Založ si blog

Vianočné návštevy.

Patrí do pracovnej náplne, možno i povinnosti, predstaviteľov štátu navštíviť po príslušných prípravách vopred pripravený ústav, zariadenie, alebo ľudí. Ale nemôže to platiť pre všetkých predstaviteľov, pretože niektorí sú z princípu a možností vyradení. Kam by chodili ministri vecí zahraničných a financií, alebo životného prostredia, poľného hospodárenia, zdravotníctva, kultúry, školstva a práve teraz?

To minister obrany má tradične na výber navštevovať našich vojakov, vždy a teraz, keď sú na mnohých misiách, tak len tak narýchlo cez skype a mikrofón. Minister spravodlivosti mal výber z niekoľkých nápravno-výchovných ústavov i s následnou večerou pre poslušných a výchovy schopných trestancov. Minister školstva, teraz, keď majú žiaci a študenti prázdniny tiež nemá kam zavítať. Minister zdravotníctva si ťažko vyberá tú nemocnicu, ktorá by si zaslúžila jeho sviatočnú návštevu z toho mála štátnych, keď ho predchádzali kontroly a súkromné sú už dlho mimo jeho pozornosti. Minister poľného hospodárstva a vidieka a teraz v zime a do ktorého družstevného dvora, či farmy? Minister kultúry, ktorú vernisáž, či predstavenie v divadle, ale v ktorom? Najhoršie to má minister hospodárstva, kam, keď reprezentatívne firmy sú už dlho súkromné a tie majú svojich majiteľov ďaleko od Slovenska. To predseda vlády s ministrom vnútra mohol navštíviť hasičov, ľudí v službe, pripravených, hasiť a ratovať. Ale minister dopravy sa mohol previesť IC rýchlikom na trati tam a späť, kde ešte premávajú štátne súpravy len aby sa nepoplietol, keď všetky sú pekné a farebne podobné. Tie štátne by poznal podľa pomaľovaných vagónov.

Pán Kiska, prezident, síce trest nikomu neanuloval, ani neodpustil zvyšok žiadateľom, ale prekonal ministra práce aj seba keď si v Poprade zasadol so starcami z domova dôchodcov k vianočnej kapustnici a goralsky im zavinšoval všetko najlepšie. Bolo by mu to lepšie znelo niekde v Spišskej Starej Vsi, alebo Starej Ľubovni. Ale predsa, on si skutočne len odskočil od svojho štedrého stola a rodiny s dietkami, no slzy v očiach stareniek, ktoré už nemajú nikoho, alebo toho, kto by ich pritúlil cez tieto dni, boli úprimné a nezabudnú. Nikdy! Kedy bol u nich prezident štátu? To už nedožijú. Nikdy.

 

 

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.