Založ si blog

Návrat k starým poriadkom

Je kruto smiešne sledovať zákonodarné aktivity namierené proti páchaniu trestných činov i prečinov a ktoré zmeny by mali chrániť ekonomické záujmy štátu. Aspoň tak sú dôvody malých i veľkých noviel existujúcich zákonov prezentované verejnosti po mnohých predchádzajúcich novelách a zákonoch podobného charakteru

Zaujímavé na celom tomto úsilí parlamentu je to, že kapitalizmus ako istý spoločenský systém dlhodobo existujúci naráža na piliere  vlastnej existencie, ktoré sám vytvoril, alebo vytvoriť dovolil. Skrátka zápasí sám so sebou a stále menej úspešne práve tým, že bremeno svojich problémov osvedčene prenáša na plecia svojich jednoduchých  občanov a sníma čoraz viac z tých, ktorým pribúdajú čiastky na ich kontách ako sa patrí v demokratickom režime s odôvodnením, že všetci máme predsa rovnaké príležitosti, len vedieť ako na to ,to  povestné know how Ako hovoria naši liberáli.

Za posledné roky súčasnej hospodárskej krízy a v množstve informácií sem-tam preniknú v správach drobnosti (perličky) ktoré v konečnom dôsledku poskytujú skutočný obraz o zákonitostiach, ktoré platia pretože majú aj legitímne krytie. Kríza, ktorá doľahla na štáty EÚ, ale aj na Slovensko je v princípe kríza vzťahu medzi štátom a s jeho inštitucionálnym usporiadaním a súkromnými bankami a je len na rozhodnutiach orgánov EK,OECD,ECB a MMF, ako sa opäť  dohodnú Zatiaľ čo komerčné banky, ktoré obchodujú s peniazmi a požičiavali, nenesú teraz žiadnu zodpovednosť za stav, ktorý fakticky spôsobili. Mali peniaze a tak ich točili a  požičiavali Nikomu nič nedarovali. Teraz zadĺžené štáty musia brať na seba ďalšie pôžičky, aby splácali tie staršie a redukovať spoločenské výdaje na takú mieru, že do ulíc vychádzajú nespokojní občania  Akurát  banky sú  ochotné znížiť výšku úrokových mier, za ktoré požičiavali. .Nič viac. Bremeno dlhu zostalo na ľuďoch práce. aj keď tí ho nezavinili, alebo áno a za to, že  za svoju prácu  chcú spravodlivú odmenu?

V rovnakej réžii ,no v menších čiastkach, ale s výkonom  exekúcií na dôchodky sa prevalili v minulých dňoch informácie, že v nich budú  vykonávatelia súdnych rozhodnutí – Sociálna poisťovňa a adresátmi, teda strany poškodené budú rôzne súkromné bankové spoločnosti a dodávatelia služieb. Všetko podľa zákona!

Ide o príklad vhodný do väčšej pozornosti štátnym orgánom, pretože tie inštitúcie a spoločne, ktoré ľuďom  zatiaľ nepoučiteľným dostatočne kapitalistickými pravidlámi, zavádzajúcou a naviac podliehajúcim agresívnej a falošnej reklame, požičali, alebo poskytli služby, sa chovajú tvrdo – podnikateľsky. V princípe klienta oklamali, alebo zaviedli a teraz vymáhajú jeho dlh aj s úrokmi z omeškania. Veď o možnostiach  splácať pôžičky u 41 tisíc podvedených dôchodcov iste  vedeli .A ako hovoria iné praktické skúsenosti zo súdnej praxe, dokázať, že to vedeli, sa nedá. Prečo by preto mali znášať ,ako podnikateľské subjekty svoj diel podnikateľského rizika? Mali vôbec nejaké? Veď klient konal dobrovoľne, čo podpísal a bol pri zdravom rozume. Tak sa také príbehy klasifikujú pred súdmi. Požičali, aj keď vedeli, že ich klient ju nebude mať silu splatiť a keď poskytnutá a reklamou nabudená služba bola zavádzajúca., mimo možnosti klienta. Až dôjde k exekúcii.

Je istá možnosť argumentovať, že život je taký a každý má rozmýšľať vopred, kým vstúpi do  obchodného vzťahu., ktorému nerozumie a ktorý je pre neho nový. Ale nezdá sa vám aj to, že priestor nových  krajín sa stal od prvopočiatku politických zmien najvhodnejší pre aktivity rôznych špekulantov vo sfére financií s pretrvávajúcimi lákavými pôžičkami a nedá sa vylúčiť, že medzi špekulantmi sú i veľké finančné domy až po zlodejov PIN kódov.

Aj preto proces rôznej zákonodarnej nápravy vo forme malej, či veľkej novely zákonov je len na potešenie občanov, ako ich štát chráni pred podvodníkmi a pred  konaním veľkých finančných žralokov ďaleko  za etickými hranicami  života Princípov sa však žiadna novela nedotýka a aj preto kríza kapitalizmu sa pomocou legislatívnych úprav prekonať nedá.

W  O  W

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.