Založ si blog

Nepoužiteľné podobnosti

Pojem exekúcia, či konkurz, alebo verejný výpredaj majetku, ktorý dlhuje dlžník jednému, alebo niekoľkým veriteľom je známy a fakticky uplatňovaný v značnom rozsahu v novodobých dejinách Slovenska, no vo svete, ktorý žijeme už dávnejšie je známy a obávaný. Isté úpravy hodnoty, ktorú má vykonávateľ – exekútor počas akcie ponechať dlžníkovi bola stanovená na sumu 2 tis.€, ktorá by mala dlžníkovi ostať, aby prežil prvé obdobie po exekúcii, alebo aby začal znova podnikať. Je to jeden a veľmi osvedčený spôsob, ako rôzni konatelia pôžičkárenských spoločností predávajú „strechu nad hlavou“ ľuďom, ktorí pri podpise zmluvy o pôžičke a kadencii splátok nepostrehol alebo si nevšimli, čo ich čaká v prípade porušenia splátkového kalendára.

Pretože týchto prípadov v poslednom období pribúda a sú ich tisícky a rôzneho charakteru, od neplatenia alimentov až po stratu žiť v svojom byte, či dome, sú všeobecne známe a založené na vzťahu dlžník, veriteľ ošetrený Občianskym zákonníkom, môžeme sa pýtať, ako je to v prípadoch podobných tým, ktoré teraz rieši naša NR vo vzťahu zachrániť existenciu a prácu pre 1500 zamestnancov Váhostavu.

Napred však uvedieme, že takých firiem, ktoré dlhujú iným je veľa a ktorým tiež dlhujú iní tiež, že je to nekonečná a súvislá šnúra ktorá sa nedá narovnať do pozície obyčajných a fungujúcich finančno-obchodných vzťahov.

Už prvým a možno fundamentálnym riešením by mohla byť jednotná doba splatnosti faktúr za vykonané služby, výkony a dodávky. Ale ak drobní musia platiť do 14 resp. 30 dní a veľké firmy so zahraničným vlastníkom do 120 dní (to je predsa tretina roka!) potom už na začiatku dodávateľsko-odberateľských vzťahov je prekážka k nastaveniu partnerských a rovnoprávnych vzťahov.

Z istých poznatkov to môžem tvrdiť preto, že faktúry predkladané za vykonané práce živnostníkom v rozsahu 10-20 tis. € tunajšiemu podnikateľskému veľkopodniku musia ísť na overenie, či kontrolu do sídla majiteľa spoločnosti v cudzine, ktorý má firmu na Slovensku To nie je len nedôvera k tunajšiemu správcovi jeho majetku ale hlavne čas, počas ktorého môže centrála robiť, či konať iné bankové operácie s cudzím kapitálom, skrátka obchodovať, čo je mimoriadne výnosné až ohromné.

Ak by sme sa vrátili k spôsobu vymáhania nesplatených dlhov dlžníka veriteľom, či veriteľovi formou exekúcie u fyzických osôb, alebo úvahám, či konkurz bude horší, ako reštrukturalizácia, potom sa vynárajú aj iné otázky, o ktorých sa verejne nehovorí. Pri konkurze, či vyrovnaní môže sa proces dotknúť len majetkovej podstaty dlžníka, teda právnickej osoby, jej formy ale nie nepoznaného vlastníka, osoby s menom a adresou trvalého bydliska. Ale predsa, ako sa dozvedáme, vlastníci svoj súkromný majetok nadobudli z dividend, či zisku spoločnosti v čele ktorej diskrétne stoja, či stáli s istými právomocami a vlastníctva počtu akcií a ich výnosnosťou. Tie ich milióny prečo by nepatrili do rozsahu vymáhateľného dlhu? Predsa to, čo majiteľovi, fyzickej osobe natieklo do jeho súkromného budgetu sa dá zistiť z rozdelenia zisku na valnej hromade spoločnosti na neho, alebo na jeho iné spoločnosti.

Alebo to, čo je napísané je výplod mozgu, ktorý nepozná Ústavu SR, jej článok 20 v plnom znení, najmä odst. 3 a nevyzná sa v pravidlách kapitalistického hospodárskeho systému? Možno oboje a preto to tak pevne zapadá do obrazu našej doby.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

USA Poľsko Duda Trump Stretnutie

Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

18.04.2024 12:24

Hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

Branislav Zurian

U Zuriana došlo k mnohým zmenám. Boli nevyhnutné, tvrdí Šutaj Eštok

18.04.2024 11:36, aktualizované: 12:27

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.