Založ si blog

Na prahu jubilejného roka

Síce už v roku 2014, 6. júna uskutočnili sa spomienkové oslavy vylodenia spojeneckých vojsk s názvom operácia Overlord na plážach v Arromandes neďaleko Caen (Normadia), ale už vtedy bol problém, ako diplomaticky minimalizovať prítomnosť ruského prezidenta Vl. Putina na oslavách, čo sa aj darilo a okrem nemeckej kancelárky A. Merkel s ním nik „spojenecky“ neprehovoril

Ani poľský prezident Komorowski nezaostal v ignorovaní ruského ministra obrany Šojgu na oslavách 70 výročia SNP, keď aby sa s nim nemusel pozdraviť, prišiel do B. Bystrice na oslavy z dôležitých dôvodov o 2 hodiny neskôr. Naviac došlo k situácii, že by sa oficiálny reprezentant Ruska nebol dostal letecky domov, keď poľská strana odmietala niekoľko hodín vydať povolenie k preletu Poľskom. Bolo až tak, že rezortný kolega, náš minister obrany ponúkol p. Šajgovi možnosť nocovať na Bôriku vo vládnom hoteli. Nakoniec ponad Poľsko a Bieloruska do vlasti predsa len mohol odletieť. Chvalabohu.

Náš, pán Kiska, tiež prezident, nemal zase čas vypočuť si príhovor zástupcu ruského veľvyslanectva 6. októbra vo Svidníku pri pamätníku sovietskych vojakov a rýchle odišiel plniť iné štátnické povinnosti vyplývajúce z jeho nezastupiteľnej funkcie. Taký bol uplynulý rok. A čo tento, ktorý začína písať tiež svoje jubilejné dni. Naše i svetové.

Iste bude medzi ne patriť i deň 27. január, spomienka na oslobodenie koncentračných táborov Oswiecin (Auschwitz) a Bržeziňka (Birkenau) sovietskou armádou. Problém pre poľských vlastencov bude len správne vyselektovať z ruskej delegácie, ak príde, tých, ktorí majú zákaz vstupu na územie EÚ. Ako im zakázať, aby sa na spomienkach nezúčastnili? Kam telefonovať, kto by to mal povoliť? Vážne otázky a žiadna odpoveď.

Ešte ťažšie to budú mať politici v máji, kedy by mali spojenci z dôb 2. svetovej vojny 9. mája sa zúčastniť osláv víťazstva nad nemeckým fašizmom v Moskve Oficiálne pozvánky formou depeší veľvyslancov boli už iste doručené vládam mnohých štátov sveta, najmä tých, ktoré koalíciu v časoch vojny tvorili. Až tam, v Moskve, pod Spasskou vežou, ktorú nateraz kryje počas jej opráv lešenie a z terasy mauzólea budú mať možnosť, ak budú chcieť a budú prítomní, sledovať prehliadku reprezentačných plukov ruskej armády a vojenskej techniky a valiace sa davy Moskovčanov. Len aby prišli, čo bude závisieť od toho, ako a do akej miery sa skonsolidujú ich pomery k Rusku a vo vzťahu k Ukrajine a ako budú fungovať sankčné opatrenia voči ruskej ekonomike i predstaviteľom režimu.

Ďalšie udalosti, ktoré spadnú do jubilejného roka 2015 budú v Hirošime a v Nagasaki, kde budú spomienky na obete amerických náletov, prvým s použitím atómových bômb. Obe mestá síce nemali pre priebeh vojny v Tichomorí väčší význam a bomby boli určené pôvodne pre strategicky významnejšie ciele, ale počasie prialo viac týmto lokalitám a boli priamo na území Japonska. Stane sa tak 6. augusta v Hirošime a 9. augusta v Nagasaki, aby medzi tým 8. augusta vypovedal Sovietsky zväz Japonsku vojnu, a aby 2. septembra na lodi Missouri podpísalo Japonsko kapituláciu aj s podmienkou nepretržitej vojenskej prítomnosti USA na ostrove Okinawa.

Jubilejných udalostí bude v tomto roku dosť, no ako sa budú pripomínať nebude závisieť od nich, ktoré sa stali pred 70 rokmi, ale podľa toho, aká je svetová politická a ekonomická klíma v dnešnom svete, v našich dňoch. A tá nie je povzbudivá. Možno len ako výkričník.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.