Založ si blog

Kde ostali ľudské práva?

Kedysi dávno, keď sa vrátil z ČĽR jeden náš čelný reprezentant štátu (p. I. Gašparovič?), bol vystavený kritike zo strany kresťanských politikov za to, že tam, teda v Číne, neotvoril agendu dodržiavania ľudských práv a práve u nich.

Spomenúť na tento príbeh dáva stretnutie predsedov vlád 16 štátov strednej a východnej Európy s predsedom vlády ČĽR Li Kche-čchiangom v Beograde, pretože išlo o záujem, ale aj snahu získať investície z čínskeho balíka.

Už výber ďalších miest po Warszawe, Bukurešti pre stretnutie malo svoj význam, pretože Srbsko je zatiaľ nezaradené do európskych politických a ekonomických štruktúr. Je mimo EÚ i mimo V4 a v ktorej spoločnosti si jej predsedovia stískajú ruky s prezidentom Ukrajiny a sľubujú mu, čo všetko sú povinní a schopní v jej prospech konať. Nie so Srbskom, tiež štátom Slovanov.

Stretnutie v Beograde má iste aj iný význam, ako očakávaná čínska aktivita v krajinách SVE. Je to iste i protest proti postoju EÚ ale aj NATO k Srbsku a k jeho právu na historicky legitímnu skutočnosť identity územia Kosova k samotnému Srbsku. Zatiaľ v tomto postoji sme po iných úklonoch našťastie teraz na strane Srbov. Bol to aj oneskorený protest proti flagrantnému bombardovaniu Beogradu a územia obývanému Srbmi spojencami NATO a USA v roku 1990, smerujúce k rozloženiu bývalej Juhoslávie aj za pomoci ochoty vtedajšieho prezidenta ČSFR – humanistu V. Havla, ktorý povolil prelety amerických bombardérov zo základní v Nemecku cez naše územie.

Ako konkrétnu pomoc ČĽR tejto časti Balkánu spomenul čínsky predseda vlády tepelnú elektráreň, most v Beograde, diaľnicu i trať pre expresné vlaky z Beogradu do Budapešti. Síce cenu mosta budú Srbi splácať ešte 30 rokov, ale most bol spomenutý, ako pomoc. Ani iná pomoc nie je zadarmo, len sa o jej cene nehovorí.

Podľa písomného interview Li Kche-čchianga predmetom stretnutia so 16 predsedami vlád tejto časti Európy bolo pootvoriť dvere pre vstup čínskeho kapitálu, špeciálne do aktív, ktoré budú efektívne pre čínsku stranu. Je isté, že všetky budú substituovať to, čo v tejto časti európskeho kontinentu už dlhodobo je nedostatočné. Natískať sa do Európy cez západoeurópske terminály nemá už rozvojový potenciál. Preto vstup čínskeho kapitálu, investícií do rozvoja infraštruktúry týchto krajín pomôže i nám, no bolo by málo predvídavé že to bude len tak, ako dar veľkej Číny národom východnej Európy. Sú za tým aj ich záujmy a nielen ekonomické, ale aj politické. Vznikne možno aj istý protipól globálnej politiky EÚ, čo v tomto kontexte bude vyvažovať dominantný vplyv USA na európsku politiku a vývoj. To všetko naznačuje budúcnosť a podmienky pre vznik multifunkčného sveta.

ČĽR je veľká a rozmanitá krajina s najväčším počtom obyvateľov na svete, preto ju treba vnímať aj v príležitostne opakovaných výhradách k ich chápaniu ľudských práv a slobody. Predsa riadiť a spravovať štát s 1,3 mld. obyvateľov je iné, ako je zaužívané v Európe, v krajinách neporovnateľne menších s inou kultúrou i dejinami.

Uznal to i pápež František z Vatikánu, keď sa rozhodol neprijať tibetského náboženského vodcu dalajlámu na rozhovor. Aj keď sa už stretol s predstaviteľmi moslimov, židov i pravoslávia, aby sa s nimi pomodlil, každý k svojmu pánu Bohu, toto neuskutoční. A nebolo by to len z obavy o osud 40 mil. katolíkov v Číne, ale aj jeho rešpekt pred Čínou a realitou anexie Tibetu, čínskou stranou, že je nemenná. Niečo, ako letné prinavrátenie Krymu Rusku.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.