Založ si blog

Ťažko niečo dodať, ale predsa. . .

Veľkolepý pohreb Václava Havla je už za nami a mal to byť vernou replikou pohrebu T. G. M v roku 1937, no nebol, pretože súčasné technické možnosti dávno prekonali možnosti vtedajších médií vo všetkom.

Už počas dní, od jeho úmrtia 18. decembra zahlcovali reportáže a hovorené slovo reportérov TV a SRo poslucháčov rôznymi správami a z nich najviac mali zavážiť počty a mená svetových politikov a celebrít, ktoré sa k osobe V. Havla vyjadrili a ktoré prisľúbili účasť na smútočnom obrade v katedrále sv. Víta, Václava i Vojtěcha (podľa p. Duku, arcibiskupa) Nikdy však pritom nezabudli spomenúť, že oficiálny Kremel (Rusko) túto udalosť necháva bez povšimnutia a nevyjadril ani formálnu ľútosť. Dôvodov mal iste viac a vážnych.

V. Havel bol síce pokladaný v svojich prejavoch ako človek–humanista, no k Rusku a jeho najvyšším činiteľom neprechovával ani len tie najzákladnejšie prejavy priateľskej náklonnosti. A keď si pripomenieme jeho prejav v Kongrese USA, kam sa zahraničný politik nemá možnosť dostať, naviac aj rečniť, bolo to primerané tomu, ako bol jeho prejav zameraný. Tam z rečníckej tribúny požiadal USA, aby boli nápomocní demokratizácii Ruska za čo sa mu dostalo kongresmanmi búrlivého potlesku a dokonca pritom i vstali. To určite vyplynulo z jeho politickej orientácie a názorov, že z Kremla budú vždy viať studené vetry a aj posledné slová, ktoré vládal ešte vysloviť, bola žiadosť, aby sa ruská opozícia (Ryžkov, Kasjanov, Nemec) zjednotila a vytvorila tieňovú vládu! No primas český, moravský i sliezsky v kázni spomenul iste z opatrnosti, ako V. Havlovi ležala na srdci demokratizácia Bieloruska a Kuby. O Rusku sa nezmienil.

Iste zaujímavé myšlienky, ale pre ktoré neboli dôvody, aby do Prahy pricestoval nejaký vysoký činiteľ ruskej vlády a zúčastnil sa oficiálnej časti pohrebu. Ak by to mal byť len ambasador, tak rovnako, pretože by nebol na úrovni tých 15 osôb, ako boli prezidenti a predsedovia vlád, ktorí do Prahy prileteli. Kremeľ vyslal len ochrancu ľudských práv, aby pripomenul, že takýto úrad v Rusku majú tiež.

Želanie V. Havla, aby USA pomohli demokratizácii Ruska a ako to prijal Kongres, prežíva v v politickej reprezentácii USA už dlho, od dôb, kedy zasahovanie do záležitostí suverénnych štátov a nie zanedbateľnej veľkosti a významu nebol vyslovil razantnejšie Z. Brzezinski, poradca niekoľkých amerických prezidentov USA. Ten si naviac myslí, že Rusko treba postupne erodovať a rozdeliť a tým zmenšiť jeho geopolitický význam vo svete. Je to veľmi nebezpečná cesta i samotná myšlienka s dôsledkami pre celý svet, no keď ide o globálne záujmy všetko je možné Taká je realita demokracie vo svete.

Aj preto protesty, ktoré organizuje ruská opozícia od volieb 4. decembra s rôznym počtom účastníkov sú iste zaujímavou novotou v politickom živote krajiny, ale nie je to zlé, pokiaľ sú dengi.

Zatiaľ sa však, napriek hlasom, že voľby boli zmanipulované a sfalšované neobjavili žiadne dôkazy, ktoré by dosvedčovali, že to sú pravdivé informácie No na spochybnenie vlády, ktorá vzíde z oficiálnych výsledkov volieb, to pre eskaláciu želania nespokojných podpredsedov ruskej vlády stačí, keď si práve teraz civilizovaný svet nevie poradiť so svojou krízou. A 10 mld. €, ktoré núka ruská vláda ako pomoc EÚ je ako psovi mucha. Scenár je stále rovnaký, osvedčil sa už niekoľkokrát, no je už okukaný. Súčasne protesty ľudí práce v najdemokratickejších krajinách sveta idú okolo nás bez väčšej všímavosti, aj keď len protestujú proti obrovským rozdielom v bohatstve ľudí. Aj preto sa slová nebohého V. Havla, často citované, že pravda a láska musia zvíťaziť nad klamstvom a nenávisťou zatiaľ neprejavili. Prečo by aj.

Aj keď sme videli nebohého V. Havla chradnúť a iste aj trpieť, oficiálne úrady o príčinách jeho smrti zatiaľ nepovedali vôbec nič. Vieme ale, ako zomrel J. F. Kennedy, G. Pompidou, F. Mitterand i R. Reagan, a B. Jelcin ale o príčinách jeho smrti ani náznak.

Čo však budú ľudia pokladať za samozrejmosť bola organizácia veľkoleposti jeho pohrebu. Bola perfektná až do detailov premyslená a realizovaná od príletov zahraničných činiteľov, až po riadenie dopravy aby všetko ladilo na minúty. Ešte aj kačací pochod cirkevných celebrít cez nádvorie Hradu bol zladený tak, aby celý ceremoniál začal úderom vežových hodín na katedrále.

Je v tom istá tradícia májových sprievodov civilizovaných Pražanov, cez Spartakiády až po vítanie(napr. J. Gagarina) vzácnych hostí v každom režime. To ostalo v nich nedotknuté, strihnuté nemeckou dôslednosťou – punktlich.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.