj osoby funkčne zodpovedné za ich smrť. Rozlúčili sa i s pracovníkom, ktorý mal a má iný pohľad na existenciu Slovenského štátu. Iste nie je sám, ale ako dnes už bývalý a kmeňový pracovník Ústavu dal podnet k tomu, aby predseda bol predvolaný na rokovanie parlamentného výboru pre ľudské práva, údajne pre výsledky kontroly dozornej rady Ústavu.

Zdalo by sa, že činnosť ÚPN je po 23 rokoch svojej existencie naplnená a hľadá sa dôvod pre jej ukončenie so cťou. a poďakovaním. Je tu však istá možnosť pokračovať v usilovnej práci jeho pracovníkov v zhromažďovaní relevantných dokladov o priebehu privatizácie, kto, kedy a ako došiel k majetku za zásluhy o štát a kto bez zásluh bol na ceste k bohatstvu zastrelený a pochovaný na neznámom mieste v slovenských horách, či unikol pred spravodlivosťou do cudziny a na hranici nemohol už byť zastrelený. Že je to zlý návrh? Ale asi nie, pretože je to Ústav pamäti národa a tá musí byť trvalo v pohotovosti a. registrovať naše počiny. A to by boli úlohy najmenej na ďalších mnoho rokov existencie Ústavu.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

zima, sneh, Chorvátsko, dedina, potok, rieka

Slnko vystriedal sneh. Teploty v Chorvátsku klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov

16.04.2024 23:46

Severné Chorvátsko zaznamenalo veľký teplotný pokles a sneženie, pričom v pondelok tam dosahovali teploty 28 stupňov Celzia.

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.