Založ si blog

Nie všetci máme podobnú históriu a korene.

   Spôsob, akým reagoval americký prezident na množiace sa nedovolené používanie ručných palných zbraní pri styku s ľuďmi iných názorov a pri rôznych príležitostiach v Štátoch je vzorom, ako sa to dá vykonať napriek trvalému odporu Kongresu. Vydal prezidentský dekrét, ako jedinečnú svoju možnosť, aby boli všetci spokojní. Občania, kongresmani menej a výrobcovia zbraní najmenej.

   Stačilo vypuklý a tradičný problém posunúť do duševnej, právnej a psychickej spôsobilosti záujemcov vlastniť zbraň a túto vážnu úlohu zveriť na predajcov a čistom registri trestov záujemcov o nákup. O skúmaní duševných parametrov ľudí, ktorí sú už tradiční vlastníci zbraní zatiaľ nič nevieme, čo s nimi, ale určite sa to ich dotýkať nebude, pretože ich kvality už preveril čas. A republikánski kongresmani už volajú že prezident B. Obama ide odzbrojiť Štáty! Sú preto rozhodnutí dekrét prezidenta predložiť Najvyššiemu súdu a ten nech rozhodne, či jeho konanie nie je v rozpore s Ústavou. A tak skúmaniu budú podliehať všeobecne len tie osoby, ktoré sa z rôznych osobných dôvodov chystajú spáchať hromadnú vraždu v škole, na ktorú nemajú najlepšie spomienky, alebo v kaviarni, kde sa schádzajú ľudia s názormi im vzdialenými, či na ulici a preto chcú svoj problém riešiť v prvom rade nákupom vhodnej zbrane hlavne rýchlopalnej. Iste, za pomoci predajcov v kamennom, či internetovom obchode, teraz už s potrebnými dokladmi aby zbraň mala príslušný kaliber i kadenciu striel, im bude vyhovené. Podľa potreby, ale bez skúmania podrobností.

   Takto dôjde iste k upokojeniu len tých, čo žiadali už dlhodobo sprísnenie nosenia strelných zbraní na verejnosti aj keď len v nohaviciach, či kabelke, alebo pod kabátom. A on to riešil po preskúmaní svojich právomocí cez obchod. To bolo jedine možné. Tým sa totiž nedotkol ktoréhosi dodatku Ústavy, na ktorej stojí demokracia Štátov, kde právo na ochranu vlastnej bezpečnosti vlastnením osobnej zbrane s možnosťou jej použitia je jedinečné. Veď len v uplynulom roku bol takto odpravených okolo 13 tisíc osôb a len cez 1300 z nich pri ochrane vlastnej integrity strelca, ktorý bol rýchlejší ako jeho náprotivok.

   Podobné je to s uplatňovaním trestu smrti, aj keď výkon tejto právomoci je v Štátoch nateraz zastavený, ale nemôže byť na rozdiel od európskych štátov zrušený Nie sú dôvody a tradícia elektrického kresla nepustí. I to má svoje príčiny založené na snahe dlhodobo dokazovať, že ich demokracia je vzorová, príkladne nasledovania hodná pre vývoz hodnôt slobody do ostatných častí sveta V tomto ohľade je tu istá podobnosť s vládou v Rijáde, kde stále popravujú odporcov režimu kráľa a jeho rodiny Saudov a len preto, že si ináč vysvetľujú slová proroka Mohameda. Veď lacná ropa zo Saudskej Arábii platená zbraňami stojí za tento kompromis s prižmúrením jedného očka a keď sa môže predať iným a zarobia všetci aby kolobeh dolárov nebol prerušovaný.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.