Založ si blog

S požehnaním dedinského farára.

Pred časom, začiatok pomoci chudobným a hladným v podobe  45 tis.ton zrna na múku a cestoviny a teraz budovanie záchytných priehrádok na potôčikoch z horských strmín a s tým spojenými príležitostnými prácami pre (taktiež) chudobných a nezamestnaných treba spojiť s menom predsedkyne vlády SR p.I.Radičovej .V oboch týchto podujatiach sa angažuje a treba to pokladať za jej osobný sociálny program,do ktorého vládu  v tejto fáze.nevťahuje ani vládu

            Pokiaľ pohliadneme na oba projekty súčasnými očami a zvyklosťami dôjde k mnohým byrokratickým  problémom.V prvom pôjde o to,kto najlacnejšie zrno zomelie na múku,kto z neho vyrobí cestoviny a v akej podobe,koľko z múky pôjde na výrobu chleba a kto na tom najviac zarobí.Kto bude  do osád a dediniek produkty distribuovať,Iste bude treba zriadiť nezávislý inštitút,ktorý bude dohliadať na spravodlivosť a v stanovení kritérií,komu áno a komu už nie.Prvotná snaha p.I.Radičovej narazí na množstvo administratívnych prekážok,že sa s nimi bude zaoberať až NR SR.

            Druhá aktivita,ktorá by mala dať prácu jednoduchým ľuďom z hladových dolín a súčasne zabrániť prívalom vôd z holých strmín,kde kedysi rástli smreky a buky bude tiež zložitá.Projekt,ktorý roky presadzuje inžinier Kravčík je iste zaujímavý a môže napomôcť zachytávaniu prívalových vôd z malých potôčikov,ktoré v doline ako veľký príval ničil domy a majetok ľudí v posledných rokoch.Tých ľudí vo výkone prác bude tiež potrebné vystrojiť pre prácu v lese.Kto to bude ale platiť a ktoré firmy budú najvýhodnejšie pre dodávku ošatenia,obuvi i pracovných pomôcok?V gescii ktorého ministra sa praktické otázky projektu budú nachádzať,kto vyhlási tender a kto ho bude vyhodnocovať. a kto prejedná s nimi praktické dôsledky?Kto dá povolenie na vstup do lesov súkromných vlastníkov?

            Na slávnostný začiatok v ktorejsi dolinke museli priniesť p.I.Radičovú na chrbte zdatného šuhaja,či ženáča,pretože jej vychádzková obuv nebola vhodná do blata.Prečo ale miestny farár so svätenou vodou posväcoval začiatok celej veľkej akcie,alebo biskup nebol ešte nablízku?Veď tento štát podľa preambule ústavy SR  sa neriadi nijakou dogmou,či ideologiou.Všetci pozvaní oficiálni činitelia stáli v rade a farár im postrekoval natrčené ruky.Len inžinier Kravčík stál opodiaľ a smutne pozeral na celý ten obrad pripravený odpovedať na otázky zodpovedných,ale veci neznalých činiteľov,ktorí tam prišli prvý i posledný krát.

            Holiny na strmých stráňach vznikali a vznikajú postupne necitlivým spôsobom ťažby dreva zvaný holorub.Dávnejšie spôsoby boli citlivejšie pretože sa vykonávali prebierkou,výberom a podstata lesa na úbočiach si zachovávala ráz lesa so svojou voduzadržiavacou funkciou.Kto dnes vidí v lese kone.alebo lanovky?Áno,kone nahradili ťažké lesné traktory vybavené ťažným zariadením,ktoré ľahko posťahujú spílené stromy i zo strmých svahov do  dolín,kde už čakajú obchodníci,aby ich odvážali  ďalej,najskôr do cudziny.To sú príčiny,ktoré sa majú zmierniť projektom p.Kravčíka,no pokiaľ bude ťažba pokračovať terajším tempom bude dosť prostriedkov na nákup ťažkých traktorov i motorových píl z cudziny aby sa mohlo vyviesť viac dreva na nákup traktorov a píl a proces pokračovať.Smiať sa môžu Fíni,ktorí pri rozlohe svojich lesov dovážajú drevo pre svoje celulozky.

            Mestom,v ktorom žijem denne v popoludňajších hodinách prechádza nákladný vlak s 5-7 vagonmi naloženými surovým drevom z lesov na okolí.Keď sa pýtam známych lesníkov dokedy to môže trvať,len sa smejú pretože do lesa sa drevo nikdy nevozilo.

           

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.