Založ si blog

Všimnime si hlavne tú podobnosť.

            Predchádzajúce rokovania US Steel a Slovalko o dotovaní cien elektrickej energie majiteľov firiem so zástupcami štátu boli úspešné za sľub, že budúcich 5 rokov budú ešte na území Slovenska podnikať a poskytovať prácu mnohým našim ľuďom.

            Podobne sa rozhodol v minulých dňoch majiteľ firmy Agrofert, dnes český minister financií A.Babiš. Hrozí, že ak mu podobne nepôjde Slovensko na ruku, výrobňu čpavku v Dusle Šala odstaví pretože je málo výnosná. A čpavok bola jeho láska ešte z dôb keď ako vedúci obchodnej skupiny surovín na PZO Petrimex za totality ten nakupoval z Ruska a o jeho cenách mal dokonalý prehľad.

            Čpavok patrí skutočne medzi významné suroviny vo výrobe priemyselných hnojív, močoviny i lepidiel, no jeho výroba v Dusle je síce na naše pomery vysoká (300 tis.t/ rok),ale nie je svetová. No nazdávať sa, že je tak jednoduché a premiestniteľné z roka na rok, alebo že niekde existuje v studenej zálohe jednotka, ktorá môže nabehnúť v krátkej dobe ,je detinské. Odpovedá to však mysleniu obchodníka so čpavkom, že ten sa dá zohnať na trhu kdekoľvek za dojednané ceny. Ale aké?

Posudzovať výrobné náklady čpavku samostatne je málo šťastné, pretože tie v komplexnej podobe sa dajú kompenzovať v cenách NPK hnojív, liadku, kyseliny dusičnej i močoviny. A to sú len tie najvýznamnejšie deriváty čpavku v komerčnej praxi.

Chemické závody v bývalom Československu i na Slovensku mali kombinátny charakter čo znamenalo ,že produkovali niekoľko produktov, ktoré mali pôvod v základnej surovine, napr. zemnom plyne. Čitateľ to lepšie pochopí na palete produktov z MOL(Slovnaft),ktoré začínajú u dovážanej ropy a končia u mnohých finálnych produktov(palivá motorových vozidiel, plastické hmoty, oleje, asfalty a pod.).

Preto tlačiť na vládu SR, že Agrofert p.A.Babiša odstaví v Dusle výrobu čpavku, ak nebudú ústretoví v cene elektriny nie je ekvivalentné s úspechmi z rokovaní US Steel a Slovalko. Jedna firma vyrába plechy, ktoré zhodnocujú do finálnej produkcie automobilky, či výrobcovia obrnených transportérov a druhá hlinikáreň, vyrába tiež len polotovary hliníkové ingoty. Ďalej ich spracúvajú iní výrobcovia až na alobal. a izolačné fólie. Ich východzia pozícia i argumentačné nástroje boli iné a preto zavážili a ich zisky sa tvoria v iných zahraničných firmách, o ktorých činitelia našich orgánov nebudú vedieť nikdy dosť, aby mohli kvalifikovane oponovať ich požiadavkám. Ale také sú dôsledky privatizácie z minulých rokov .E –nel ako vlastník našich elektrární predsa zo svojho zisku neustúpi a tak štát(jeho občania)prispievajú na prosperitu každého, kto prejavil záujem podnikať u nás.

 

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.