Založ si blog

To nedopadne dobre.

Správa, že Ruská federácia vyslala do priestoru Donecka a Luganska konvoj 280 nákladných aut s humanitárnou pomocou a prenosnými elektrostanicami a že je to v súlade s rozhovorom prezidenta Putina s exprezidentom Kučmom dávalo nádej, že surový zápas o tento priestor skončí víťazstvom rozumu. Ale to je len isté želanie mnohých z nás – občanov. Už nedávne relacie, ktoré odvysielali RTVS i s nakladaním pomoci i názor predstaviteľa ukrajinskej armády Lysenka, že ide o konvoj zakázaných vojenských aut prefarbených narýchlo bielou farbou a o podmienkach vstupu konvoja na územie Ukrajiny, aby vozidlá prevzali na hraniciach pracovníci ČK, sú výrečné. Ale aj vyjadrenia občanov, že Rusi iste prevážajú aj zbrane a tie okrem iného a so 600 t cestovín, nápojov a liekov, ktoré nie sú registrované na Ukrajine. Sú podobné iným, pre ktorých je to zásah cudzieho štátu do práv Ukrajiny a názor poslanca Verchovnej rady O.Ľaška z práporu Šachťorsk, že všetkých Rusov z východu treba vystrieľať, sú hrozné Len nevedno prečo také názory a vyjadrenia sú prezentované v našich médiách, bez názorov našich ľudí. Veď ide o pomoc ľuďom aj keď Rusom na území, ktoré síce podlieha ukrajinským zákonom a v počte cez 4 mil. občanov, čo je 80 % Slovákov., no do prevratu v Kyjeve žili svojim životom.
Pokiaľ budeme uvažovať globálne, ide stále o to isté, dostať Ukrajinu do NATO a priblížiť sa na dotyk k hraniciam s Ruskom. Preto i prijímanie humanitárnej pomoci bude marené a s úsilím, aby sa nedostalo k hladným ľuďom v Donecku, či Lugansku, pretože aj žoldnieri v službách národnej gardy sú hladní a chcú jesť. To sa stane vtedy, ak by ruské posádky aut a sprievod konvoja bezpodmienečne museli odovzdať pomoc ukrajinským bojovníkom, alebo úradníkom a pomoc sa bude úmyselne zdržiavať pretože nebude dohodnutý spôsob delenia pomoci a komu. Ako u nás, keď sa delila múka pre chudobu.
Každý z nás by mohol vyjadriť ďalšie myšlienky pre i proti, no aby sa potraviny dostali do obkolesených enkláv v správe odporcov režimu v Kyjeve je skoro neuskutočniteľné bez súhlasu toho, kto práve velí a platí niektorý z práporov protiteroristických síl Ukrajiny.
Pretože k sankciám USA a EÚ proti Rusku sa už hlási aj vláda v Kyjeve a prijala k nej zákon je v ňom aj sen o novej forme registrácie zemného plynu tečúceho do krajín západnej Európy už na hranici rusko-ukrajinskej, teda veľmi ďaleko od terajších miest pre registráciu pretečeného množstva. Že príslušný štát zaplatí za plyn nižšiu cenu a v zápätí ho predá Ukrajine. No čo, už z hláv ukrajinských politikov a poslancov odznelo počas uplynulých mesiacov veľa hlúpostí, ale aj prostorekých vyjadrení, ktoré sa len málo líšia od rečí v krčmách, medzi chlapmi, ktorí síce navštevovali základnú školu, ale z nejakých dôvodov ju nemohli doštudovať.
Z pozorovaní a správ o konflikte vyplýva, že ide o súkromnú vojnu ukrajinských milionárov, nazývaných oligarchami, nad ktorými jednotkami nerozhoduje isté vojenské velenie niekde v blízkosti bojov, ale majitelia, ktorí naviac obchodujú popri tom aj s vojenským materiálom Skrátka ide o niečo zvláštne, čo nepoznajú ani americkí špecialisti z bojov v Iraku, či Afganistane, Sýrii a v Líbii.
Ruské nákladné autá značky KaMAZ sú už na hranici a ich posádky sú pripravené rozvážať humanitnú pomoc všade tam., kde ľudia trpia. v dôsledku blokády. No dôvody, prečo odporcovia režimu v Kyjeve nechcú zložiť zbrane nepoznáme. Ide aj o to, že prijatie pomoci by znásobilo sympatie ruských občanov tejto časti Ukrajiny k Rusku. Ale ani odpor proti deleniu pomoci to nezmení, skôr znásobí.
Vojenská podpora pomoci zo strany Ruska, aj keď by to odsudzovali všetci spojenci USA, mohol by byť riešením, aspoň dovtedy, kým nevychladnú horúce hlavy a zacelia sa obrovské škody po delostreleckých granátoch. Tí Rusi, čo žijú v okolí Donecka žijú tu od nepamäti a až vláda zvolená na Majdane v Kyjeve im vzala právo používať vlastný jazyk. v úradnom styku. Niečo totiž naznačuje včerajší prejav Vl.Putina na Jalte.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.