Založ si blog

Sú to príklady nasledovania hodné?

Bez ohľadu na skutočnosť, že mimoriadny snem SAV odvolal 2/3 väčšinou predsedu p. Pastoreka, javia sa postupy i našej humanitnej inteligencie potrebné preskúmať podrobnejšie. Majú veľa spoločného.

Do tejto spoločenskej kategórie môžeme bez nárokov na úplnosť zaradiť predovšetkým od pradávna lekárov, učiteľov a najnovšie i vedeckých pracovníkov v ich koncentráte v SAV. A tí sa hlásia k slovu na základe ich nesúhlasu s čiastkou, ktorú na činnosť 60 ústavov SAV vyčlenila vláda v štátnom rozpočte na rok 2015, ale aj s argumentami o slabej komunikácii s predsedom.

Keby sme riešenie hlavne problémov s financiami a odmeňovaním humanitnej skupiny našej inteligencie skúmali v časovom slede, na začiatok by sa určite dostali lekári s ich dôraznými až nátlakovými akciami a vyhláseniami, až im bolo zo strany vlády vyhovené. Súčasťou tohto procesu boli i dôsledky vo vlastníckych vzťahoch a fungovanie samotného zdravotníctva, vznik súkromnej starostlivosti o zdravie, privatizácia zdravotníckych zariadení a iné, ktoré boli buď nahradené rýchle inými napr. platby za výkony, ktoré lekárska obec nepovažuje za medicínske (rôzne potvrdenia), alebo zavedenie registračných pokladní za výkony z rovnakých príčin i s odvodom 20% DPH do štátneho rozpočtu, ako na tržniciach, či v supermarketoch. Istým nekolegiálnym počinom lekárskeho zväzu i komory v zápasení o ich lepšie životné podmienky bolo i je, že do rozsahu svojich požiadaviek voči štátu zabudli na zdravotné sestry a zdravotných laborantov, ktorých výkony a služby sú neoddeliteľne spojené s ich prácou. Sem-tam vzbĺknu už aj nové požiadavky, či protesty napr. s odmietaním pohotovosti, či služby nad istý počet hodín garantovaný miestnymi dohodami s vedením zariadení závislé od  počtov lekárov, ktorí sú ochotní mať pohotovosť..

Následne a dokázateľne sa už dlho o svoje hlásia pedagógovia na všetkých hladinách výchovno-vzdelávacieho procesu u nás. Požiadavky sú ich zástupcami predkladané dlhšie, ako to bolo u lekárov, pretože predsa starosť o fyzické zdravie ľudu u  kompetentných mala iste vyššie priority, ak má vzdelávanie ľudu pospolitého i s  odmeňovaním učiteľov. Aj preto mnohí riaditelia škôl riešili nedostatok financií tak, že s mladými učiteľmi uzatvárajú pracovné zmluvy na dobu určitú, teda na 10 mesiacov od septembra do júna, aby tí, dva mesiace strávili v evidencii na úradoch práce. Dovoľuje im to predsa Zákonník práce.

A tak, ako riešenie problémov v zdravotníctve ich privatizáciou neostali v úzadí ani pedagógovia, keď sme behom krátkej doby dosiahli vysoké čísla v počte nových vysokých škôl a fakúlt na nich, od štátnych, cez zahraničné filiálky iných, až po cirkevne a to platí aj pre stupeň najnižší, pre materské školy. Aby bol dosiahnutý rýchly a pozitívny výsledok vzniklých vysokých škôl boli do funkcií garantov niektorých predmetov delegovaní skúsení, docenti, menej často profesori Po čase sa ale zistilo, že niektorí z nich sú garantami aj na troch nových školách, čo sa nedalo zvládnuť bez skutočného počtu hodín prednášok s cestovaním do miesta novozriadených škôl. Vždy a spolu to bolo nad počet pracovných dní v týždni. Za uplynulé roky rezort školstva a zdravotníctva patria k tým, kde sa najčastejšie menili ministri ale problémy zostávajú. Je až komické, že dôsledok masového vzniku rôznych škôl, ktoré produkujú absolventov najčastejšie pre úrady práce sa má odstrániť prirodzene konkurenčným prostredím a znižovaním príspevkov na ich vzdelávanie. To, čo bolo kedysi dobré a prospešné boli SOU, ktoré sa zmenili na SOŠ bez praktického vyučovania k remeslu. Teraz sa minister práce pokúša nahovoriť veľké firmy, aby za istých podmienok poskytovali priestory v  svojich firmách na vzdelávanie mladých a budúcich remeselníkov. Javí sa to čudné že pre ich budúce potreby im ešte musí priplácať štát. Proces modernizácie tým ale nekončí, pretože stále sa objavujú nové nápady a tak trvá už dlhodobo nedostatok učebníc odpovedajúcich predstavám tých autorov, čo najviac kričia o tom, čo by v nich malo byť a čo by v nich by nemalo.

