Založ si blog

Trianon,dôležitý medzník aj pre nás

 Trianon,dôležitý medzník aj pre nás

 

 

            Keď pred mnohými rokmi som navšívil prvý krát Budapešť dostal som sa aj k súsošiu postavenému na počesť 1000 výročia vstupu Hunov do Panonie.Súsošie stojí na Námestí hrdinov a je z roku 1899.Je mohutné,umelecky krásne a znázorňuje vitézov na koňoch a dole okolo nich vozy ťahané rohatými volmi.Na vozoch,ako býva zvykom ženy a deti. Umelecké dielo,no historicky nemohlo odpovedať realite,pretože už vtedy sa  územia dobýjali vojensky,mužmi na koňoch a ženy prichádzali za nimi,až keď bolo územie podriadené novým vládcom-Árpádovi. .Turci a Tatari neskôr podobné zámery nemali.tí prišli len zbíjať a vymáhať poplatky.

            Chovanie a spôsoby,ktorými sa prejavujú dnešní maďarskí politici a čo trvale vštepujú do národa, má niečo geneticky viazené na minulosť.V ich počinoch je stále strach pred nebezpečím,ktoré im hrozí z presily Slovanov v ich blízkosti,aby nedošlo k asimilácii celého národa.Tak to obracajú,podľa zásady,že najlepšou obranou je útok.

            V roku 1934 vtedajší minister vecí zahraničných ČSR Dr.Edvard Beneš uviedol citujúc z úradnej štatistiky vlády v Pešti,že v roku 1920 žilo na území Maďarska(teda po Trianone) 140 tisíc Slovákov,v roku 1930 už len 104 tisíc.Povojnové roky sú ešte biednejšie.Dnes sú už len isté ostrovčeky slovenskeho národa v počtoch(tie sa rôznia)do 20 tisíc.Je to asimilácia so všetkými dôsledkami,ale jej príčina je založená historicky na podmienkach odchodu Slovákov na Dolnú zem,do osád vyplienených nájazdami Turkov,kde sa stratili.Iný je prípad našich Maďarov,ktorí od nepamäti žili a žijú v ucelených územných pásov od Petržalky,až po Slovenské Nové Mesto.

            Som malý človiečik na to,aby som mal možnosť karhať V.Orbána za to,čo počas celého predvolebného obdobia učil svojich poslucháčov a neskôr i voličov,že ide a pôjde o nepríjemné medzinárodné dôsledky práve pre maďarskú komunitu  tých štátoch,ktoré nie sú členmi EÚ.

            Reakci našich politikov v čase príprav na prijatie zákona o dvojitom občianstve a snahe zjednotiť Maďarov z krajín,ktoré im boli odňaté práve v Trianone neboli zvlášť šťastnéMohli byť dôstojné a zdržanlivé s cieľom vysvetliť čo bude všetko znamenať pre našich spoluobčanov,no bez hrozby straty slovenského občianstva.Zbytočne poplietli hlavy jednoduchých ľudí z juhu a tí teraz nebudú vôbec vedieť,či ich starosta,ktorého si zvolili môže byť starostom, keď sa zlakomí na maďarský pas.,alebo či ich dcéra bude môcť ako štátny zamestnanec roznášať poštu a dôchodky.

            Ako býva dobrým zvykom v EÚ,takéto, z globálneho phľadu europských politikov a komisárov budú naše prekáračky pokladané za „taľafatky“ a sťažnosti vrátia na dvojstranné rokovania.Vytvorí sa komisie,možno subkomisie ktorá bude rokovať.Veď to poznáme.

            Je len škoda,že 90 výročie zmluvy z Trianonu pripadlo na dni,kedy sa v Maďarsku chystá nová vláda na veľké reformy a zmeny.Napriek tomu ostáva Trianon pre nás garanciou našej územnej celistvosti a hraníc.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.