Založ si blog

Príčiny a ich dôsledky

 

Obávam sa, že som jediný a posledný človek, ktorý nerozumie americkej zahraničnej politike a nechápe príčiny nárastu rasovej nenávisti v USA, pretože všetky oficiálne média hovoria ináč, ako to vidím a pamätám. Uvediem niekoľko príkladov.

Európski politici v súčasnosti sa sporia, ako naložiť s prílivom utečencov z afrických krajín, Sýrie a Iraku. Riešenia našli v napĺňaní humanizmu a solidarity EÚ, že tieto nešťastné osoby treba prijať a k tomu vytvorili istý kľúč pre počty, ktoré by mali štáty EÚ akceptovať. Nie všetky sú s počtom stotožnené a rozchádzajú sa i vo formách, ako ďalšiemu prílivu, ktorý sa začína na pobreží Líbye zabrániť. Hlavný dôraz je položený na potápanie rôznych plavidiel v súkromnom vlastníctve(!), ktoré utečencov prevážajú, čo pokladajú za najefektívnejšiu formu, či spôsob. Zabúdajú však, že pokiaľ je vysoký dopyt po tejto službe, potom i ponuka tomu odpovedá, veď platia zákony trhu. Navracanie utečencov do ich domovských krajín je tiež nevhodné riešenie, pretože tí chudáci pred útekom predali celý svoj majetok, aby mohli prevádzačom zaplatiť sumu medzi 5-10 tis. € (tak sa píše) a keď sa vrátia, kto im v nepokojnej domovine pomôže? Určite to nebudú tí, čo na ich snahe utiecť zarobili. Otázkou je tiež prečo práve lode, či platidlá môžu a najčastejšie vyplávať od pobrežia Líbye. A tu začína prvá otázka a nepochopenie americkej zahraničnej politiky.

Pokiaľ nebol na základe presných informácií agentov CIA o plukovníkovi Kaddáfim zastrelený na úteku do púšte, režim fungoval s názvom “zelená revolúcia“. Poskytoval zdarma zdravotnícke služby, návštevu škôl i verejné práce, ktoré boli istené vývozom ropy a plynu Režim však v revolúcii bol zničený a vládu nad krajinou prevzali kmeňové klany, ktoré bojujú proti sebe. Jedna vláda sídli v Benghazi a druhá v Tripolise. A aké majú na vzniklej situácii, do ktorej sa prepracoval pôvodný režim plukovníka Kaddáfiho, zásluhy USA? Nič viac, len to že po dlhom vyšetrovaní výbuchu lietadla spoločnosti PanAm 21. 12. 1988 nad mestom Lockerbie v Škótsku zahynulo 270 pasažierov, najmä vojakov US Army, ktorí sa vracali na vianočné sviatky do vlasti. Príčinou bol výbuch v batožinovom priestore lietadla a výbuch spôsobila nálož s 350 gr Semtexu odpálená na diaľku. Po dlhom vyšetrovaní sa došlo k pôvodcovi činu, ktorým bol občan Líbye a plukovník ho vydal na trestné stíhanie za tento čin. Nakoniec to ale skončilo pri ňom samotnom, ako akt pomsty za podobný čin v minulosti kedy po podobnom čine z americkej strany zahynula jeho dcéra. Naviac pobrežie Líbye je zo všetkých okolitých k brehom Talianska najbližšie.

Dnes, keď európski vladári riešia problémy čo s utečencami, na tieto historickej súvislosti málo kto pamätá a ako vidno USA s riešením, čo s nimi, nemá dôvod sa do európskych záležitostí miešať a riešeniu na rozdiel od iných problémov napomáhať Ale príčinná súvislosť s odstránením plukovníka M. Kaddáfiho a vznik terajších podmienok pre dopravnú cestu do Európy zavinili USA jeho odstránením zo sveta a oslobodením Líbye od neho.

Kto si ešte pamätá na chemické zbrane, ktoré boli príčinou vstupu amerických vojsk do Iraku i s ukážkovou popravou vodcu a prezidenta krajiny Husaina? Zbrane sa nikdy nenašli, čo priznal i súčasný prezident B. Obama no podmienky pre nárast nezmieriteľných vzťahov medzi šítmi a sunitmi dali možnosť riešiť situáciu vznikom nového Islamským štátom, ktorý terorizuje občanov aj v susednej Sýrii, no hranice nemá. Štát, ktorý nadradil zákony náboženstva nad zákony svetské a popravy svojich odporcov prenáša do celého sveta. Proti ich vyčíňaniu opäť bojujú US Air Forces, ktoré bombardujú husto osídlené oblasti krajiny a tak, že vláda v Damašku sa obrátila na OSN, aby tomu zabránila. To nevedia ešte ani v NY. Preto ľudia, ktorí nič nezavinili trpia, alebo utekajú do Turecka a ďalej do Európy.

Aby som dokončil tým, čím som začal, že nerozumiem a asi ako jediný občan štátu tejto politike, nahliadnime do súčasných USA. Priam tam, kde sa množia a mohutnejú rasové nepokoje a ten posledný, keď istý mladík Sandner v Charlestone v modlitebni zastrelil 9 modliacich sa černochov, iste rovnoprávnych občanov USA. Predtým už rasové nepokoje prepukli viac krát i v iných mestách Štátov za neprimerane brutálne zatýkanie černocha. belošskými policajtmi. Síce černochom hovoria už Afroameričani, nie negri, ale stále neviem aké je ich položenie, keď protirasistických demonštrácií pribúda. Vraždy v kostole podnietili prezidenta, aby čin odsúdil, no súčasne prisľúbil, že predloží opäť do Kongresu návrh na zmenu v zákone o vlastníctve a používaní osobných zbraní na verejnosti. Ten návrh bol síce súčasťou jeho predvolebnej kampane, no zatiaľ nemá šancu uspieť v Kongrese ovládanom republikánmi, ktorí pokladajú vlastníctvo zbrane za výdobytok americkej demokracie. Ako argument zachovania starých zákonov s ktorými sa stotožňuje stále mnoho Američanov je to, že právo brániť vlastnú identitu a majetok patrili a musia patriť k základným právam každého občana Štátov. To musí ostať zachované. Ale či zákaz vlastniť a nosiť na verejnosti zbraň(nie vo všetkých štátoch Únie) je jediné riešenie rasových nepokojov je správnym riešením? V tom musí byť niečo, o čom my nevieme nič. Iba z dobových fotografií a dejepisu vieme, aké bolo položenie černochov dovážaných z Afriky na práce, ktoré bieli a slobodní občania Únie nechceli vykonávať. na plantážach. Podobne sme nikdy nevideli černocha na koni, ako pastiera dobytka, alebo farmára.

Isté je len to, že dôvody prečo nerozumiem americkej politike som vysvetlil. Kto mi pomôže pochopiť, prečo ľudia utekajú zo svojich domovov a prečo rastie rasová nenávisť končiaca vraždením.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.