Založ si blog

Úlohy korešpondentov bývali rôzné i iné.

Odpovede editora zodpovedného za správy z východnej Európy v rokoch 1980 až 1990, dnes pracujúceho pre Amnesty International menom Steve Crawshaw, ktoré vyslovil v rozhovore s A. Matišákom, sú podnetné pre ďalšie otázky, či uvažovanie.

Z celého rozhovoru, hlavne z jeho názorov a pozorovaní, ktoré si vytváral a zasielal ich do novín Independent vyplýva aj to, že napriek kritike vtedajších pomerov v krajinách východnej Európy, ktoré jeho noviny aj publikovali mohol konať, slobodne cestovať viesť rozhovory a nik ho nevykázal z krajín, o ktorých demokracii sa tak gurážne vyjadroval a dlhú dobu.

Existuje však aj málo pravdepodobná situácia, že by sa našiel niekto z našich korešpondentov, v slobodnom povolaní novinár a rozhodol by sa konať podobne, skôr investigatívne ako on, no v USA. Hľadať a nachádzať prešľapy predstaviteľov americkej administratívy, voči deklarovaným princípom občianskej slobody, sledovaniu ľudí s inými názormi či podozrivých z predpokladanej náchylnosti k páchaniu teroristických akcií a iných aktov, ktorých odhaľovanie zdokumentoval „väzeň“ slobody p. Snowden, dnes z núdze požívajúci azyl v Rusku. Stretol by sa s tým už na letisku napr. JFK v New Yorku, kde by sa dotkol slobodnej zeme a prešiel osobnou kontrolou cez rôzne detektory. Mohol by skúmať ako boli a sú odpočúvaní aj predstavitelia najspoľahlivejších priateľov prostredníctvom NSA na ktorú agentúru nemá dosah ani prezident B. Obama.

Príkladné mohli by byť pre neho legálne vlastnenie zbrane a nosenie krátkej ich verzie v saku, či nohaviciach, aj na ulici miest, pretože vlastniť zbraň a mať ju doma v skrini nemá praktický zmysel a je to podľa ktoréhosi dodatku k Ústave prejav slobody. Úžitok z toho majú predovšetkým zbrojárske koncerny a obchodníci pretože po každej streľbe v škole na spolužiakov, či neposlušného učiteľa, stúpa predaj aj keď podľa predpisov. Podobná ale u nás nezvyklá je trvalá existencia trestu smrti v časti štátov USA a experti sa v súčasnosti snažia trest smrti humanizovať. Vešanie, či elektrické kreslo nahradiť smrtiacou injekciou, no spor je už len o druh použitej smrtiacej látky a či naraz, alebo postupne, po uspaní odsúdeného.

Inakosť v živote Američanov a ich predstáv o autentickej demokracii vo svete je ich vecou, čo nás od nich odlišuje a nie je to len 200 rokov od vzniku USA.

O tom by mohol písať odvážny novinár, ktorý by videl špecifiká USA európskymi očami a vôbec nie východoeurópskymi, ako na náš spôsob života pohliadal Steve Crawshow. Ak by sa aj taký našiel, pokiaľ by nevlastnil vlastné a registrované periodikum a štát by mu dovolil niečo o skutočnom živote v Štátoch publikovať, nebol by istý svojim životom, alebo životom svojej rodiny. Predsa v spojeneckých krajinách sa tak odpudivo nemá písať. Život Američanov bez toho, či si to uvedomujú, riadia vyššie spoločenské záujmy a oni sú zatiaľ spokojní s tým. Neberme im to, no aby vnucovali svoje predstavy a dnes už aj cez mnohé svetové organizácie pod ich egidou, je príčinou poklesu prestíže USA vo svete. Pomáhať im v tom majú mierové posolstvá všade vo svete, kde sa čokoľvek „šustne“ i s popravami nehodných prezidentov a zvyšujúci sa verbálny atak voči „ríši zla“.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.