Založ si blog

Búrať taký architekonický skvost?Niet dôvodov.

 

            Areál úspešného developera s pozemkami postavený na štátnom,zatiaľ právne a majetkovo nevysporiadanom pozemku, dokonca istou časťou(kamenným múrom)zasahujúcim do ochranného pásma ŽSR v obci Reca je ohrozovaný nespokojnými médiami ,ktoré vytvárajú verejnú mienku.Aj minister Fígel sa prikláňa na stranu práva,no dodáva,že je to problém ŽSR.Podľa leteckého snímkovania na rozsiahlý palác s vežičkami obkolesený vodnou hladinou vizuálne zasahuje do ochranného pásu pozdĺž železničnej trate.Podľa výšky a dĺžky kamenného múru,ktorý je jediným sporným bodom prípadnej žaloby a rozsudku o povinnosti odstrániť múr nebol určite postavený za dobu kratšiu ako 6 mesiacov.To znamená,že drážne orgány ŽSR tento stavebný ruch museli zaznamenať,alebo o ňom počuť z hlásení zvedavých občanov a možno i pochôdzkára(osoba,ktorá kontroluje stav trate a denne), no nekonali.

            Ak platí Ústava SR,že občan má právo nadobúdať a užívať majetok,potom k likvidácii architektonického skvosku podľa predstáv majiteľa a jedinečného v celom okolí Senca nemôže dôjsť a paragrafy sa narovnajú v prospech vlastníka.Z jednoduchých dôvodov,že ochranné pásmo okolo železničnej trate bolo stanovené síce podľa zákona no z doby dávno minulej v dnešnom svete nemá opodstatnenie.predsa signálne drôtu podĺž koľají boli už dávnejšie nahradené bezdrôtovým systémom prenosu informácii,že vlak prešiel,alebo prechádza a pokiaľ by majiteľovi nehnuteľnosti hrozila škoda v dôsledku vykoľajenia vlaku,dá sa problém riešiť cez zmluvu a poistenie v komerčnej poisťovni.Na to majiteľ iste bude prihliadať.

            Zatiaľ,pre mlčanlivosť majiteľa nevieme,ako bude využívaná vodná plocha obklopujúca palác.O dielo z tvorby iste renomovaného a známeho architekta a stavebnej organizácie i kameňolomom kde sa nalámali také kvantá bieleho vápenca bude iste záujem aj v odborných kruhoch architektov a bude určite navrhnutý do súťaže o cenu CE ZA AR za rok 011 .Tá totiž nie je dostupná laikom,aby návrh predložili.Škoda.Našli by sa.Veď je to pýcha našej demokracie,keď každý,kto má peniaze môže robiť,čo chce.

            Je tu ešte stránka finančná.Ak niekto(napr.ŽSR) bude ochotný podať žalobu za poškodenie svojich  práv a súdny orgán by rozhodol po dlhom prerokovaní návrhu  o likvidácii diela,ostáva otázka na čie náklady by sa mali demolačné práce na skvoste vykonať.Zúčastnené strany s financiami,ako býva u nás zvykom hospodária rozumne a zbytočne nemrhajú štátnymi prostriedkami a na zbytočnosti nemajú vôbec.Majiteľ areálu,pokiaľ by súdom bol zaviazaný konať,iste konať  nebude s odôvodnením,že je finančne vyčerpaný a nespôsobilý a strana žalujúca?Prečo,veď stav nespôsobila.

            Takže všetko dopadne ako sa patrí v demokracii,kde platia prísne zákony a zákonnosť.Areál sa zlegalizuje a na vzdialenosť múra od trate bude vydaná výnimka.Ale iste s podmienkami majiteľa.

            Prepáčte tento sarkastický ton názoru,no je toľko právne neriešiteľných prípadov,že písať vážne už nie je dôvodné.Predsa sú aj ľudia,ktorí vidia,ako sa v mene práva koná bezprávie,ktoré sa s vážnou tvárou zdôvodňuje.Už len drobnosť,ale dôležitá je v tom,že ŽSR o stavbe vedieť museli,no pred súdom im to nik nedokáže.Nie sú písomné dôkazy.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.