Založ si blog

Slovanská vzájomnosť a či euroatlantické spojenectvo?

V mnohokrát opakujúcich sa správach o úspechu našej reprezentantky A.Kuzminy v biatlone so ziskom zlatej medaily zo ZOH v Soči zanikli v nedeľu iné a podobného charakteru správy a ktoré boli tiež o vynikajúcich  výsledkoch ale iných športovcov, no nás sa netýkali. Správa o jej šiestom mieste zo stíhacích pretekov bude po čase zaujímať len sprievodný personál, verejnosť sa o tom dozvedela len vo večerných správach. Škoda, pretože sme boli už pomocou médií vysoko nabudení, že musí vyhrať. V tomto ohľade sú naši reportéri a spravodajcovia neprekonateľní, svetoví.

            Keď pred niekoľkými dňami prebojovala sa tiež naša D. Cibulková do finále Australian Open vítali ju v Bratislave tisícky zmobilizovaných fanúšikov a sympatizantov a ju vozili v otvorenom reprezentatívnom autokare. Keď však prehrala svoje zápasy v skupine Pohára Federácie s Nemkami ,to už nebola ona. Alebo bola? Odborníci to definujú ako vlastnosť športu, jeho odvrátenú tvár, divákov vraj zaujímajú len prví Raz tak a potom inak. Nie každý deň svieti Slnko.

            V správach, komentároch i rozhovoroch našich reportérov odznelo už počas otváracieho ceremoniálu ZOH veľa, aj zbytočných slov, ktoré pri pohľade na úchvatné divadlo aktérov trojhodinového programu neboli až tak potrebné, skôr vadili očiam i ušiam divákov pri TV obrazovkách a bez reklamy.            Pri vnímaní deja na ploche štadióna Fišt.. Hala poskytla priestor pre 40 tisíc divákov a dokonca i pre športovcov, pre ktorých sa našlo miesto na sedenie, čo nebývalo zatiaľ zvykom, pretože ceremoniál sa vždy konal pod hviezdnou oblohou. Uverejnený názor nejakých (juho)amerických komentátorov že to bolo nudné, skôr na driemoty(predstavenie),zbytočne dlhé, odpovedalo  tak temperamentu Ameriky s jej rytmami a hlukom, trubkami a bubnami.

            To, čo predvádzali ruskí aktéri ceremoniálu odpovedalo skôr slovanskej náture a ruskej klasike v umení i histórii, ktorá je u nás dlhodobo a úspešne vytesňovaná z mediálneho priestoru. Len prognostik SHMÚ pri predpovedi počasia si dovolil aj slová mimo predpovedi počasia, keď vyslovil zabúdané slová – slovanská vzájomnosť .Iste bol v tom resentiment na časy, keď sa ešte také niečo aj u nás pestovalo, slovanská vzájomnosť .To je už síce dávno, no práve v takých chvíľach ,akými sú ZOH a v Rusku vyjde slovo do éteru.

            Jediný defekt, ktorý sa vyskytol  práve v začiatku otváracieho ceremoniálu, keď sa jeden z piatich kruhov nepripojil k ostatným, aby spolu vytvorili olympijský symbol rôznofarebných kružníc práve na pravej strane troch horných  A tá kružnica v červenej farbe má symbolizovať americký kontinent Či sa ešte k podrobnostiam prípadu vrátia odborníci uvidíme po Hrách ,podľa počtu medailí dotknutých štátov.

            Spojiť športy, ktoré sú súčasťou ZOH do prostredia stredomorskej klímy s blízkymi zasneženými končiarmi blízkych hôr bolo odvážne, ale iste aj domyslené, nielen pre vlastný program Hier, ale aj pre budúcnosť tejto časti Ruska v cestovnom ruchu. Preto čiastka, ktorú Rusko, štát  firmy i oligarchov vložili do tak náročného projektu nebude sa dať prekonať v najbližších rokoch konania olympiád. Ale  potvrdilo sa aj to, že OH nemôžu byť len súkromným podnikom, ako sa to stalo v posledných s vlastníctvom Coca Cola alebo IBM, keď neišlo ani tak o športové zápolenie, ale o obchod, posilňovaný mohutnou reklamou. Zavedenie nových disciplín(napr. akrobatické lyžovanie a skoky žien zo stredného mostíka  na lyžiach)má zatraktívniť Hry z pohľadu divákov, no je to cesta na ktorú sa vybralo hnutie  do dnešných časov. Ale potom kam?

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.