Založ si blog

Keď sa môže, tak sa aj chce?

Zhorel dom, podpaľač bol odhalený, no proces s nim sa nezačal, pretože sudca chce ešte poznať druh použitej horľaviny a kde ju podpaľač získal.
Z fabrického komína sa valí hustý čierny dym, ktorý znepríjemňuje život a ničí majetok ľudí bývajúcich v okolí fabriky. Úrad verejného zdravotníctva však žiada, aby situáciu posúdil nezávislý expert (oni sú len Úrad), ktorého budú hľadať verejným obstarávaním.
Výsledky skúmania bezpečnosti atómových elektrární pokladajú odporcovia jadra za papierové, pretože nemusia odpovedať realite a žiadajú, aby boli doložené možnosťou nárazu lietadla Boening 747 do niektorej časti elektrárne a nie malého športového lietadielka. A to iste nie sú všetky modelové možnosti ochrancov.
Proces s vodičom autobusu, ktorý zavinil smrť ľudí sediacich v zadnej časti vozidla na nechránenom železničnom priecestí sa zastavil na kriakoch pozdĺž trate, pretože sa nedá dokázať, že vodičovi nevadili vo videní motoráčika v ďalekej zákrute.
Stačí na formulovanie otázky?
Za podmienok, že obhajca háji žalovaného a môže vznášať potrebu ďalších dôkazov za jeho peniaze (kým ich má) súdu to môže byť ľahostajné pokiaľ je to v súlade rokovacím poriadkom a právom na obhajobu. A tak sa môže občan, ktorý je stále atakovaný nedostatkom prostriedkov v štátnej správe a vo verejných financiách aby hľadal úspory. A tak sa môžeme pýtať, prečo nemáme štátnych zástupcov, ale prokurátorov? Veď odďaľovanie konečných rozhodnutí z dôvodov taktizovania žalovaného, pokiaľ k žalobe už došlo, stojí tento demokratický štát veľké peniaze vynakladané na expertov, expertízy a čas. V konečnom dôsledku takéto procesné možnosti zosmiešňujú spoločenský systém už značne nahlodaný rôznymi kauzami majetkového a korupčného charakteru.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.