Založ si blog

Kdeže sú časy TOZ?

Pre tých, čo vtedajšiu dobu zabudli, alebo nemali nešťastie ju poznať oznamujem, že TOZ bol Tyršov odznak zdatnosti. Toľko úvodom k minulým dňom a vzrastu ošiaľu zo športových výsledkov našich hokejistov vo Fínsku na MS v ľadovom hokeji.

Rôzni experti, fanúšikovia  ale aj krčmári a majitelia denných barov hodnotia vystúpenie našich hokejistov pod vedením Vl. Vůjtka a zisk striebornej medaily vysoko aj cez svoje zisky. V sobotu 19.mája i v nedeľu do začiatku zápasu športom opantaný národ cez médiá hlásal, že zisk zlatej medaily bude v stretnutí s“ ruským medveďom“ už len jednoduchý problém v trvaní 60 minút čistého času Akákoľvek zmienka, že ruská komanda prešla celým turnajom bez jedinej prehry bola nevhodná až nebezpečná. I odborníci sediaci okolo podkovy redaktora STV Merčiaka mlčali a neotvárali nebezpečnú tému ,že výsledok sa počíta až po zápase. Iný scenár v reportážach redaktorov s nabudenými mladíkmi a devami o zisku zlatej medaily sa ani nevyskytoval. No bol to ošiaľ najvyššieho rádu, ktorý prekonal aj radosť s vyhlásením samostatnosti Slovenska. Všetko by bolo v poriadku, keby sa v chovaní našich fanúšikov nestratila miera Aj preto otázky redaktorov RTV respodentom, kto je, či bol ich športovým vzorom sa málo kryjú s realitou, s podmienkami pre masový rozvoj športu, keď všetko je už len o peniazoch.

Aj slová starých pánov, ,bývalých našich reprezentantov, ktorí boli pyšní, že súťažia v drese s „levíčkom  „na prsiach o tom, koľko dostali za vysoké umiestnenie v svetových súťažiach sú smutné i veselé. Ale nehladovali a spoločnosť akokoľvek zatracovaná o nich dbala dlho a verejne. Boli sme na nich hrdí, ale nie tak freneticky. Niekoľko tých mien nemalo by byť nikdy zabudnutých. Nikdy. Manželia Zátopkovci, Jungwirt(beh),Skobla(guľa),Bugár(disk)Torma,Zachar(box),Kratochvílová,Plachý,Fibingerová Pribilinec,Čáslavská,Nepela,Divín.A boli to aj naši slovenskí a nerozlišovali sme s ktorej časti republiky kto  pochádza .Boli to naši.

Možno nepatričná je otázka koľkí z tých, čo tak neúnavne prevolávali stupidné heslá o tom,, že až teraz bude vedieť svet o nás, zabudli na realitu, že ten hokejový svet sleduje v Kanade a v USA(kde inde) skôr to, ako dopadne boj o Stanleyov pohár .Čo tam po MS. Veď MS stoja veľa peňazí a neprinášajú zisk. To Stanleyho pohár, to je niečo iné.

Koľkí z našich fanúšikov hokeja sediaci pred obrazovkami v pohostinstvách, alebo v amfiteátri a  námestiach majú podmienky pre aktívne športovanie v športových kluboch. Ktoré všade  zápasia o existenciu a podporu sponzorov .A tí tiež to nerobia za svoje peniaze len tak, že majú radi šport .K čomu by boli reklamné prestávky?

Po každom ošiali ako býva dobrým zvykom v našich končinách nastane spor a zazeranie komu a koľko bude patriť z balíka odmien. Napred koľko a kto má prispieť do „klobúka“ Ako po majstrovstvách sveta vo futbale. Akokoľvek tajne sa budú deliť odmeny, niekto z ukrivdených, alebo z tých ,na koho zabudli to nakoniec vyšteboce a médiá to opäť budú prežúvať, aby sa národ bavil a mal o čom hovoriť.

Aby som sa vrátil k začiatku ,k TOZ. Bol to odznak, ktorý mal tri stupne a patril každému, kto v počiatku rokov päťdesiatych dosiahol, alebo prekonal isté limity v behu, skoku či vo vrhu, alebo podľa podmienok aj v plávaní a vždy v troch športových  disciplinach s kontrolou telocvikára a zápisom do knižočky, ktorú sme mali všetci .Tam začal náš vzťah k športu  a mali sme z toho úprimnú radosť..

A dnes? Kto chce môže, ak mu disciplínu a trénera zaplatia bohatí rodičia.  Ináč nemá šancu, aj keď má vzory. Ako sme na tom v športe, spoznáme o niekoľko týždňov na LOH v Londýne .Výprava nebude síce veľká, ale ako vždy prevládať bude sprievod. ,.ktorého členovia nemusia mať splnené limity.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.