Založ si blog

Padne, komu padne

            Tak rigorózne vyslovený postoj a náznak riešenia nie je dnes, v dobe vlády peňazí a komplikovaným vzájomným vzťahom primeraný aj keď sa tvári spravodlivo. Je skôr populistický, nereflektujúci realitu.

            Už J. W. Goethe, básnik, politik i minister (1749-1832) dávno pred súčasným a občasným búchaním sa do pŕs našich politikov bol kvetnato vypovedal, že: “Šedá každá teória, zelený strom života“. Bolo to iste v konkrétnej situácii, keď potreba rozhodnutia sa dostala sa do sporu so zákonom, alebo predpismi vo Weimare, kde bol ministrom, no ostal mysliteľom.

            Aj bývalý náš básnik i minister M. Válek sa na jednom stretnutí s mladými priznal, že robil protekciu schopnému a nadanému maturantovi, ktorý mal problém dostať sa na vysokú školu, aj keď ako člen vtedajšej vlády mal to prísne zakázané(proti podpisu). Porušil vnútorný no od života odtrhnutý predpis.

            Súčasná situácia v sprostredkovaní výhod, či prospechu je už iná, vyvažovaná peniazmi a tak sú od ministra vnútra a policajného prezidenta prijímané rôzne a prísne predpisy, personálne výmeny a reorganizácie, ktoré síce majú legitímne krytie, no sú proti zákonom životnej spôsobilosti

Začala s tým p. A. Malíková, keď oznámila, že pripravuje ako poslankyňa novelu zákona o obecnom zriadení. kde bude žiadať, aby kandidát na predsedu obecného(možno i mestského )úradu bol človek gramotný, znalý písma i plynulého čítania textov, ktoré mu budú na úrad chodiť často. Ihneď sa ohradil p. D. Lipšic, ako právnik, že by to bolo v rozpore so základnými právami občana voliť a byť zvolený. Čo s tým, keď ani v iných zavedených demokraciách ktoré takúto možnosť nemajú právne ošetrenú, ale nejako si vedia poradiť, aby návrhy na zaradenie do zoznamu uchádzačov o lukratívne posty prešli istou selekciou. A tak len Slovensko by bolo jediné a spravodlivé požadujúce gramotných politikov na miestnej úrovni a malo by k tomu aj zákon!

Iná, diskriminačne podobná je podmienka, no teraz z dielne ministra Lipšica a pre prijatie imigrantov do zväzku občanov Slovenska. Tu minister predbieha dobu aspoň v tom, že očakáva príliv „kultúrne blízkych“ imigrantov do republiky i keď ide skôr o úvahu, že by to mohlo byť tak, keby to tak bolo. Vzhľadom na jeho politické krytie malo by ísť o kresťanov, najlepšie katolíkov z Poľska, Talianska, či Španielska možno Írska. V situácii, ktorá u nás zavládla, ťažko môžeme očakávať, že pôjde o masový príliv imigrantov požadovaných vzdelanostných štruktúr a práve tých, kde sa naši chystajú odísť za „ väčšou skyvou chleba“ , ďalej.

            Keď bude mať spojencov v koalícii a hlavne v SNS mal by vziať na vedomie, že porovnávať Slovensko so zvyklosťami vo Švajčiarsku je neprimerané, keď tam o vážnych otázkach rozhodujú Švajčiari v referendách. Darí sa im na rozdiel od našich. Nemecko svojim Turkom nebráni stavať mešity a rešpektuje ich zvyky, tradície, no učí ich nemčine a dáva im možnosť zúčastňovať sa na politike krajiny. Síce Nóri svojou toleranciou k multikultúrnosti doplatili na prejav intolerantného šialenca, ale ten pohyb ľudí za prácou, za lepším životom bude pokračovať.

            Politickí exponenti síce o problematike globalizácie mlčia, ale vedia, že už búcha na naše dvere. Svet, aj ten náš v širšom okolí to vníma s mnohými otázkami a naliehavými riešeniami a iste chápu, že terajšia situácia prejavujúca sa v dopadoch a terorizme pokračuje. Terajšia kríza je iná, ako ju poznali znalci v uplynulom storočí. Že zmena politických a ekonomických stereotypov je nevyhnutná už pre najbližšie roky. A to platí nielen pre príklady, ktoré načrtli A. Malíková v detailoch, ale aj D. Lipšic v širšom ponímaní. Že definície o tom, čo je demokracia a jej kánony definované Ústavou sa prekonáva aktuálnymi spoločenskými potrebami a zmenami, na ktoré už texty a články Ústavy sú rébusom aj pre Ústavný súd.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.