Založ si blog

Prosím necenzurovať!

 

Viem, že nasledovné riadky nie sú vhodné pre uverejnenie bez odvahy a čítať bez tolerancie k názoru. Ale i tak, že je jeden čitateľ, ktorý problémy s úrazmi na cestách vidí ináč, ako všetci dopravní odborníci spolu i jednotlivo a dlhodobo.

Práve teraz, keď bilancia dopravnej nehodovosti je horšia, ako vlani, prevládajú názory dopravných odborníkov na sprísnenie dopravnej legislatívy, ktorá vo forme dopravných značiek stálych i neočakávaných kontrol vyznačovanie úsekov najčastejších dopravných nehôd a obmedzovania rýchlosti na istých úsekoch ciest majú byť dostatočnou prevenciou pred nehodami. Teraz k ním pribudnú aj opatrenia súvisiace s vybavením autoškôl a cvičísk a vyššou cenou za získanie vodičského preukazu. To je tak všetko, čo si príslušné orgány štátu v tejto oblasti dopravy môžu dovoliť. Nič viac.

Namieste je ale otázka, prečo majú motorové vozidlá, okrem pretekárskych, dosahovať garantovanú rýchlosť až 200 km/hod i viac, keď povolená na cestách, včítane diaľnic je len 130 km/hod? Znížiť, alebo blokovať tento zbytočne vysoký limit by bol totiž surový zásah do podnikateľských záujmov automobilových koncernov všetkých značiek a kto si to dovolí? Išlo by aj o zásah do slobodného rozhodovania občanov vlastniť vozidlo, aké nemá nik, alebo iný konkurent. Aj keď vie, že na štátnej ceste s takými parametrami vozidla nemá čo robiť.

Ak predaj a držba zbraní podlieha istej regulácii, či pravidlám, kedy do nich vstupuje aj občan, človek, budúci vlastník z hľadiska svojich osobných predpokladov pre držbu zbrane, tak to pre držiteľov vodičského oprávnenia či vozidla neplatí. Veď auto je tiež istý prostriedok na poškodzovanie zdravia a života vlastného i iných. To znamená, že aj vodič, alebo vlastník vodičských preukazov a automobilu má byť psychicky i telesne spôsobilý pre jazdu aj v mimoriadnych momentoch, pokiaľ k použitiu vozidla, ako zbrane nemá dôvod, alebo zámer. Nedávno sa tak predsa stalo v Nice a občas sa spomína frustrovaná žena v Plzni, ktorá na zastávke električky usmrtila 9 osôb, aby za taký čin bola odsúdená k poprave v bývalom Československu a posledná.

Takže si vyberte, či sprísnenie legislatívnych predpisov môže mať vplyv na zníženie nehodovosti, keď existujú aj jednoduchšie, ale v doterajšom svete nerealizovateľné opatrenia. Iste, tie tu uvedené sa vymykajú z demokratického právneho systému, najmä ochrany majetku a osobnosti, no len represia a prostriedky kontroly do budúcnosti nebudú určite stačiť. Nepomôžu ani opakované školenia, predvolávania neporiadnych vodičov, ktorí sa vždy a všade budú ponáhľať za svojimi potrebami aj bez vodičského oprávnenia, ktoré im bolo zadržané po opakovanom prichytení dopravnými policajtmi.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.