Založ si blog

Bude to naše šťastie, naša spása.

          Problematika dlhodobej závislosti na kontrahovaných dodávkach ruského zemného plynu cez Ukrajinu i s jeho tranzitom začala byť v centre pozornosti oficiálnych orgánov štátu i dôležitých osôb až vtedy, keď začala eskalácia snáh Ukrajincov za pomoci cudzích expertov na povstania vymaniť sa zo závislosti na ekonomických vzťahoch s Ruskom. Dodnes len málo ľudí, najmä tých vysoko postavených a primerane platených si ešte pamätá, že Gazprom, ruský monopolný exportér plynu do Európy, prerušil dodávky plynu vtedy, keď ukrajinský dlh za plyn dosiahol čiastku 3 mld.USD. Potom nastalo obdobie vyjednávania, kedy Gazprom súhlasil s obnovením dodávok, no ku každým 1000 m3 si v novej a predplatenej dodávke pripočítal aj 100 US dol, ako časť splátky. Bolo to niečo proti obchodným pravidlám, ktoré platia všade vo svete? Dlhy treba predsa splácať.

Vtedy začali kričať predstavitelia Neftegazpromu, že takú cenu (480 US dol) akceptovať nemôžu a nechcú, aj keď k výkrikom patrili skôr slová, ako dlh splatia. Vláda A. Jaceňuka sa preto obrátila so žiadosťou o dodávky plynu pre potreby Ukrajiny reverzným tokom z Nemecka, Česka a Poľska. I naši prispeli troškou, keď v rekordne krátkej dobe prepojili potrubné trasy plynu v preberacej stanici vo Veľkých Kapušanoch a začali tlačiť plyn opačným smerom. Pomohli sme i preto, že zima nebola zvlášť krutá. Stále odbery plynu do vyspelých štátov EÚ boli i sú saturované plynovodom Nordstream a budú rozšírené o druhú jeho vetvu po dne Baltského mora do Nemecka. A tak sme ostali v tomto probléme, najmä v tom, ako eliminovať zastavenie toku plynu cez Ukrajinu sami. Hlavne preto, že náhradné riešenie nemáme, okrem vízie, že všetko dobre dopadne, keď budeme mať plyn z USA. Ale je tu i poplatok prepravcu plynu Eurostreamu vo výške 400 mil € ročne za prepravu plynu do Európy ako príspevok do štátneho rozpočtu. O tom sa tiež prestalo hovoriť.

Len preto sa mohli záujemcovia o riešenie situácie niečo dočítať v posledných dňoch a hlavne o tom, ako mieni na stav reagovať EK a kompetentný – podpredseda M.Šefčovič. Nádej, ako vždy sa vkladá do dodávok prebytku bridlicového plynu z USA v kvapalnej podobe v skratke LPG a k tomu nové tankery a terminály pre uskladnenie 100 tisíc ton niekde na pobreží Baltu, či Jadranu. Aby následne kvapalný plyn bol uvedený do plynného skupenstva a dopravený do národnej rozvodnej siete plynovodov v smere sever – ju z poľského Świnoujście na Slovensko, možno Maďarsko v najbližších rokoch 2018 – 2019 treba tú sieť vybudovať.

V tej súvislosti sa očakáva aj rapídny pokles ceny plynu, čo demonštrujú rôzni autori v zaujímavých článkoch údajmi o spotových cenách. Sú to, ako hovorí ekonomický slovník ceny okamžité a sú spojené s presne definovaným miestom odberu. Podobne, ako cena tulipánov v Rotterdame nie je podobná tej, ktorú zaplatíte v kvetinárstve u nás. Takže k spotovej cene plynu, ktorá je premenlivá a ako príklad uvedený v jednom z článkov, že činí 13 €/MWh, odpovedá po prepočte 124 €/1000 m3 treba ešte pripočítať dopravné náklady a rôzne i vymyslené poplatky. Iný zdroj a tiež objektívny píše o spotových cenách amerického plynu pre Európu v minulom roku a niektorom z jeho mesiacov o 26,4 €/MWh, alebo ináč 251 €/1000 m3. Pritom rovnaký plyn v rovnakom čase pre Japonsko, Kóreu, či Španielsko bol trojnásobkom tejto ceny. Tak si vyberte.

Nič lepšie, ako kontrahované dodávky na isté obdobie za ceny podliehajúce možným a obojstranne nepredvídaným vplyvom, je to najbezpečnejšie riešenie. Nie spoty, ale existujúce plynovody, prípadne ich výmena za nové.

Americká pomoc v tejto situácii, dobe a v tejto komodite má na zreteli hlavne americké záujmy a ako hovoria milovníci cudzích slov, svoj biznis, ktorý mal príslušnú politicko-strategickú predprípravu. Jednou z jej prvkov (okrem mnohých iných) po opakovaných pracovných návštevách kongresmana v.v. Johna McCaina, či dosluhujúceho viceprezidenta J.Bidena v Kyjeve musia byť reformy ekonomickej základne Ukrajiny. Až po nich, teda po výpredaji majetku môžu prísť prisľúbené pôžičky možno aj na nákup plynu z USA. Ale o tom, potom Naša budúcnosť bez ruského plynu bude zabezpečená a plynovod z východu na západ zbytočný.

 

Toľko slov k dnešnému rozjímaniu, Slováci.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.