Založ si blog

Návrh paktu síce je, ale je nerealizovateľný.

Predstava o možnosti zakázať zdravotným poisťovniam tvoriť zisk, ktorú vyslovil v relácii „O 5 minút 12“ predseda vlády je scestná a nerealizovateľná, dokonca bola by proti princípom kapitalistického podnikania, podnikať a tvoriť zisk. Logické síce je odôvodnenie, ktoré odznelo, že ide o verejné financie, peniaze občanov, ktoré poisťovniam posiela štát za svojich a firmy za svojich zamestnancov

Na druhej strane návrh p. Fígela, aby skôr začali pátrať po príčinách korupcie a spôsoboch ako ju vylúčiť zo spoločnosti a podnikateľského prostredia je tiež v princípe zbytočný. Vyplýva taktiež z existencie kapitalistického spoločenského poriadku a rovnako z axiómy, že základom podnikania je tvorba zisku a zisk, ako podmienka rastu. Korupcia, alebo v reči zrozumiteľnej podplácanie nie je predsa nič iné, ako istá forma podnikania ktoré nemá verejne deklarované pravidlá, nepodlieha daňovým odvodom, ale funguje. Je rozmanitá, vysoko prešpekulovaná, ktorá ako taká predbieha všetky trestno-právne normy, no je nutná pre fungovanie výmeny tovaru a služieb.

Veľmi jednoducho a zrozumiteľne pred TV kamerami bol to pred časom na ceste z budovy súdu, kde prebehlo niektoré z mnohých pojednávaní kauzy Drukos a jej majiteľom p. Mojžišom. Podvod na účastníkoch hry, ktorú poznáme ako pyramídovú označil dotyčný jeho obhajca jednoduchou vetou, že išlo v tomto prípade o podnikanie a jeho účelom je predsa tvorba zisku. To ostatné je len v rovine etickej s istou mierou slušnosti, aký je pre podnikateľa zisk primeraný. Ale s takými kategóriami sa podnikateľ nikam nedostane.

Naše špecifikum, či zvláštnosť spočíva v tom, že na kapitalistickú cestu existencie spoločnosti sme vykročili pred niekoľkými málo rokmi a kedy v náhlosti sa prejavili tie možnosti korupcie, ktoré v iných kapitalistických štátoch sú už zažité, utvárali sa dlhodobo a nie sú tak vnímané. Preto tie naše sú také vypuklé a oči kolúce vo všeobecnosti a tak sa aj predkladajú verejnosti, no bez súdnej dohry. Sú v princípe právne nenapadnuteľné.

Nedávny ústredný titulok novín, že pribúda boháčov, z čoho ľudia vinia kapitalizmus a text článku pod ním je výrečný, no treba dodať že rôzne formy postihu mimoriadneho rastu prosperity daňovými zaťaženiami neviedli a nebudú viesť k poklesu úniku kapitálu do istých štátov sveta a k poklesu nerovnosti medzi top-boháčmi a chudobou. Predsa foriem úniku z daňovej chobotnice je mnoho a všetky majú legálnu podobu a preto sú nežalovateľné.

Ak by sme sa vrátili k začiatkom témy o zákaze tvorby zisku v našich zdravotných poisťovniach, ktoré mali byť dôkazom o vytváraní konkurenčného prostredia, môžeme sa pýtať, ale aj o iných finančných inštitúciách, koľké z nich sú vo väčšinovom vlastníctve domácej kapitálotvornej vrstvy? Určite žiadna a vieme i to, že zahraničné firmy boli prvé, pretože poznali skrze svojich sympatizantov od nás dlhodobo naše prostredie i našich činiteľov, ktorí sa nechovali vôbec vlastenecky a podnikateľsky, ale boli radi, že sa o naše spoločnosti zaujímajú. Boli pyšní. a predvádzali to, čo generácia dnešných starcov vytvorila prácou a oni nie svojim rozumom. Nie o všetko, ale o to, čo si vytypovali a aby ponechali v žití len niektoré, ktoré spĺňali ich predstavy a podnikateľské plány.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.