Založ si blog

Prezident Putin nie je sám, ani nehazarduje s vlasťou.

Ak uplynulé dejiny boli vykladané a dokladované spôsobmi, aké môžeme pozorovať a vnímať o udalostiach v našom susedstve v týchto dňoch, mohlo ísť aj dávno o falzifikáty pravdy a skutočností. Dostatočným príkladom sú odsudky na slová Vl.Putina, ktoré sprevádzali jeho slová pri vyhlásení aktualizovanej ruskej vojenskej doktríny a najmä slová, že najväčšou hrozbou pre Rusko je postup približovania sa NATO k ruským hraniciam. Ľahkovážne hovoria o možnom konflikte tí, čo vojnu nezažili a o nej majú predstavu len na základe filmov, keď sa stretli civilizácie s rôznou úrovňou a vždy zvíťazila ich pravda. Práve pre nich boli určené slová prezidenta Putina v ráznej odpovedi na stupňujúce sa pokusy a podrazy trestať Rusko za neposlušnosť. Znejú spoza oceánu, z krajiny, ktorá nikdy nepoznala hrôzy vojny na svojom území a svoje problémy prenášala na riešenie ďaleko od svojej vlasti To tiež už musí raz skončiť.

Ak sú ale fakty riedené, alebo znehodnocované účelovou publicistikou a ochotnými novinármi s krátkou pamäťou, potom niet čomu sa čudovať, že Rusko je aktuálne označované za nepriateľa svetového poriadku a preto ho treba čím skôr paralyzovať a zničiť.

Už americký prezident R.Reagan označil Rusko pred rokmi za Ríšu zla a toto označenie je koncentrovaným vyjadrením americkej zahraničnej politiky a jeho spojencov už dlho. Začiatok nie je možné určiť, pretože ten existuje už z dôb predrevolučných, doby cárov.

Veľkolepé boli oslavy 25 výročia pádu berlínskeho múru v Berlíne i v celom Nemecku aj keď podmienky tejto udalosti boli napísané počas stretnutia M.Gorbačova na lodi pri pobreží Malty s prezidentom G.Bushom v decembri 89. Jednou, no iste najdôležitejšou podmienkou, ktorá mala pád múra v Berlíne sprevádzať, bola likvidácia proti sebe stojacich vojenských zoskupení NATO a WZ. Možno to bolo prisľúbené pri ich stretnutí ústne, ako bývalo zvykom medzi gentlemanmi, no realita je dnes celkom iná a po vyhlásení zániku WZ v Prahe začiatkom júla 91 na oplátku predstavitelia NATO v novembri 91 ohlásili len nové smerovanie svojej vojenskej doktríny ako dôvod ďalšej existencie. To bolo všetko, čo vykonali s tým, že koniec studenej vojny si zasluhuje zmenu smerovania – likvidáciu ozbrojených konfliktov v rôznych častiach sveta.

Významní politici však predpokladali že Rusko oslabené rozpadom sovietskeho impéria postupným odchodom jednotlivých jeho republík nebude schopné ohrozovať hegemóniu USA vo svete. Ale roky, ktoré uplynuli od rozpadu ZSSR boli aj roky rastu ekonomického potenciálu tejto krajiny ochotnej a pripravenej obchodovať, spolupracovať a budovať nové vzťahy i cesty do kozmu. Nebezpečné a účelové sú preto predpovede o raste jeho vojenskej sily, ktorej hodnotu pred svetom zvýrazňujú ako dôkaz jeho hrozby aj keď práve schválený vojenský rozpočet USA na rok 2015 vo výške 585 mld. USD sa neporovnáva s inými, pretože je neporovnateľne vysoký, skôr najvyšší. Niet s kým. Bolo preto potrebné pre riešenie dôsledkov dlhotrvajúcej finančnej krízy riešiť hrozbou a pre vznik súčasného napätia nájsť zástupný problém a tým sa stala Ukrajina. Len pre pamäť treba spomenúť, že na začiatku išlo len o obchodný spor dvoch partnerov a, vyrovnanie dlhu vo výške 5,2 mld. USD za nezaplatené dodávky zemného plynu. Podpis nových kontraktov bol podmieňovaný splátkami dlhu, teda 380+100 USD/1000m3. To sa nikdy v správach neobjavilo, ale len 480 USD čo malo byť diskriminačné a neprijateľné.

