Založ si blog

Dláždenie cesty k demokracii a poriadku

Zmasakrovanie moslimov v bývalej Juhoslávii pred 20 rokmi znamenalo z hľadiska medzinárodného práva využiť inštitúciu Medzinárodného súdneho tribunálu v Haagu odhaľovanie masových hrobov(napr.)v Srebrenici a hľadanie pôvodcov genocídy.Jeden z nich(prezident Srbska Miloševič)je už po smrti,druhý (Karadžič)číta svoju obžalobu vo väzení a tretí(Mladič)je stále na úteku.

            Od pádu dvojičiek WTO v NY uplynulo len 10 rokov,no pôvodca zámeru,ktorý privodil smrť okolo 3 tis.zamestnancov budov a záchranárov bol v minulých dňoch zastrelený i s niekoľkými spolubývajúcimi v dome,ktorý obýval mestskej štvrti zaľudneného mesta Ebbutabád v Pakistane. Po dôslednom pátraní najschopnejších špecialistov zvláštnych jednotiek US Army a s nasadením jedinečnej techniky končiacej TV kamerami na prilbách špecialistov.

            Oba príbehy,jeden v Juhoslávii a druhý v Pakistane majú spoločné len to,že sa stali.Ostatné znaky sa líšia a principiálne.Osôb zastrelených počas rozkladu Juhoslávie bolo násobne viac,ako tých,čo spôsobil náraz dopravných lietadiel v NY.Osoby pokladané za pôvodcov masakry sú stavané pred senát Medznárodného tribunálu,čo v osobe (naj)hladanejšieho teroristu sa od začiatku vylúčilo.Sú aj iné rozlíšenia,no ten najvýraznejší znak rozdielov spočíva v rozdielnosti teritoria,kde sa príbehy udiali.

            Al Kajdá útočila aj v Anglicku i v Španielsku,ale naviac rozhnevala USA a tie konali autonomne-mocensky.Žiaden tribunál,žiadne vyšetrovanie príčin teroristických činov,len pátranie po ideovom vodcovi Al Kajdá a zásah tvrdý a nezvratný.

            Aj preto sa občan môže pýtať,kde sú slová o spravodlivom treste,ktorý by mal podľa medzinárodného práva vyniesť medzinárodný tribunál.

            Pri pohľade na vývoj dejín od skončenia svetovej vojny,ktorej 66 výročie ukončenia si u nás pripomenulo pár desiatok ľudí,môžeme si pripomenúť naopak čo všetko a bez mandátu OSN vykonali pre svoju bezpečnosť a bezpečnosť národov sveta USA.

            Patria medzi ne nájazdy v Zátoke svíň na Kube,porážka vlády prezidenta Aliendeho v Chile,prehratá vojna vo Vietname a nie tak dávno oslobodzovanie Kuvajtu,Iraku a zvlášť teraz aktuálne vojna v Afganistane.Prezident Iraku Hussei bol tiež popravený obesením,ale aspoň po istom súdnom procese.A že angažovanosť v porážke plukovníka M.Kaddáfiho v Líbyi nie je tak výrazná spočíva najskôr v tom,že v hre o Líbyu majú v aktívach viac francúzske,anglické a talianske banky.Preto dirigentskú paličku poskytli ochotne veleniu NATO,ke´d táto organizácia má za cieľ chrániť europské národy a štáty aj na africkom kontinente.

            Ako býva dobrým zvykom niektorých čitateľov blogu namietnú mi,že je to síce pravdivé,ale jednostranné,že aj Rusi masakrujú svojich nepriateľov z radov moslimov.Preto treba dopovedať,že pátranie špeciálnych síl RF po Umarovovi,ktorý usiloval o islamský štát na juhu Ruskej federácie sa konalo na výsostnom území suverenného štátu a s vlastnými silami.

            Možno si povzdychnúť,že cesta k demokracii sveta je ťažká a hrbolatá,nikdy nie v plnom profile.Radosť Američanov zo smrti Usama bin Ladina je však vytvorená oficiálnymi mediálnymi prostriedkami.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.