Založ si blog

Situácia je zložitá

 

Je skutočne odvážne spájať pád lietadla A 321 ruskej spoločnosti Kogalymavia nad Sinajom s celkovom aktivitou radikálnej časti islamského sveta a najmä teraz, keď sa konečne vo Viedni stretli zástupcovia znepriatelených strán konfliktu v Sýrií, aby rokovali? Možno i preto Rusko a Egypt, kde došlo k pádu, kategoricky odmietajú zásah lietadla raketou, ako nemožný a v takej výške cez 9 km a s takou presnosťou. Ostatné možnosti, ako reálne, nevylučujú a spoliehajú sa na výsledky fyzickej kontroly trosiek lietadla a záznamy z čiernych skriniek.

Ale keď zosumarizujeme aspoň tie známe skutočnosti, ktoré hýbu dnešným svetom a ktoré sa dotýkajú aj nás v primeranej miere, potom nemôžeme ignorovať žiadny element udalostí v ňom.

Je ale smutnou a ťažko vysvetliteľnou realitou, že hromadný exodus ľudí zo Sýrie, Iraku, Afganistanu, Somálska či Líbye je len dôsledok vojny a práve v Sýrii. Aj inde, aj keď v rôznom čase, ale aj v našej pamäti, boli vojny, ozbrojené konflikty, no takýto masový únik ľudí, sme ešte nezaznamenali. Predsa tých príčin, ktoré sa stali pre ľudí rozhodujúcich sa pre útek musí byť viac a na najvyššej úrovni európskych štátov sa riešia len kvóty, dĺžka a výška plotov na hraniciach a výklad pojmu „technické zabezpečenie“, prípadne vyslovovanie názorov, kto lepšie, alebo ústretovejšie problém utečencov rieši.

V pozadí celej situácie, ktorá nastala a zamestnáva médiá v miere únosnej je eskalácia islamského náboženského fanatizmu a jeho export za prirodzené hranice jeho doterajšieho vplyvu – učenia. A jeho prejavom je samostatná existencia Islamského štátu, ako nový pojem a štátu bez hraníc, no s prejavmi svojej životaschopnosti v podobe, ktorá neznesie morálne a etické hodnoty európskej civilizácie. Ale aby vzniklo také niečo, čo neuznáva základné hodnoty ľudstva, ako sú definované vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv, museli byť popudom k tomu práve ich ignorancia i v krajinách hrdiacich sa svojimi demokratickými tradíciami.

Veď ozbrojení príslušníci IS sú mladí ľudia bez elementárnych pracovných návykov a trvalo nezamestnaní, ktorí prešli ideovou a vojenskou prípravou ochotní k obetovaniu sa za vec náboženstva i s dôsledkami, smrťou, ktorá je pre nich ako prirodzená obeť, veď budú žiť vedľa proroka Mohameda, niekde na nebesiach.

Už dve vojny v Čečensku-Ičkérii mohli signalizovať, že nešlo len o vymanenie sa krajiny zo zväzku s Ruskom, pretože to bola surová vojna z oboch strán konfliktu s rezaním hláv, popravami, mučením zajatcov, teda poznačené prejavmi, ktoré sa stali praktikami bojovníkov IS navŕšené ničením historických pamiatok a pred TV kamerami. Ani nastolenie kratšieho pokoja zbraní v jednej časti sveta neznamená, že by sa situácia upokojila, mení sa len taktika, formy teroru a v rôznych častiach sveta. Od Bostonu-maratón, Paríž-redakcia týždenníka, Londýn-metro, ale najmä Moskva-metro, letisko, divadlo, Beslan-škola, Buďonovsk-nemocnica.

Ak teraz vieme, ako sú rozdelené mandáty, že spojencom Saudskej Arábií, štátom profitujúcim z podzemného bohatstva ropy a plynu sú USA, kým nad Sýriou drží ochranný štít Rusko a Irán, potom sa ľahšie vieme zorientovať v pomeroch, ktoré nastali rozpútaním občianskej vojny práve tam, v Sýrii. Nekompromisné požiadavky Saudov na samom začiatku rozhovorov vo Viedni, aby Al Asad zmizol z politickej scény nebude konečné a postačujúce pre mier, pretože tu stále ostáva IS. Otrepané klišé, že rozhodnú demokratické voľby, nemôže platiť už len preto, že milióny občanov Sýrie sa nachádzajú za hranicami krajiny a čo ďalej? Aká a čia vláda bude vládnuť do ich konania? Kto vie, nech odpovie, najskôr IS!

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.