Založ si blog

Ako ďalej, po realizácii Múzea 2. svetovej vojny?

 

Treba veriť slovám ľudí okolo p. Kisku, že k rodine do Popradu mieni lietať pravidelne a často i počas nasledujúcich rokov vo funkcii prezidenta a v súlade so svojimi právami. Ale to nemá v princípe perspektívu.

Pokiaľ naša politická orientácia na USA vo všetkých oblastiach spoločenského a politického života je príkladne úprimná a dlhodobá, potom niet dôvodov, aby aj na Slovensku a v Bratislave začali v čase, keď sa nám bude dariť a Múzeum 2. svetovej vojny na Slavíne bude vybudované, začali naši politici uvažovať o výstavbe nového sídla prezidenta funkčne podobné Bielemu domu vo Washingtone Išlo by o to, aby jeho pracovná a reprezentačná časť bola prepojená s časťou, ktorá by bola účelovo spojená so súkromnou časťou jeho rodiny.

Predsa využívať k potrebám hlavy štátu Grassalkowichov palác, ktorý býval aj letným sídlom arcibiskupov z Trnavy je dlhodobo neudržateľné. Nevieme ani ako je usporiadaný vzťah k budove, kto komu platí za prenájom, v čom vlastníctve po rôznych reštitúciách cirkevného majetku budova i s parkom je a prináleží.

Predstava, že i v budúcnosti sa budú o post hlavy štátu uchádzať osoby politicky nezávislé ale s rodinným zázemím ďaleko od Bratislavy a voľbu svojim charitatívnym programom vyhrajú, no presídliť s rodinou na dobu výkonu funkcie odmietnu je aktuálna a reálna. A bývať niekde vo vile obohnanej vysokým plotom, signálnymi zariadeniami a strážením, nemôže vyhovovať rodine prezidenta, ak ešte naviac bude mať malé deti. Sú ale aj iné, také územno-architektonické dôvody pre uvažovanie o novom sídle prezidenta.

Rôznymi výškovými úpravami v minulosti sa tento objekt dostal o nejaký meter pod úroveň okolitých komunikácií a tak miesto toho, by bol primerane, ako palác prezidenta nad okolím, dostal sa pod. Ešte aj známa kaviareň Štefanka, cez ulicu je nad úrovňou paláca. To sa musí do budúcnosti zmeniť!

Aký to rozdiel od budovy Úradu NR na Vodnom vrchu s výhľadom do blízkeho i vzdialeného okolia a aké prezieravé bolo rozhodnutie poslancov krátko po roku 1990, aby nesúhlasili s ponukou G. Sorosa odkúpiť práve dokončený súbor objektov, ktorý tam mienil zriadiť Európsku univerzitu.

Pomoc, pokiaľ je to možné nazvať pomocou, či skôr gestom, mohol by tak učiniť magistrát hl. mesta, tým že nájde vhodnú lokalitu pre tak významnú stavbu a skôr než všetko rozpredajú bohatým developerom a ostane len hrebeň Malých Karpát. S tunelom.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.