Založ si blog

Kto nahradí stratu z prepravy plynu?

 

Na článok s názvom “Plynová fraška“, kde sú uvádzané reálne očakávania, ak dodávky ruského zemného plynu do Európy plynovodom Družba, ktorý prechádza cez Ukrajinu a naše územie bude zbytočný a nahradený iným, po dne Baltu a do Nemecka, treba reagovať. Hlavné slovo by mali mať tí, čo s tvrdými dôsledkami sankcií voči Rusku súhlasia a hlasito to dávajú na vedomie. Čo ak straty z prepravy plynu cez naše územie budú pokladať za náš príspevok do sankcií? Prečo nie?

Predsa rozhodnutie o príprave tejto ďalšej trasy plynovodu a do Nemecka je založená na trvalých sporoch o cenu i platby za plyn a i to že ukrajinská strana sa takto snaží dostať sa do príslušných euroatlantických paktov takým spôsobom, ktorý má poškodzovať meno dodávateľa. A preto koná tak, ako koná. Vytvára napätie v obchodovaní s plynom.

Naša existencia v sovietskom bloku nebola len dobou májových pochodov, hesiel, vlajúcich zástav a politických prejavov z tribún námestí, ale aj ekonomických vzťahov, založených najmä na dovoze surovín (ropa, plyn, uhlie, železná ruda a články do atómových elektrární) a doteraz tradičnom vývoze našich potravín, skla, výrobkov z textilu a papiera na ruský trh. No ten náš export ako reakcia ruskej strany na sankcie, poklesol. Treba uviesť, že zaujímavá pre nás bola aj preprava ropy a plynu do západoeurópskych štátov cez naše územie a čo môže byť o 2-3 roky minulosťou. Kto si všíma, že Nemecko sa už s ruským plynom spojilo popod Balt? Že bez ohľadu na súčasné politické manévrovanie a nepokoje na Ukrajine dôvody pre trasu potrubí cez Slovensko boli doteraz vždy bratské, ale iste aj politické. Veď tie pôvodné mohli viesť rovnako cez Maďarsko i Poľsko Výnos z prepravy cez naše územie prináša do štátneho rozpočtu okolo 300 mil. €/ročne a zánik prepravy by našich analytikov, či odborníkov na Rusko mal viesť k zamysleniu. Alebo spoliehajú, že o niekoľko rokov, ak bude k dispozícii americký plyn z bridlíc, že Kongres zruší zákaz vývozu strategických surovín a ten do Európy dovezú v skvapalnenom stave obrovské tankery bude plynu aj pre nás dostatok? Možno bude, ale určite drahší, pretože skvapalniť a prepraviť tiež nebude dar strýka Sama Európe.

Keď pred časom navštívil Bratislavu Mr. Daniel Fried, koordinátor opatrení USA voči Rusku, aby v rozhovore s redaktorom RTVS vyslovil názor, že pokiaľ Rusko neustúpi v svojej politike voči Ukrajine, majú pripravené ešte tvrdšie sankcie. Odpoveď ruskej strany, ktorá má tiež svojich analytikov a tí predpokladajú v čom tie môžu spočívať vedia aj to, kam to môže viesť a tak sa pripravujú. nečakajú. Viete kde sú Kurilské ostrovy?

Rusi sú v tomto ohľade menej nervózni, tých vojen prežili v svojej histórii niekoľko a víťazne. Aj preto podmorský plynovod do Nemecka ako 3 a 4 vetva plynovodu Nordstream je praktickým príkladom, že im na obchode s EÚ záleží a rozumní obchodníci a priemyselníci vedia, že 30% európskych potrieb plynu pochádza z Ruska a to sa nezmení. Preto použiť Ukrajinu, ako baranidlo na ceste do Moskvy je priehľadné a nemá perspektívu spolužitia.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.