Založ si blog

Rozhodne generál Moroz ?

Už sa žiadalo spoznať dôsledky ozbrojených sporov o vládu nad juhovýchodnou časťou Ukrajiny, keď do spravodajských relácií opäť vstúpil Kyjev a jeho Námestie nezávislosti. Síce len tak neutrálne, že primátor mesta V.Kličko nariadil odstrániť zátarasy po nepokojoch koncom minulého roka, aby bolo všetko v poriadku pre konanie vojenskej prehliadky na Deň nezávislosti (24.august).Ale medzi riadkami sa dá ľahko čítať, že stále funguje Majdan 2, no čo chcú jeho účastníci a kto ich platí, nevieme. Vieme však, že zvolením P.Porošenka do funkcie prezidenta bola hlboko narušená hegemónia predsedu vlády A.Jaseňuka, ktorý teraz, po odchode spriatelených strán Udar a Sloboda z koalície podal demisiu, ktorú Verchovná rada napred prijala a potom zrušila a že prezident je (alebo bol) vysokým činiteľom práve strany Sloboda.

To sú procesy, ktoré sa síce nedejú v Donbase, ale určite s tamojšími bojmi súvisia, pretože do zvolenia P.Porošenka boje proti separatistom neboli tak intenzívne, ako po jeho zvolení a i to, že títo páni sa veľmi medzi sebou neráčia.

Z iných podobných akcií si vieme domyslieť, že zostrelenie civilného lietadla nad územím Ukrajiny, kde prebiehajú pozemné operácie na oboch stranách konfliktu, bolo načasované práve tak, aby to konflikt zostrilo a viedlo k zintenzívneniu bojov a rozhodnému ukončeniu zápasu o túto dôležitú časť Ukrajiny. Skrátene, strategický plán operácií. Ani americkí poradcovia sa neponáhľajú ukázať snímky zo satelitov, ktoré mali dokumentovať miesto, odkiaľ bola raketa, ktorá zasiahla lietadlo vystrelená.

Naopak nikdy sme sa nedopočuli o čo usilujú separatisti, teraz už hlavne v Donbase, priemyselnom centre Ukrajiny. Zábery z rozbitého mesta a nešťastní ľudia pohybujúci sa medzi troskami domov a budov sú hrozné, no škody na majetku, ktoré utrpela doteraz ukrajinská armáda a národná garda nevieme posúdiť určite pre nedostatok dôkazov materiálnej povahy. Škody spôsobujú hlavne delostrelecké granáty ukrajinskej armády na majetku mesta.

Keď uvedený vývoj udalostí sledujeme od nevydareného podpisu asociačnej zmluvy bývalého prezidenta Janukovyča pred tvárami predstaviteľov EÚ vo Vilniuse až po súčasnosť so stupňovaním ekonomických sankcií proti osobám, firmám i bankám v Rusku, ktoré sa podľa názoru politikov z USA nejako zúčastňujú aj nepriamo na tomto nezmyselnom konflikte, musíme prísť k názoru, že už vôbec neide o Ukrajinu, ale mocenské záujmy USA a prostredníctvom tejto krajiny. Krajiny, kde všetko začalo nenápadne po nezaplatení dlhu za odobraté množstvo plynu vo výške cez 5 mld US dol. Ale kto sleduje, ako radí Zbyg Brzeziňski politikom vo Washingtone, že odpútanie Ukrajiny od Ruska je kľúčom k oslabeniu pozície Ruska v súperení s USA a vo svete. Predtým hovorieval tento stratég tiež, že Rusko je strategický protivník USA a to nemôže ostať bez odozvy. Potom sme doma a vieme o čo ide.

Reakcia ruského vedenia na ekonomické sankcie je primeraná vecne, ale aj časovo, v dobe dozrievania a zberu poľnohospodárskych plodín. Tie totiž a prostredníctvom nich. západoeurópski farmári produkujú i mäso, vajcia mlieko a pod., teda to, čo nerobia politici vo Washingtone, či Bruseli, ale masovo, hromadne drobní a strední producenti po všetkých krajinách, ktoré sa k sankciám prihlásili a ich podporujú. Až teraz uvidíme a prečítame, ako na ruské protiopatrenia budú reagovať tí, čo nepredajnú produkciu svojich produktov budú dávať do kompostov, či spaľovať, alebo zjedia, ako nabáda vláda v Poľsku svojich občanov a producentov jabĺk, ktorí do Ruska vyvážali 850 tis. ton z nich.

Výdaje Ukrajiny na vojnu proti separatistom sú už na úrovni 16 mld. US dol, ktoré si bez ťažkostí požičali od MMF a SB a čo bude treba i s úrokmi niekedy zaplatiť, alebo predať vlastnú krajinu. Priemyselná časť krajiny je paralyzovaná nepokojmi a zničená vojenskými akciami, ktoré nemajú konca. Štát má však aj iné výdaje, aby vôbec fungoval a na to si tiež treba požičať.

Keby sme mali uvažovať o výhľade, musíme dôjsť k poznaniu, že Rusko sa nemôže do konfliktu na Ukrajine zapojiť, aj keď by si to páni v NATO želali a tak z poverenia nadriadeného konajú, aby Rusko mohli označiť ako agresora. Veď aj generálny tajomník A.Rasmussen je v týchto dňoch v Kyjeve. Iste tam nie je na dovolenky s manželkou a dietkami, ale na inšpekcii a s prednáškami na kurze povolaných a zodpovedných, ako ďalej, až do konečného víťazstva. Pre vládu v Kyjeve, ak je ešte vládou občanov a obyčajných ľudí ostáva len diplomatické riešenie s dôsledkami na ukrajinskej strane, pretože príde zima, potreba plynu narastie v priemyselných závodoch a v domácnostiach a ako bývalo i v minulosti zvykom rozhodne generál Moroz, alebo ujo Váňa z Moskvy.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.

medveď, svit

Po cyklistickom chodníku vo Svite sa pohyboval medveď

23.04.2024 10:43

Mesto Svit v Popradskom okrese vyzýva obyvateľov i návštevníkov na opatrnosť.

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.