Založ si blog

Ako bude pokračovať demokratizácia arabského sveta?

Hromadný útek Američanov z Egypta(podľa niektorých správ cez 10 tisíc)vedie k otázke,čo tam tak mohli robiť.Iste to neboli dôchodkyne na výlete,ale hlavne predstavitelia a zástupcovia amerických firiem a záujmov v tejto krajine,strážcovia amerického kapitálu.Ako sa mohlo stať,že občania Egypta žiadajú odchod hlavného piliera amerických záujmov,keď za 30 rokov jeho vládnutia nebolo zo strany USA k jeho výkonom výhrad?

            Síce občas na predstaviteľov proamerických vlád v arabskom svete hovorili politici,že sú to“suky synovia“,no dodávajú,naši“,čo ich oprávňovalo legitímne vládnuť.Teraz,keď sa búria feláhovia,teda v reči salonnych politikov luza ,zdá sa,že miera trpezlivosti s režimom došla k hrane.A za týchto okolností treba poslúchnuť ľud z ulíce,pretože ináč by zmeny,ktoré budú nasledovať mohli byť ešte horšie a spôsobiť veľké škody na americkom majetku v Egypte.

            Kto si už spomenie na zdesenie,ktoré nasledovalo,keď prvý egyptský  prezident Gamal Násir dal pokyn k znárodneniu Suezského prieplavu,ale išlo hlavne o ekonomické dôsledky tohto neslýchaného činu vo francúzsko-anglickej réžii.

            Zo pozornosť stojí aj reťazová reakcia niektorých vlád v arabskom svete,keď začali nepokoje v Tunise a po Egypte a narýchlo sa ponáhľajú k zmenám skorumpovaných vlád aj v Jemene,Alžírsku,Jordánsku a uvidíme,ako to bude v Saudskej Arabii najtesnejšom spojencovi USA v regione.Nie pre lásku ku kráľovi,ale k rope.Protestujúci hovoria o korupcii a tento pojem je aj u nás hodne skloňovaný v nádeji,že bude odstránená ak rozhodnú bohovia.

 

            Režimy,ktoré majú istý zisk z ťažby ropy americkými spoločnostiami

 sú stabilnejšie,pretože licencie na ťažbu sú pamätlivé aj na domácich.Síce nepomerne viac na rodiny šejkov a majiteľov štátu,ale aj školstvo a zdravotníctvo a možnosť byť formálnym majiteľom zahraničnej spoločnosti s vlastným menom tlmí nespravodlivé pomery a otázku,čo bude,keď ropné studne vyschnú?A tí,čo o tom rozmýšľajú stačia sa hmotne zabezpečiť i so svojimi rozvetvenými rodinami.Ale čo tí,čo k tomu budú mať ďaleko?

            Keď skončila americká hra s nepriateľom označovaným ako „Ríša zla“ a jeho paralyzovaním,nastal problém vymyslieť iného,ktorý by nadlho zabezpečoval potreby vysokej bojovej schopnosti armády,ale hlavne nároky výrobcov zbraní,lietadiel,lodí a výstroje vojakov od spodného prádla,špeciálnej obuvi až po navigačné pomôcky z dôvodov ochrany amerických záujmov všade vo svete.

            Vzorovo do tejto mozaiky vpadol neposlušný iracký prezident Husejn a správy  CIA o hrozbe“zbraní hromadného ničenia“.Dodnes predstavujú neposlušného vládcu Iraku ako hrozbu a ani po jeho hanebnej poprave  sa zbrane tohto typu bez bližšej identifikácie nenašli.Žiadna chyba. Aj keď uplynulo veľa rokov od pacifikácie Iraku pokoj tam nenastal,no status quo pokladajú Američani za pokrok.Teroristické akcie nábožensky znepriatelených skupín na trhoviskách a pred náborovými strediskami polície stali sa koloritom krajiny,čo z pohľadu USA už nie je nebezpečím.Hlavné je,že funguje ťažba ropy a ropné terminály prečerpávajú ropu do tankérov,aby ju prepracovali do  rafinérie na východnom pobreží USA.

            Po nastolení poriadku v Iraku sa záujem spojencov upriamil na Afganistan.Aj tam ide o demokratizáciu,keď o ňu kmeňoví vodcovia krajiny nestoja a bránia svoje tradície i náboženstvo proti západnému poňatiu civilizácie,ale v praxi. A hlavný problém je ničenie plôch s pestovými makovica na výrobu opiatov.Nik si však nechce pripustiť otázku,ako zastaviť pestovanie makovíc bez náhrady iným a výnosným pestovateľským produktom.Podľa zásad trhového hospodárenia pokiaľ je záujem,bude sa pašovať z Afganistanu aj opium,ktorého spotreba v demokraticky vyspelých krajinách  sveta rastie.Preto,čo je skôr?Produkcia opia,alebo zastavenie rastu jeho spotreby a to si musia riešiť krajiny sveta doma.Veď tí chudobní feláhovia nemajú iný zdroj prijmov pre svoju obživu,okrem makovíc.A surové zásahy štátnej polície tým,že likvidujú ich polia,môže vysvetliť lásku k režimu,ktorý nastoluje  prezident Karzai?

            Tvrdým sústom ostáva režim prezidenta Ahmanidedžáda v Irane a s pomocou náboženských vodcov.Scénar príprav na útok je určite pripravený veď bol už viackrát odskúšaný.Presviedčať svetovú verejnosť,že Irán je hrozbou pre „svetový mier“ zaberá  a bude potrebné ho pacifikovať,pretože usiluje o výrobu atomovej bomby.Keby súčasná angažovanosť USA práve v krajinách Blízkeho východu bola úspešnejšia,netrvalo by dlho a mierotvorcovia z USA by už boli nalietávali na Irán.Vzhľadm k bremenu pre udržanie krehkého mieru je pomoc,ktorú denne poskytujú USA štátu Izrael na jeho existenciu  nespochybniteľná,no pôvodný protektorát Veľkej Británie a Francúzska nad Palestínou bol asi lepší,ako stále spory o všetko.

            Aj v športovej terminologii sa hovorí,že byť prvým je ťažšie,ako sa stať prvým.Práve teraz ide o obhájenie prvenstva vo všetkých oblastiach spoločenského i politického života sveta.Každý štát sa o niečo usiluje a preto USA majú veľa problémov prvenstvo si udržať.Robia to však politikou,ktorú si osvojili v dobách osídlovania Ameriky bielymi prisťahovalcami.Od tej doby ale uplynulo 200 rokov,keď bieli kolonizátori dovážali čiernych otrokov z Afriky,aby im obrábali bavlníkové plantáže a bavlnu vyvážali do Anglicka

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.