Založ si blog

Kto to vie, odpovie?

Je dlhodobá skúsenosť, že ak lektor, prednášajúci, či minister, alebo prezident banky nechce, nevie, a nemôže, alebo sa neodvažuje existujúce skutočnosti svojho referátu, či rezortu občanom, verejnosti vysvetliť ,uchýlia k zložitým vetám, aby im nik neporozumel a on splnil povinnosť povedať niečo zásadné a múdre. To je princíp, pretože jasné veci sa dajú vysvetliť aj tak, aby im ľudia rozumeli. Iste, záleží aj na tom, kto dáva pokyny ako sa majú referenti chovať. Teraz vo finančnej politike .Práve preto nebýva samozrejmé to od nich čakať

Nočné a často  mnohohodinové rokovania sú poľutovaniahodné ,ale len vonkajšou podobou, aby navodili dojem, že skutočne tak starší páni siahli zodpovedne na dno svojich fyzických i psychických síl a výsledky ich snaženia tomu musia odpovedať. Veď diskutovali, koľko by banky stratili a kedy sa im požičané v prípade gréckeho dlhu vrátia.

Uvedený úvod do témy príčin dlhu Grécka je spätý práve s týmito skúsenosťami, že dodnes, teda do doby, kedy starí páni v Bruseli schvaľovali „balíček“ ozdravných opatrení za cenu pôžičky vo výške 130 mld. € postupne uvoľňovaných z rôznych bankových zdrojov, ale oni ako hovorcovia a reprezentanti bankových spoločností a konzorcií skúmali skôr časový horizont, kedy sa im pôžičky z eurovalu násobne vrátia. Aj formálne odpustenie dlhov, či zníženie úrokových mier nebolo nič iné, ako skúmanie hranice rentability, pokiaľ sa ich to nedotkne v princípe.

Nik však doteraz nezašiel, či sa nevrátil na začiatok tohto gréckeho príbehu, kedy alebo ako sa prejavili skutočné záujmy a postavenia bánk v gréckej ekonomike. Ale pozor! To nie je len o Grécku, ale o postavení silných a slabých v EÚ.

Denne sme práve teraz v ťažkej ekonomicko-sociálnej krízy atakovaní reklamou na výhodné pôžičky, na neskutočne nízke percentá úrokov, čo značí, že peniaze ako tovar bánk existujú a je ich dosť, aby generovali ďalšie peniaze v rukách tých, čo by vedeli ich zveľadiť, pretože aby ležali len tak na účtoch je hazard a znervózňuje  vlastníkov bánk. Hľadajú sa tí, čo by ich vedeli zveľadiť. Pôžičky v Grécku nevyšli a príčiny sú už iste známe ,no nie je vhodné o nich hovoriť, pretože to znižuje dôveryhodnosť  poskytovateľov,  ale aj ich  chamtivosť. Začiatok by som hľadal v dobe, keď Grécko a hlavné mesto Atény boli poverené usporiadaním XXVIII letnej olympiády v roku 2004 Kto by v očakávaní ziskov nebol Helénom požičal, no oni to nemohli, pretože to všetko bolo nad sily a možnosti ekonomiky tejto krajiny. Ale kto by to bol v tom čase skúmal?

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.