Udalosti, boli ešte zvládnuteľné, ale už od začiatku otvoreného konfliktu v juhovýchodnej časti Ukrajiny nebol záujem ich tlmiť. Tam totiž prevážne ruská menšina, ktorá mala právo hovoriť a používať i v úradnom styku ruštinu to naraz mala zakázané. Podľa zákona, ktorý narýchlo prijala Najvyššia rada v Kijeve, a ktorá sa kreovala revolučne po demonštráciách na námestí.

Iný, alebo prvotný impulz môže predstavovať odklad podpisu vtedajšieho prezidenta Vl. Janukovyča vo Vilniuse k asociačnej zmluve s EÚ. Reakcia prítomných čelných predstaviteľov EÚ bola pokojná, bez komentárov, nenastalo ani zdesenie, pretože ani predstavitelia EÚ nepotrebujú v Úni a v svojej blízkosti ekonomicky nezladeného spoločníka To skôr americkí experti John Mc Cain a neskôr opakovane viceprezident Joseph Biden prišli na začiatku pokojných demonštrácií skúmať, čo sa vlastne deje v Kijeve a sympatizantom prozápadnej orientácie Ukrajiny iste slovne prisľúbili všetko, čo si želali. Boli to však len slová, pretože v Amerike z princípu nič nie je zadarmo. Alebo mali poverenie zastupovať pánov z Bruselu? Výsledok ich opakovaných návštev je už známy. Ďalšie protesty, stavanie barikád z dlažobných kociek a streľba do demonštrantov zo striech okolitých budov na zostrenie situácie čo sa podarilo.

Ak za týchto okolností a pri  rýchlosti s ktorou prebiehali deje, rozhodnutie prezidenta Vl. Putina o prinavrátení polostrova Krym Rusku  so súhlasom jeho obyvateľov bolo prirodzené a je nemeniteľné Ale tento akt, nech ho Spojenci nazvú akokoľvek, má pre Rusko a jeho námorné sily strategický význam. Na polostrove, v meste Sevastopol aj počas predchádzajúcich rokov bola ruská námorná základňa pre čiernomorskú flotilu a jej slobodnú plavbu do mora Stredozemného a do Atlantiku. A keby neskôr, ako je isté v plánoch USA či NATO by sa Ukrajina pridružila k tejto organizácii, potom by Rusi nestratili len Sevastopol, ale aj svoje pozície v tejto strategicky významnej oblasti.

Existuje aj iný variant, ako likvidovať Rusko a čo v minulosti naznačil nestor americkej politiky voči Rusku Zbignew Brzežinski, že Rusko treba definitívne rozdeliť na menšie štátne celky ktoré by boli voči hegemónii USA aj v tejto časti sveta bezmocné. Taká možnosť vzhľadom na rast ekonomického a obranného potenciálu Ruska neprichádza aktuálne do úvahy, no len tak sa z predstáv ako ďalej, nestratí. Účelovo sa využíva ekonomická blokáda, nazývaná sankcie, ktoré majú dopad aj na európskych spojencov USA. Sankcie sú len názvom pre fakticky studenú vojnu bez časového obmedzenia.

Aj preto radosť, s ktorou oznamujú rôzni analytici aktuálny pokles hodnoty rubľa, zákaz vycestovania označených osôb a zmrazenie ich bankových kont v zahraničných bankách a prístup k zahraničným investíciám, bude mať dlhodobý vplyv aj na európskych spojencov USA. Rozsah sankcií je vážny, čo svedčí o tom, že krátkozrako uvažujú a tešia sa z narastajúcich ich problémov i pre rodinné rozpočty jednoduchých Rusov, čo by malo otriasť pozíciou Vl. Putina v spoločnosti a podporiť rast nespokojnosti. až po koniec ako inde vo svete, kde sa už realizoval rovnaký scenár. Na to všetko treba už zalistovať v dejinných poučeniach, aby aj analytici pochopili, ako skončili všetky pokusy eliminovať postavenie Ruska vo svete. Dajte si pokoj vykladači písiem a zlých prognóz!

Nie sú to slová na začiatku roku príjemné, ale mohli by byť správne pochopené aspoň tými, čo už žili v dobe svetovej vojny a utekali do krytov pri každom zahúkaní sirény cez deň, ale najmä cez noc. A ten strach z novej vojny opäť ožíva, ale v termonukleárnej podobe.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.