Založ si blog

Podobnosť vôbec nie náhodná.

Len ak budeme pohliadať na činnosť a organizačnú štruktúru svätej cirkvi rímskej ako na ktorúkoľvek inú svetskú firmu, či banku fungujúce vo svete, zmierime sa s tým, že to, ako sa jej predstavenstvo chová k nižším článkom riadenia spoločnosti, je normálne, rokmi praktizované a trvale kontrolované. Rozdiely sú len druhu produkcie. jedna skupina podniká v obchode s petrolejom, iná s peniazmi a táto s duchovnom .

Ale tí, najmä teraz v súvislosti s odvolaním R.Bezáka z funkcie, čo sa nazdávajú, že majú právo(?) poznať  dôvody jeho odvolania prekračujú limity, dlhodobo a neúprosne stanovované direktóriom kardinálov a štátnymi tajomníkmi centrály vo Vatikáne. Buď v svojej mysli a videní sveta dospeli ďalej, ako smeli, alebo nepochopili ako je možné ,že svoju moc si svätá cirkev rímska tak dlho udržala a zveľadila rokmi svojej existencie. Potom nepoznajú jej existenčné piliere moci, o ktorých sa píšu odborné state a knihy. A tých kníh pravdivých i nepresných v princípe za mnohé roky stretu je veľa a spoločné majú to, že ich autori sa nikdy nemohli dostať k depozitom archívnych dokumentov v katakombách kláštorov i centrály. A tak autori produkovali len polopravdy. Vstup do archívov je dodnes neprístupný a tak navonok sa prezentujú len úradné správy a dokumenty. Tam sa nedostali nikdy hľadači skutočnej pravdy akokoľvek čestní, erudovaní a v záujme bádania O to viac priestoru ostáva na vieru, alebo obohacovanie dejín niečím, čo sa nikdy nedokázalo ,no v prospech viery to stačí.

Aj táto rokmi overovaná vlastnosť cirkvi je zhodná s vnútorným režimom nadnárodných spoločenstiev a bánk. Tam naviac  ale platí princíp, že mlčať odídení musia niekoľko rokov, zatiaľ v svätej cirkvi doživotne.

Ak má časť našich ľudí veľa pochybností o správnom hodnotení formálnych atribútov moci tejto spoločnosti, stačí pohliadnúť  na krvavé spory o teritóriá vládnutia. Najaktuálnejšie sú spory s podobným náboženstvom(Korán, Alah, Mohamed) a prenikaním svätej cirkvi do jeho tradičného územia s prírodným bohatstvom na naftu. Prienik do Indie, Číny a Japonska je pomalší, miernejší ,podmienený vlastnosťami budhizmu, šintoizmu i hinduizmu ako náboženstva mieru a pokory i voči prírode. Odpor ich predstaviteľov k prieniku inej filozofie iste ich nenecháva na pokoji.

Ale keď takto začneme vnímať súčasnú skutočnosť na mape sveta, vidíme ešte veľa možností pre ovládnutie Afriky, svet spravovaný prírodnými náboženstva a enklávami misijných staníc skôr ako istá zvláštnosť a zatiaľ len ako pomoc v zdravotníctve a v budovaní škôl. A ako hovoria poľovníci, :Len pomaly, chytíme aj starú.

Takže akokoľvek budeme vidieť náboženstvo svätej cirkvi rímskej, nemôžeme sa vyhnúť porovnávaniu s celosvetovo pôsobiacimi firmami a bankami.

Dovetkom by mohla byť osobná skúsenosť, keď som prišiel do vysokopočetného prostredia katolíkov, ináč biedneho, no spokojného so svojim údelom a keď tamojší cirkevníci začali pozorovať moju absenciu na nedeľných náboženských obradoch. Keď som im odpovedal, prečo tak nečiním a vysvetlil, že som evanjelik miestny farár ich usmernil, že ide o sektára, čo v ich očiach môj spoločenský kredit trvale znižovalo. Ono to nemalo len verbálny charakter. Po čase, keď moja budúca manželka vybavovala konanie cirkevného obradu na inej, neďalekej fare, iný farár však sobáš odmietol s tým ,že sobášiť nebude môcť dovtedy, kým neprestúpim na katolícke náboženstvo s príslušnými úkonmi. Stať sa to nemohlo a tak sme sa sobášili v pravoslávnom kostole.

Treba k tomu dodať ešte niečo? Alebo budem ukameňovaný, ako kacír a neznaboh. Na stránkach blogu. pravda sú všelijakí apoštoli.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.