Založ si blog

Dve strany jedného hrebeňa

V prevahe sociálno-technických informácií o príčinách a dôsledkoch katastrofálneho zosunu zeminy a kameniva v žľabe nad dolnou stanicou kabínkovej lanovky na Grúň médiá sa zaoberali najviac zničenou cestou, mostami a zmenami toku potoka. O zničených autách, ktoré parkovali v okolí hotela Vrátna a nástupnej stanici lanovky písali len v množnom čísle, rovnako o majiteľoch, ktorí vo vrakoch svojich aut hľadali doklady i cennosti s ktorými do doliny prišli. A pretože ide o súkromný majetok vlastníkov a bez poistenia proti prírodným živlom, ďalšie rozhodovanie ostáva na nich, čo ďalej.

Celkom bez informácií ostali doteraz čitatelia a poslucháči o majiteľoch, vlastníkoch hotela, reštaurácie, bufetu a trafiky pri autobusovej zastávke a hlavne o nástupnej stanici výťahu, lanovky. Len raz sa objavila v médiách stručná správa, že je to(či bol) súkromný majetok v držbe istých osôb, a prípadne finančníkov a ako taký nebude spadať do podpory štátu pri odstraňovaní následkov. podobne ako obec Terchová, či verejná cesta do doliny a potok. Tento postoj vlády je opodstatnený, ale bude mať dôsledky vo všetkých službách, a činnostiach, pre ktoré sa Vrátna stala známym stredisko najmä horskej turistiky. Odstrániť 3-4 m nánosy kameniva v nástupných priestoroch lanovky, ako aj v priestoroch reštaurácie a hotela bude prácne, ale aj časovo náročné. A kam s kamenivom?

Hrebene Malej Fatry od Kľačianskej Magury po Vrátnu a cez Poludňový Grúň k Rozsutcom, alebo do Šútova mal som prechodené každoročne po mnohé roky. Keď teraz, v dôsledku prívalového dažďa, či búrky na hrebeni nad dolinou, došlo tam k prírodnej katastrofe, nad príčinami ktorej uvažujú inžinierski geológovia, spomenul som si na jednu moju príhodu.

Stalo sa mi, že práve na chodníku cez Hromové vstúpil som do málo nápadnej mláčky, v ktorej sami pri vyťahovaní odtrhla až podrážka na mojich starších a vychodených vibramách. Holý kopec, síce zatrávnený a žriedlo blata. Dnes po rokoch mi napovedá, že tamojšie podložie nasýtené vodou aj v v letných horúčavách mohlo byť potenciálnou súčasťou tejto katastrofy. A kto by mohol mať pochybnosti o hodnote tejto súvislosti, môže vykonať pešiu túru okolo Šútovského vodopádu hore k zbytkom po chate pod Chlebom a zastaviť sa pri Mojžišovych prameňoch.

Zázrak, alebo prírodný úkaz, že vo výške 1450 m n.m pramení zdravá, studená a číra voda, ktorá fakticky napája vodopád v doline Šútova?

Tým chcem poukázať na realitu, že hrebeň Malej Fatry bol vždy vodonosný a katastrofa, ktorá v tomto roku postihla dolinu Vrátna vznikla práve spojením oboch fenoménov prírody. Počítať koľko kameňa sa zosunulo a koľko svahov sa obnažilo a čo sa s tým dá robiť a za koľko € je iste potrebné, ale holé stráne v tvare jazykov budú trvalo zvádzať dažďovú vodu do doliny Vrátna. A to by mali hotelieri a podnikatelia v cestovnom ruchu viac rešpektovať. Niečo by vedeli povedať aj ochranári z Malej Fatry.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 17:55

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.