Založ si blog

Kontajnerové mláďatá

Redaktorka  STV p.Ratkovská  je  osôbka veľmi  pohyblivá  a tak  z jej skorodenných príspevkov sa dozvedáme všeličo zaujímavé o živote pod končiarmi Tatier a okolí. Raz ,ako občania osád pomáhajú čistiť lesy od nánosových drevín a tieto znášajú na chrbtoch z lesov patriacich úradne do chránených, inokedy o označovaní ich obydlí v osadách, aby exekútori a poštárky ľahšie našli adresáta doporučeného listu, alebo ako prezidenti V4-1 sa kochali  krásami a výhľadom z Lomnického štítu.

No najpôsobivejšie sú reportáže o hladných medvedíkoch s matkou na kope odpadkov v kontejneri. Zatiaľ ale neboli vysielané reportáže, ako hladné deti našich spoluobčanov prehľadávajú kontajneri pomocou paličky, aby priamo pri ňom rozbaľovali obaly s obsahom expírovaných  jogurtov, krémov i kyslého mlieka.

Zatiaľ čo poslanci mesta Vysoké Tatry voľajú po náprave a odstrele nepočúvnych a domestikovaných medveďov, podobné výzvy na zábranu neporiadku okolo domových kontajnerov v blízkosti domácich obchodov s potravinami sa nestretli s priaznivou odozvou. Ohrady s vrátkami okolo kontajnerov na zámok neboli to pravé a tak sa čaká, ako ďalej. Pretože peňazí niet.

Základným problémom vyberania kontajnerov mladými medvediatkami  pod dozorom matky, ale aj mláďat ľudskej podoby – ich hlad sa tým nevyriešil .Dnes sme svedkami v týchto prípadoch, keď radia poslanci hlad mláďat riešiť „technickymi “,opatreniami okolo kontajnerov, alebo hlavne ako v parlamente -TV kamerami. O nájazdoch medvedích rodín do kontajnerov a úlov aj so streľbou! Spory vyvolávajú len počty medveďov, či je ich veľa na takom malom území, alebo či ich agresivita  bude rásť .Dôvody hľadania potravy medveďmi i našich spoluobčanmi iné riešenia nepoznajú .To, že turisti a majitelia hotelov vychádzajú v svojich záujmoch o prírodu vyššie ,tam, kde medvede mali v minulosti dostatok potravy pre svoj život i prípravu na zimný spánok sa neprijíma, je totiž proti slobode občana ísť kam chce a kedy chce, keď je tá sloboda pohybu

Mnohí naši spoluobčania poslúchli reči našich liberálnych politikov, aby každý z nás dbal o svoj blahobyt sám a bol pritom vynaliezavý. Aj preto vidíme sedieť na parkoviskách aut v okolí hôr predávajúcich maliny, čučoriedky, huby(podľa sezóny ) ponúkať produkty lesov a to naviac nad vlastnú spotrebu. Žijeme predsa v tržnom systéme. Aj v minulosti  sme chodili do lesov zbierať lesné plody, no malo to svoju mieru, obchodný záujem nebol. Dnes to navyše chýba medveďom a tak schádzajú nižšie  až k hotelom a do okrajových častí osád a dedín. Naučil ich hlad.

A čo sa týka našich  ľudských kontajnerových mláďat, názor na príčiny tohto stavu sa nespomínajú ,vždy a stále sa odborníci vyjadrujú len k riešeniu . Keby však správne definovali príčiny iste by sa dali nájsť  aj spôsoby riešenia a potom by ubudlo aj mnoho farizejských návrhov z ktorých už veľa skončilo neúspechom. Častými sú i budú formy, ako takým ľuďom s deťmi siahať na sociálne dávky a pomoc.

Žil som a pracoval v prostredí, ktoré je dnes nadpriemerne v tejto skupine spoluobčanov zaťažené biedou, ktorý pojem, keď sa diskutuje a celkom vážne ako ho limitovať sa úradne nepripúšťa. Povinne, definované limitmi sme zamestnávali ľudí z tejto skupiny občanov .Robili posunovačov na závodnej vlečke, baličov výrobkov ,upratovačky i práčky v podnikovej práčovni, kde sa naučili aj jednoduchým prácam krajčírok a nikdy neboli sťažnosti  ich nadriadených na zlú pracovnú morálku, alebo porušovanie pracovných predpisov, či dochádzku. Boli to ľudia ako my, no keď práce niet a ešte menej peňazí aj pre tých čo pracujú aj oni vymýšľajú, ako na biedu .A jedna z možností sú krádeže, žobranie a nevhodné využívanie času, ktorý bol k ich krátkemu životu predurčený.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.