Založ si blog

Nielen otlačky prstov, ale aj náboženstvo utečencov.

 

Veľa hlušiny a informačného balastu musí človek prečítať, aby narazil na zrnká pravdy alebo objektívnu informáciu. Stalo sa mi tak, keď som dočítal do konca rozhovor SU s bezpečnostným analytikom Ivom Samsonom, ktorý povedal, že stlmiť migráciu môže len niečo, čo nijaký politik neprizná – silnú ruku. A dodal, že “netreba popúšťať opraty niečoho, čo je pre nás (Európanov) dobré, ale pre nich nie a to je demokracia“. Aj preto si myslím, že analytik I. Samson vie presne o čom píše aj čo chápe pod slovom silná ruka.

Preto bol v Iraku odstránený a hanebne popravený prezident Saddám Husein, príslušník náboženskej menšiny sunitov. A už len málo laikov podobných mne si pamätá na koniec jeho vlády, že práve v irackom národe v čase, keď sa už len ukrýval, kládli mu šiíti za vinu jeho príslušnosť k menšine a to, že všetky rozhodujúce funkcie v štáte zastávali príslušníci sunitov. Aj preto by sme mali mať možnosť vedieť čím sa tieto dve skupiny jedného náboženstva – islámu, líšia, že rozdiely ich vnímania sú tak významné aj pre samotnú existenciu štátu. Že práve tento aspekt bol rozhodujúci pre jeho koniec a hľadanie zbraní hromadného ničenia bol argument pre Európanov a Američanov, aby počínanie Spojencov v Iraku akceptovali a tí mohli riešiť svoj nahromadené problémy v Iraku.

Podobne je to v súčasnosti v Sýrií. Baššár al-Asád, prezident pochádza spomedzi alavítov, vetvy šiítskeho islámu a tak prívrženci sunitského islámu sú odporcami jeho vlády a alavitov. O tom však vieme málo, skoro nič a preto nevieme pochopiť pravé príčiny masového exodu miliónov občanov Sýrie na sever, do Európy. To, že prezident al-Asád, lekár a vzdelaný človek dovolil, aby jeho režim hrubo nakladal so svojimi občanmi sa dozvedáme len tak, vo všeobecnej rovine, no o možných príčinách, ktoré vyplývajú z rozdielneho poňatia funkcie Alláha, či proroka Mohameda v členitej štruktúre islámu, nič.

A mal by byť niekto vzdelaný v tomto smere s odvahou, aby nám pomohol vniknúť do tajov, ktoré stáli na začiatku tejto novodobej tragédie ľudstva z náboženských dôvodov. Je to nešťastná situácia a teraz pred zimou. Kresťanstvo to už má za sebou.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.