Založ si blog

Demokratické čarovanie s pravdou.

 

Prednosťou demokratickej tlače bude to, že poskytuje len fakty a slová príslušných odborníkov na udalosť, ktorá sa prihodila a je vecou čitateľa, aby si z nich vytvoril vlastný názor. Príkladné udalosti sa stávajú denne a tlačové správy končia zvyčajne dovetkom, že vo vyšetrovaní sa bude pokračovať, alebo že udalosť bude riešená podľa zákona, alebo že k vyšetrovaniu bol vytvorený vyšetrovací tým odborníkov.

Takto bola vybavená príhoda zo snímky z fotopasci v pohorí Malej Fatry pri pohľade na zmrzačenú medvedicu bez prednej laby, no s jedným mláďaťom. Aj keď objektívne možno vysloviť názor, že medvedica sa stala obeťou pytliakov, ktorí jej nastražili klepec s návnadou a ktorý jej odťal prednú labu (prečo nie zadnú?) správa ochranára rozvíja rôzne iné, skôr teoretické možnosti. Že spadla z brala a zlomenú časť si odhryzla, či jej ju odstrelili poľovníci.

Podobne a špekulatívne správy priniesli RTVS o rozparcelovaných plochách pre parkovanie motorových vozidiel v Košiciach, ktorú magistrát mesta prenajal súkromnej firme a tá nedodržala horizontálne vzdialenosti parkovacích miest. Nedodržali predpísanú min. vzdialenosť 2,4 m a tak z vozidla, ktoré na predpísanom mieste zaparkuje sa nedá vystúpiť, ak vedľa neho stojí iné, podobné, ale ani nastúpiť. Namiesto toho, aby správa priamo a logicky uviedla že išlo o trik na zvýšenie počtu parkovacích miest, bolo povedané, že predpis nepoznali že došlo k omylu a biele čiary na čiernom asfalte v najbližšom čase opravia na predpísanú rozteč 2,4 m.

Hrozil by ďalší prípad, ktorý by viedol k diplomatickej roztržke, v ktorej musí ustúpiť slabší? Ide o oplotenie budovy amerického veľvyslanectva na Hviezoslavovom námestí v Bratislave, čo poslanci mestského zastupiteľstva väčšinou pokladajú za čiernu stavbu, pretože doba na jej prenájom uplynula v auguste a nebola právoplatne predĺžená.

Ako vieme, proti plotu boli občania, ale aj poslanci pred viac, ako troma rokmi a legitimita plota bola podmienená výstavbou novej budovy, v mieste ktoré bude príhodné pre účely zastupiteľstva. Nestalo sa tak doteraz, pretože zastupiteľský úrad USA opäť sľubuje, že do konca roku 2016 vyhodnotí tri možné lokality a nová budova by mala byť postavená s primeranými prípravnými aktivitami za 3-4 roky. Ale to, že USA nemajú v Bratislave už vyše roka ambasádora vie možno len minister p.Lajčák, ktorý pozná odpoveď, ak mal takú otázku, prečo je to tak. Delegatúry bývajú bez svojich štatutárov vtedy, keď ten bol naliehavo odvolaný na konzultácie do domovskej krajiny a v dobe zhoršených vzájomných vzťahov. K tomu však našťastie nedošlo. Alebo je ten dôvod v parite veľkosti našej krajiny oproti najmocnejšej krajine sveta?

Sú ale aj správy vyložene cynické z krajín zmietaných vojnovými konfliktmi, ktoré majú obete medzi civilnými obyvateľmi a s neskutočnými podmienkami v utečeneckých táboroch na území Turecka, Grécka i Talianska. Vieme predsa z nedávnej minulosti, že bojovníci Islamského štátu zajatcom stínali hlavy a ničili historické stavby zaradené do svetového kultúrneho bohatstva. A teraz, keď sa bojuje o mesto Aleppo noviny píšu, že Rusi už druhý krát bombardovali nemocnice v meste. Čo ak práve nemocnice slúžia ako útočisko pred postupujúcimi vojskami prezidenta Asáda? To taký názor nemôže zaznieť, ako otázka po toľkých správach o krutosti príslušníkov tejto kategórie islamských bojovníkov?

Ale takto a podobne prebiehajú mnohé udalosti okolo nás v rýchlom slede, ktoré si zasluhujú pozornosť a majú aj nezanedbateľný výchovný charakter, že čitatelia ich vnímajú len ako niečo okrajové v presile správ zo života a afér účelovo vytvorených osobností. Veď keby ich nevytvárali o čom by písali bulvárne noviny a vysielali relácie popretkávané reklamou?

 

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.