Založ si blog

Utopení imigranti, represie a záujmy.

Skoro bezprostredne po prevrhnutí sa iste nie poslednej rybárskej loďky v Stredozemnom mori, ktorá prevážala ľudí z Líbye do niektorého z talianskych ostrovov a cez 400 z nich sa v studenej vode zahynulo, zišli sa experti z UNICEF a ministri vnútra i zahraničia EÚ, aby hľadali riešenia, ako nelegálnym prisťahovalcom do krajín EÚ zabrániť.

Riešenie, pretože ide o mimoriadne tragickú situáciu a trvá už dlhší čas sa našlo, len také administratívne, primerané spoločenskému systému, ktorý sám sa potáca v neriešiteľných problémoch. Predovšetkým budú sa habať plavidlá ich majiteľov už v Líbyi, aby ich nemohli používať na prepravu ľudí za šťastím do blahobytu a za akúkoľvek cenu i s rizikom vlastného života. Ďalej tým, ktorým sa podarilo doplávať niekam na sever, brať odtlačky prstov(!), či nie sú medzi nimi živly nebezpečné pre Európu. To je tak v princípe to hlavné, čo má brániť prílivu afrických utečencov. Dosť, však?

Plukovník M, Kaddaffi bol zavraždený vlastnými občanmi, keď jeho útek do púšte zistilo spojenecké letectvo a informovalo vzbúrencov o mieste jeho aktuálneho pohybu, Plukovník bol osoba stojaca v čele krajiny viac ako 40 rokov, kde existovala „zelená revolúcia“ a mnohé služby pre ľudí boli bezplatné, vyžadoval však poslušnosť, Názor odstrániť plukovníka z funkcie hlavy štátu vzrástol po tom, čo 11 civilných osôb a 259 vojakov v lietadle spoločnosti PanAm vracajúcich sa na Vianoce z niektorej z mnohých misií domov postihla letecká katastrofa nad mestečkom Lockerbie v Škótsku dňa 21. Dec. 1988 na linke Londýn NY. Neskôr a postupne totiž vyšetrovatelia zistili, že pôvodcom umiestnenia bomby v batožinovom priestore lietadla bola bomba a v batožine i časť obleku páchateľa, občana Líbye a o čom vedel aj plukovník. Pretože teraz po zrútení režimu M. Kaddaffiho vznikli v Líbyi tri vlády bojujúce proti sebe moc nad ropným bohatstvom krajiny v rôznych pobrežných častiach (Tripolis, Benghazi a Islamský štát) môže, ako dokazujú smutné pravdy, napomáhať rozmachu sa obchodu ako hybná sila pokroku vo svete, teraz s ľuďmi, ktorých z domovov vyháňa bieda, hlad, sucho, nepokoje a vykorisťovanie najbiednejších. A pašeráci ľudí nevyvážajú len Libijcov, ale aj ľudí z blízkych krajín ako je Keňa, Južné Somálsko, Eritrea, ktorí platia predajom toho posledného, čo ešte majú a čo museli predať, aby zaplatili pašovateľom.

Ak si teraz prečítame vyjadrenia európskych politikov k najnovším prípadom tragédií na otvorenom mori, všetky sú rovnaké a represívne. Len minister ČR p. Zaorálek spomenul, že k zmenám musí dôjsť aj v tých krajinách, odkiaľ imigranti pochádzajú, Iní idú na vec pragmaticky, lode vracať, pašerákov trestať a vytvoriť stabilné politické systémy v Afrike. Sú to však len také administratívne recepty.

Keby nebol záujem utiecť pred násilím v domovskej krajine imigrantov, neboli by ani pašeráci, ktorí si najímajú väčšie lode od vlastníkov, ktorým platia za prenájom so ziskom i s príplatkom na riziko podnikania. Tak to predsa chodí vo svetre obchodu, kde platí ponuka a dopyt.

V konečnom dôsledku a ukazujú to konflikty najnovšie i v Jemene, Sudáne, kde sa angažujú Irán i Saudská Arábia, že ide o plyn a ropu a v čase, keď Rusko má byť vyšachované z obchodovania s týmito surovinami za svoju neposlušnosť a politický a vojenský potenciál, ktorým disponuje.

Preto problém topiacich sa imigrantov z Afriky plaviacich sa na lodiach k brehom Talianska je síce tragický, ale v záujmoch ropných a zbrojárskych gigantov len malichernou epizódou, na ktorú sa po čase a dosiahnutých cieľoch vládnuť opäť nad bohatstvom africkej zeme zabudne.

 

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.