Založ si blog

Čo hovorí jedno číslo

Pravidelne uverejňovaná tabuľka menového kurzu medzi € a inými menami štátov, ktoré ešte nestihli dobehnúť do EÚ, neslúži určite len obchodníkom a cestovateľom po svete, ale aj k porovnávaniu ekonomickej „sily“ toho- ktorého porovnávaného štátu –relatívnej.

V tomto smere Slovensko, okrem Maďarska patrí aj po prijatí meny €, medzi najslabšie  štáty ..Škoda, že RF nie je v EÚ, pretože podľa  hodnotenia ECB kurz rubľa je podľa tabuľky slabší ako býval kurz našej koruny Sk. Im to však asi nevadí, pretože predávajú za US doláre. Či je to šťastie, nedá sa povedať, no v deň prijatia € za Sk boli sme na tom veľmi slabo a i dnes hodnota meraná cez pôvodnú menu  pôvodnej koruny v pomere s českou Kč je len 84,5 %

Len preto treba vidieť obdobie, kedy nás úradne, ale hlavne neúradne navštevovali rôzni experti i podvodníci(kto pamätá Šumichrasta?), aby posudzovali našu ekonomickú situáciu a stanovili konečný a nemenný kurz 30,160 Sk/1 € ako dôležité. Nik proti tomu neprotestoval, pretože aj tých 0,160 zostalo i keď práve tie stotiny mali dokazovať ,že zmena bola vykonaná správne a finančne presne, ako sa patrí..

Keby boli nejaké pochybnosti o sile našej ekonomiky ,boli by naši rýchlo vyrastení  analytici len ťažko odpovedali. Ak v Čechách(Česku) existovali mnohé predvojnové firmy(ČKD, Škoda, Tatra, Zbrojovka) na Slovensku také neexistovali vôbec a zahraniční analytici, ktorí poskytovali podklady pre výmenný kurz sa nechceli opierať o bonitu a image firiem, ktoré vznikli, alebo boli založené za komunizmu u nás. Veď tie, ako VSŽ, ZSNP, ZTS, Slovnaft ,SPP,SE nemohli byť etalónom sily slovenskej ekonomiky a najmä preto, že krátko po prevrate v roku 1989 boli predané pod rukou( len kde zmizli miliardy) . Aj preto znalci ekonomickej sily Slovenska definovali nás ako štát vhodný pre vznik „montážnej dielne“ Európy. Nahrával tomu pomerne mladý káder odborne pripravených a skúsených ľudí so vzdelaním nadobudnutým síce  za komunizmu, nenáročných na výšku odmien za prácu keď už bola tá  sloboda, skromných a poslušných. Predurčoval nás k prácam za pásom, alebo k strihaniu a spájaniu kábelových zväzkov .Teda k prácam, ktoré už neboli vhodné pre azíjske teritória a náročnejších robotníkov kdekoľvek vo svete.

A teraz, keď minister Ľ.Jahnátek si musel v rozpakoch zložiť okuliare, pretože sa mu zarosili a keď verejnosti oznamoval v TV, že už 20% ornej pôdy Slovenska je v súlade so zákonom o posvätnej ochrane súkromného majetku v držbe zahraničných vlastníkov cez rôzne a dovolené spoločnosti. Niet slov kam sme to už dopracovali a ľahko sa stane, že Slovači ozaj bude súdené ďalej  sa niekam sťahovať, alebo robiť na cudzej hrude. Na to je predsa veľká možnosť, môžeme cestovať za prácou i zárobkami ako vždy v minulosti a pokiaľ to diví  komunisti   nezakázali a ohradili štát ostnatým drôtom Boli i výnimky pre vlastníkov jácht na Jadrane, či plaviacich sa po svetových moriach za oddychom Ako vždy, vtedy i teraz.

Sledujete čo robia teraz temperamentní Bulhari, ktorých si pamätáme, že pestovali zeleninu v Prievoze(časť Bratislavy) na prenajatej pôde?

Ale ani naša budúcnosť v rámci EÚ a v súlade s jej pravidlami styku mimo Schengen nie je zlá,  Len treba využiť tie „fugy“ v režime. Ale naši Rusofóbi stále sa  živia  21.augustom , i tak predsa hokejový Slovan už hrá v KHL a naši hotelieri sa vždy tešia na nájazdy ruských turistov, ktorí chcú užívať v ich zariadeniach ruské sviatky Treba sa nám viac obracať na ruský trh, kam sa dá dostať cez Ukrajinu., obnoviť a  zlepšiť styky. hlavne obchodné. V tom máme prednosť i tradíciu stykov len sa nehnusiť toho, čo sa píše azbukou.

 

W  O  W

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Poprad / Tulipány /

Poprad zdobia tisícky tulipánov z Holandska, vykvitli o niekoľko týždňov skôr

16.04.2024 10:33

Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21-tisíc cibuliek. Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách.

vojna na Ukrajine, delo

Ukrajina má ťažkosti na východe krajiny, nedostatok munície je závažný

16.04.2024 10:10

Už vo svojej analýze z predchádzajúceho dňa ISW upozornil, že Rusko by nedostatok munície mohlo využiť na ovládnutie mesta Časiv Jar.

Peter Pellegrini

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

16.04.2024 09:49

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Kto obsadil druhé a tretie miesto?

doprava

V Bratislave husto prší, doprava takmer skolabovala

16.04.2024 09:46, aktualizované: 10:01

Na D1 v smere od Senca cez Zlaté Piesky a Prístavný most do Petržalky hlásili vodiči zdržanie 40 minút.