Založ si blog

Spoločenské procesy sa nedajú skúmať v laboratóriách. Na ich škodu.

Je špecifikom spoločenských vied a procesov, že na rozdiel od technických, či humanitných sa vedomosti o spoločnosti nedajú experimentálne overovať, či dokazovať v laboratórnych podmienkach Len si predstavme, ako by sa simulovala korupcia, ktorú hodlajú všetci vykynožiť, aspoň programovo.

Totiž ten počet nápadov úloh prvoradej dôležitosti, ktoré sú obsahom volebných programov jednotlivých politických strán, hnutí i osôb v nich, keby prešiel do legislatívneho procesu budúcej NR za silnej podpory budúcej vlády, sa nedá vopred odskúšať. Ani na psoch, ani na bielych myšiach v laboratóriu, ale len tak, na ľuďoch živých a mysliacich bytostiach. Okrem toho prípadný neúspech, či opačný výsledok ako deklarovaný, sa dá odôvodniť okolnosťami, alebo zhoršenou medzinárodnou situáciou, napr. nepokojmi na východe Ukrajiny, alebo bombardovaním Sýrie ruskými lietadlami.

K takým bude bez overenia na myšiach patriť predstava liberálnych strán, že prekážkou pokroku je štát a jeho formy nátlaku na demokratické práva občanov a teraz ich návrh na zrušenie, či prekonštruovanie príspevku zamestnávateľov na jedno teplé jedlo denne pre svojich pracovníkov. Problém to byť nemusel, keby obchodné reťazce a rôzne chemodrogy nemali podiel na zisku z predaja svojho sortimentu za stravné kupóny. Budú znepokojení aj tí, čo namiesto teplého jedla v slušnej reštaurácii najbližšie k ich pracovisku nakupujú všeličo pri ceste z práce a práve za stravné kupóny.

Nikdy nebudú spokojní všetci, ale zo strany štátu, či presnejšie zákonodarcov malo by byť rozhodujúce legislatívne istenie správneho stravovania zamestnancov. Ako so svojimi kupónmi naloží zamestnanec je na jeho uvážení, ale aby sa na základe zistení NKÚ vychádzalo v ústrety snahám zrušiť spôsob poskytovania kupónov zo strany zamestnávateľa pre administratívnu náročnosť a teraz odhalený kartel s pokutou je ľahkovážne až nerozvážne.

Navrhované dôsledky, nech budú smerovať k liberalizácii, teda ľubovôle, mali by predsa ostať v pozornosti KOZ, ktorej predstavitelia zatiaľ mlčia. Ak pred rokmi boli odborové organizácie združujúce zamestnancov doslova vysotené z fabrík, že sú zbytočné a prekážajú podnikateľom, teraz by mali svoj hlas, pokiaľ ešte nejaký majú, zvýšiť, aby ich bolo počuť. Mali by základné právo ľudí v pracovnom procese hájiť, ako právo vôbec

Po výsledkoch kontroly NKÚ, v gastroeditorských firmách sa vôbec nehovorí, ako sa právo na prestávky v práci na užitie jedného teplého jedla počas zmeny v súkromných firmách uplatňuje. Hlavne tam, kde výrobný proces je nepretržitý a štátna kontrola by mohla na územie firmy vstúpiť len v prípade, že dostala na kontrolu podnet a predstavitelia firmy jej to dovolia.

Mal som možnosť pri jednej pracovnej ceste do Toljatti (RF) navštíviť tamojšiu automobilku VAZ a vidieť ako sa stravujú jej zamestnanci od montážneho pásu. Pás sa zastavil v istej obedňajšej chvíli a obsluhujúci od pásu „napochodovali“ do jedálne k svojmu miestu pri stole, kde pre každého z turnusu bola pripravená porcia jedla v teplom lôžku podľa jeho objednávky z predošlého dňa. Po obede, pretože to išlo dosť rýchlo mal každý ešte možnosť si buď pofajčiť vedľa v inej miestnosti, prečítať si noviny, alebo sa len tak poprechádzať.

Je ťažko hodnotiť terajšiu starostlivosť zahraničných majiteľov o našich pracovníkov pri páse, hlavne v montážnych závodoch automobiliek, pretože tam s médiám nedá dostať a iste to nevedia ani orgány dozoru a verejného zdravotníctva a zamestnanci sú viazaní všeobecnou mlčanlivosťou, pokiaľ sa nestane niečo veľké. Ale rušiť niečo, čo bolo výsledkom dlhého a často konfliktami sprevádzaného spolužitia zamestnávatelia a zamestnanci by bolo v tomto smere veľkým krokom späť. Ak by došlo k situácii náhrady stravných kupónov zvýšením odmeny (platu) a zvýšenie zahrnuté do základnej mzdy, nebolo by čestné pretože v priebehu doby, p očakávanom raste miezd, by sa príspevok na stravovanie určite stratil, alebo poklesol.

To je jeden z príkladov, kedy sa spoločenské javy a problémy nedajú experimentovať na bielych myšiach v laboratóriu, ale priamo na ľuďoch.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.