Založ si blog

Globalizácia má imperiálny charakter

 

V prvej časti rozhovoru Vl.Jancuru s ekonómkou SAV I.Pauhofovou na otázku v čom spočíva ekonomická výhodnosť polarizácie bohatstva odpovedala, že bohatí majú nižší sklon k spotrebe, no ich príjmy rastú najviac a tak spotreba v globále stagnuje, nerastie.

Keby už nebola odpovedala aj na ďalšie otázky autora článku s názvom: “Spravodlivé prerozdeľovanie bohatstva (je) v nedohľadne“ aj to by stačilo k úvahám nad dôvodmi kozmetických finančne ekonomických úprav súčasného kapitalizmu.

Predovšetkým vlastníkov polovice celosvetového bohatstva v držbe 62 najbohatších rodín musí, ak vôbec, znepokojovať, že kúpna sila ostatných je tak nedostatočná že nemá možnosť akceptovať spotrebu toho, čo ich majetkové impérium je schopné nielen vyprodukovať, ale hlavne predať. A o to ide. Vedeli to v minulom roku bankári FED keď sa rozhodli, aby do obehu kontrolovane vpúšťali každý mesiac 51 mld.USD s cieľom zvýšiť záujem o spotrebu, o nákupy čohokoľvek. Podobne sa k rovnakému kroku odhodlali bankári v ECB vo Frankfurte. Tieto finančné injekcie do trhu s peniazmi sa prejavili okamžite zvýšeným záujmom o hypotéky, pôžičky i nákupy nemovitostí. Aby to zas nebolo také jednoduché a banky neboli v pozícii charitatívnych spolkov, pridali k pôžičkám rôzne príplatky. Či to pomohlo, to sa človek dozvedieť nemá, pretože ide o prísne strážené bankové tajomstvá.

Nech je to akokoľvek prešpekulovaný pokus o oživenie produkcie pre trh podnecovaný silnou reklamou a rôznymi obchodnými bonusmi, nemôže sa dotknúť alebo zmeniť stav vecí ktorým zostáva zrýchľovanie polarizácie bohatstva. Tých, čo by chceli,  keby mohli, je síce ďaleko viac, ako tých, čo môžu, ale pripustiť zmeny nechcú a tak sa budú vymýšľať nové možnosti záchrany.

Je mnoho možností, ako stav v roztváraní nožníc medzi bohatstvom a chudobou zmeniť, alebo zastaviť Do dnešnej podoby prejavov s dopadom na človečenstvo, ale aj prírodu sa doterajší kapitalizmus a nech sa nazýva akokoľvek, prepadol hlavne v posledných rokoch XX. storočia.

Skúmať, alebo zisťovať, kto je skutočným vlastníkom istého majetku podľa názoru povolaných je nemožné a len preto, že legislatívne pravidlá v rôznej podobe boli formulované tak, aby to znemožnili. No najviac ich bude zo skupiny bankových a finančných rodín s kontrolnými balíkmi akcií. Tak bolo už v minulosti a prečo by to malo byť ináč?

Zakončenie tejto úvahy, že globalizácia má imperiálny charakter možno aktuálne doplniť prejavmi hlavných uchádzačov o kreslo amerického prezidenta. Jeden za demokratov zdôrazňuje, že na jeho kampaň sa skladajú obyčajní ľudia po 25 USD. No ten druhý sa chváli, že kampaň si platí sám zo svojich miliárd, že nie je na nikom závislý. No dodáva, že ak sa stane prezidentom, zruší záväzok vlády B.Obamu znížiť emisie skleníkových plynov o 30% oproti súčasnému stavu, pretože by to ohrozilo celú Ameriku a jej miesto vo svete. Tak si vyberte.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.