Založ si blog

Výročie, Výročie, Výročie, VÝROČIE

Tento končiaci rok 2014 je významný hlavne pre historikov a politikov, ale bol náročný aj pre ich ceremoniárov. Veď pripraviť mnohonárodné oslavy vylodenia Spojencov 6. 6. 1944 v Normandii – Overlord, spomienky na vyhlásenie vojny Srbsku zo strany Rakúsko – Uhorska 28. 7. 1914, potom oslavy 70. výročia SNP 29. 8. 1944, vstup čsl. vojsk na naše územie 6. 10. 1944 vo zväzku s 38 armádou generála Moskalenka cez Dukliansky priesmyk a teraz pred niekoľkými dňami okrúhle výročie začiatku „nežnej revolúcie“ 17. 11. 1989. Skutočne náročné úlohy a práca pre milovníkov osláv a inštalatérov podujatí.

S ohľadom na tie naše, môžeme sledovať ich gradáciu, teda rast ich významnosti. Ak tie v B. Bystrici boli v odbornej réžii p. Stana. Mičeva, riaditeľa Múzea SNP a oslavy na Dukle sa niesli v spore o sochu vojaka v stene pomníka nad hrobmi padlých vojakov v bojoch na okolí priesmyku, no pri prejave zástupcu ruského veľvyslanectva vo Svidníku tiež nad hrobmi padlých sovietskych hrdinov, náš prezident mal naponáhlo a odišiel plniť si iné štátnické úlohy. Teraz však tie, tiež jubilejné v polovici novembra sú už plne v jeho réžii Mali a budú mať iný charakter, tohoročné aj za prítomnosti prezidentov zo susedných štátov a Nemecka a so sprievodnými akciami na podporu pamiatky osnovateľov spoločenských premien Dokonca aj v nasledujúcich rokoch budú príležitosťou k oceňovania zaslúžilých bojovníkov za slobodu a demokraciu i ľudí, ktorým minulý režim uškodil, alebo boli prenasledovaní, čo sme ešte tu nemali. Medaile za zásluhy v boji proti fašizmu a partizánom sa už spotrebovali, vznikla potreba nových, krajších a tak dôjde plošne aj na účastníkov 3. odboja, podľa istého stupňa zásluh, aby nebol prekročený ročný limit výdavkov Kancelárie prezidenta na tento účel.

Pri tohoročných spomienkových oslavách iste boli v prejavoch niektorých povolaných osôb výberové vety, ktoré by neboli v rozpore so súčasnou situáciou v spoločnosti, ale boli všeobecne prijímané v každej dobe, ale hlavne ako výsledok revolúcie. A tak sa v nich opakovali známe slová o slobode, jej hodnotách, že o ňu treba stále bojovať, o možnosti cestovať kto, kde chce a s povalením monopolu jednej politickej strany a ako sa vláda vrátila do rúk ľudu, jej zástupcov.

Len v rozhovoroch i tých, čo stáli na začiatku politických a následne ekonomických zmien v štáte, ktoré začali práve 17. novembra sa vyslovili aj prekvapivé názory, že 70 % našej populácie nie je spokojná s tým, čo sa udialo od pamätných udalostí v roku 1989, ale i strohé slová, že revolúcia nám bola ukradnutá, čo sa najviac priblížilo pravde. Ukradnutá so všetkým čo sme mali a čo sme vnímali ako naše, spoločné. Je možné, že aj tieto slová sú klišé, neodpovedajúce vtedajšej dobe. a prax.

Práve preto by bolo bývalo pri terajších oslavách spravodlivé, keby boli dostali možnosť vystúpiť napr. v TV naši milionári a prehovoriť, ako sa dá pracovať a pritom bohatnúť. Poukázať aspoň všeobecne, ako začínali z ničoho a čo im najviac pomohlo, ako sa pričinili o vlastné úspechy, kde začali, v ktorej banke dostali nekrytý úver, ktorý nemuseli splácať. Nie všetci popravde vekslovali pred Tuzexom, alebo predávali pašovaný tovar. Aspoň niektorí z tých živých, ktorých zatiaľ netrafila strela najatého snajpera zo zálohy by mohli porozprávať, ako to bolo, keď začínali. Možno by sme neverili. aké to bolo jednoduché.

Tí, čo podľahli sile argumentov konkurenta, pretože mu ostali dlžní za protislužby, mali by byť práve teraz ocenení pretože my ostatní už roky čakáme na výsledky šetrenia a hľadania pôvodcov ich predčasného skonu. Veď to boli príkladní priekopníci, ľudia v najlepších rokoch aby nám by boli dokazovali, ako sa dá pracovať a bohatnúť. Ako príklady pre tých, čo sa stále oháňajú rastúcou korupciou, jej škodlivosťou s dosahom na tých, čo sa o ňu nepokúšajú k vlastnej škode, pretože bez jej podpory nikdy nezbohatnú Veľmi by práve v tejto dobe osláv bolo pomohlo vystúpenie Otca vlasti a ten si určite ešte pamätá, ako pomáhal rastu kapitálotvornej vrstvy a z ničoho. Mnohí z nej by mu potom predviedli, čoho dosiahli a oddýchli by si spolu na jachte niekde na Jadrane len tak v rámci povinného relaxu.

Rovnako v podobných aktuálnych prejavoch mali byť ocenení i tí a ich spoločnosti čo všetko dávajú v prospech charity a sponzoringu vlastným športovým klubom, spevákom za vystúpenia na súkromných večierkoch a to všetko pred TV kamerami, aby národ nemyslel že sú skupáni a že nemyslia aj na druhých.. Môžu tiež príkladne uvádzať, koľko a komu poskytli z opakovaného príjmu a podľa akých kritérií a že stále žijú len z úspor. Podobne, alebo lepšie, ako náš pán prezident.

Rok 2015 bude z hľadiska výročí tiež veľmi bohatý a podnetný. Rusko oslávi 70 rokov od skončenia vlasteneckej vojny a víťazstva nad nemeckým fašizmom a spolu s Američanmi aj koniec vojny s Japonskom. Tí však na Okinave dosial ostávajú, určite z preventívnych dôvodov. Horšie to majú Rusi, ktorí si ponechali ako trofej Kurilské ostrovy a doteraz nemajú s Japonskom podpísanú mierovú zmluvu, ale obchodujú Treba pochopiť, že povojnové usporiadanie Európy a vplyv Ruska v regióne vznikol so súhlasom Spojencov, ktorým to neskôr začalo veľmi prekážať až vzťahy dozreli k studenej vojne.

Prezident Vl. Putin iste už nechal pripravovať menoslov osôb, koho budú pozývať na májové oslavy víťazstva v máji 2015. Budú to oslavy hodné víťazov i ich vtedajších spojencov. Len aby sa na nich mal z ich strany kto zúčastniť. Druhá garnitúra na čele s veľvyslancami by bola urážkou cti ruského národa, ktorý toľko obetoval v prospech víťazstva. Záležať bude od toho, ako sa dovtedy usporiadajú vzťahy s Ukrajinou, tiež účastníckej krajiny na strane víťazov. Pozvaný bude iste aj náš prezident, ale jeho účasť bude závisieť od toho, ako sa k účasti postavia jeho priatelia, len aby mu do návštevy neskočilo niečo neočakávané, aby do Moskvy cestovať nemusel.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.