Nakoniec ostávajú pracovníci SAV, pretože protestujú až teraz. Do januárového snemu budú mať pracovníci SAV čas na úvahy, koho do čela akadémie zvoliť a či odvolaného p. Pastoreka odvolá aj p. Kiska, prezident. Tento proces výmeny na čele akadémie je dlhodobo spájaný so zmenou jej charakteru, ktorý podľa pripravovaného zákona mal by byť verejno-právny podnikateľský. Teda pracovať na platených výskumných úlohách v prospech zadávateľa prác s konkrétnym výstupom. Čo však s ústavmi humanitného charakteru? Kto ich potrebuje?

A o to by malo ísť iste i z vnútra tejto organizácie. Zmeniť jej charakter podľa vzoru ČAV, kde to už vraj funguje. To ale nie je príklad nasledovania vhodný pretože v Čechách ostali aj silné firmy v rukách českých vlastencov, finančne bohatých Na Slovensku bol po privatizácii dosiahnutý stav, že majitelia veľkých firiem sú cudzinci a doma, v ich vlasti to majú predsa len jednoduchšie aplikovateľné pre svoje dcéry v iných štátoch sveta i s platbami za patentovú ochranu svojich práv.

Ak by sme skúmali dôvody tohoto trendu neboli by sme ďaleko od pravdy, že hlavná, ako vždy doteraz v novodobej histórii, bude privatizácia majetku SAV, jej laboratórií i vybavenia prístrojmi veľkej hodnoty. Veď to, čo nám predviedli aj majitelia zdravotníckych zariadení a inštitúcií, keď diagnostické pracoviská sú od výkonných pracovísk odčlenené a plne v súkromných rukách s majetkovou účasťou tých, čo ešte pracujú v štátnych nemocniciach. je príkladné až vzorové.

Do skupiny humanitných inteligentov môžeme zaradiť aj umelcov rôzneho zamerania a talentu. Mnohí z nich na začiatku spoločenských zmien zbavovali sa titulov i vyznamenaní za svoju poctivú prácu v prospech minulého režimu. na rozdiel od dneška. Dnes také ocenenia by pokladali za dehonestujúce pocitu ich slobody, žiť a tvoriť slobodne a ľubovoľne. Na rozdiel od lekárov, učiteľov i vedeckých pracovníkov, umelci sú hlavne individuality a majú preto svoje originálne videnia sveta a svojich možností. Sú to umelci na voľnej nohe a tá zvykne mať aj otlaky Niektorých poznáme už len podľa hlasu v dabingových štúdiách súkromných producentov programov zo zahraničia, podľa hlasu v reklame kadečoho a menej z drevených dosiek kamenných divadiel, pretože nových hier pre nich je pomenej, alebo vôbec. Príležitostí na prezentáciu je skromne a tak ich môžeme stretnúť i na miestach, kde v minulosti mohli byť len na hodinách slovenského zemepisu pri tabuli. a tam, kde im dojedná akciu ich agent. Diela výtvarných umelcov sa predávajú ťažko a developeri pre stavby pre svojich klientov výškových budov sochy nepotrebujú.

Také videnie reality v kategórii humanitných disciplín vyplýva z reality a mojich skúseností s vedením mnohých odborných skupín i s vedením mnohých odborných seminárov, mimo lekárov, kedy sa v akciách mimoriadne ťažko hľadali názorové zhody aj na tie najjednoduchšie praktické problémy, ktoré sme na rôznych spoločenských aktivitách museli riešiť. Najťažšie to bývalo s vysokoškolskými učiteľmi, asistentami, či docentami. Aby nevyšli z praxe, stále niečo vymýšľali, aby sa to nedalo realizovať. Iste to neplatí o všetkých, ale taká je moja skúsenosť.

Ale ako poučoval Josef Švejk: “Na dělnej lid se musí přísne!“

 

A preto šťastné a hlavne veselé.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?