Založ si blog

Keď nie naši, iní určite.

 

Odvtedy, čo sa predseda R. Fico vrátil z liečenia dopustil sa niekoľkých zbytočných prerieknutí, ktoré vzbudzujú otázky, či je to ešte on. Raz už bol síce povedal, že ucelené komunity migrantov u nás nesmú vzniknúť, teraz nepriamo sa vyjadril k akcii Pride (vyvesenie dúhovej zástavy na zastupiteľskom úrade v Budapešti), no jeho slová k zisteniam expertov že malé expanzné zbrane, ktorými boli uskutočnené teroristické činy vo Francúzsku pochádzajú zo Slovenska, označil za tovar, s ktorým sa obchoduje rovnako, ako s inými komoditami. Keď nie naši exportéri, dodajú ich iní. A najnovšie jeho slová o hrozbe terorizmu už aj u nás vydesilo našich expertov. Nech boli dôvody pre jeho vyjadrenie k dodávke zbraní do Saudskej Arábie najvážnejšie, predsa pri exporte zbraní a munície ide aj o niečo viac. Či tie zbrane a náboje (6 mil. ks) boli na Slovensku aj vyrobené, kdesi v nejakej hale v hladovej doline alebo v Novákoch, kam nesmerujú inšpekčné orgány a či sa na ich výrobe podieľali ruky našich ľudí, alebo to bol len taký príležitostný obchod medzi podnikateľmi, kedy obchodníci ani nemusia vidieť predmet obchodovania.

Z nášho politického dávnoveku je predsa známe, že na Slovensku až do nástupu humanistu V. Havla do politiky sa vyrábali hlavne ťažké kolesové a pásové bojové vozidlá s kanónmi. Na ručné pechotné zbrane boli vždy zbrojári v Uherskom Brode (ČR) a v Považskej Bystrici náboje do nich.

Ale pokiaľ išlo len o obchod, teda nákup a následný predaj do niektorej krajiny arabského sveta, na ktorom zarobili niekoľkí podnikatelia na základe povolenia a licencií z ministerstva hospodárstva, mali by byť dôvody preverené orgánmi špeciálne k tomu účelu ustanovené. Iste, tým by sa znížilo riziko teroristických činov, že zaútočia aj na nás v svojom boji proti konkurencii medzi sebou. Ale to muselo byť oznámené.

Prirodzene ma napadajú slová plk. Ing. Polanského z katedry výbušnín Chemickej fakulty VTA, predvojnového zástupcu Škoda Plzeň pre Južnú Ameriku, ktorý s kolegom zastupujúcim Zbrojovku Brno sa vždy dohodli, keď tamojšie hraničné konflikty utíchali, aby podporili predajnosť svojej produkcie z jednej, alebo z druhej strany. Vždy sa dohodli, aby akcionári oboch spoločností boli spokojní. Svet sa nezmenil a keď nie naši, na rade sú aj iní demokrati a humanisti aby sa prejavila ich humanita s pomocou pre migrantov.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.