Založ si blog

Povšimnutiahodné súvislosti

            Bolo by neprístojné posudzovať rozhodnutie vlády I.Mikloša (I.Radičovej) o predaji mestských teplární izolovane od predchádzajúcich privatizácií,ktoré sa uskutočnili masovo za vlády M.Dzurindu  a iných priaznivých okolností..Doteraz sa ešte nevie a v tejto dobe ani vedieť nebudeme,ako sa utratili zisky z predaja národného majetetku a aký vplyv mali zisky na búrlivý ekonomický rozkvet tej doby.

            Rozhodnutie predať teplárne súkromným spoločnostiam(údajne aj zahraničným)súvisí aj s inými opatreniami vlády v oblasti zdravotníckeho i dôchodkoého pripoistenia,s presmerovaním europských fondov do výstavby segmentov dialnice ,s redukciou tratí a vlakových spojov s prepúšťaním železničiarov a zmenou ich kvalifikácie a predajom Cargo.Napred zvýšiť ceny za prepravu a doviesť firmu do straty,odradiť podnikateľov  a potom predať.Jednoduché však?Všetko to s jediným cieľom zabrániť zvyšovaniu deficitu štátneho rozpočtu a dodržaním limitu na jeho prekračovaní do roku 2013, ako je uvedené v programových cieľoch vlády.Zvýšenie DPH,ktoré sa dotkne v niekoľkých vlnách jednoduchých ľudí patrí tiež k ozdravným opatreniam vlády,vraj dočasne,kým sa nezotaví europská ekonomika.

            Slovensko,ako členský štát EÚ po rozklade ekonomického prostredia v Grécku,Irsku,Portugalsku(zatiaľ) bude sa podielať na spevňovaní europského valu navyšovaním príspevkov do jeho megastavby.Nedivme sa,že za taký princip sa najviac prihovárajú Nemecko a Francúzsko,ktoré v chorých ekonomikách majú najviac vlastných akcií a tak vlastne chránia svojich podnikateľov a kapitál.Nie je to zle vymyslené.Síce p.Radičová sa nechala počuť,že áno(čo iné jej ostávalo),ale hotových peňazí u nás niet, teda cash,ale ako ináč?Odkúpenie dlhopisov dlžníka by bolo možné,ak by bol už známy a  stanovené podmienky,ale to je tiež zviazané s volnými prostriedkami,pre ktoré prekážky nebolo možné z našej strany podať pomocnú ruku Grécku.

            Zatiaľ a stále,počas trvania svetovej hospodárskej krízy,ktorá započala v USA ešte v septembri 2008 nikdy nebola reč o vyššom zdanení súkromných bánk u nás Možno raz v USA no s veľkou stratou dôvery prezidenta B.Obamu Kapitál si nedá len tak brnkať po nose ,to vedia všetci politici.Vždy sa hľadajú len verejné zdroje.Už vtedy,keď expremier R.Fico niečo v tomto zmysle navrhol, bol rázne odmietnutý podnikateľskými skupinami a finančníkmi,že by to bolo najhoršie z riešení,pretože banky by vzápätí zvýšili cenu svojich služieb a to by viedlo k zrúteniu podnikateľského prostredia.Aj preto na riešenie dôsledkov svetovej krízy,ako vždy doplatia občania krajín,ktorí ju nespôsobili.Do istej miery je to ináč v tom,že časť občanov,ktorí radšej míňajú ako žijú na úrovni svojich možností  prijmov boli vťahovaní do obchodu s peniazmi.Hypotékami,pôžičkami a lákavou reklamou na všetko.Finančná politika bánk však jedného dňa došla k   inverznému bodu,kedy sa obeh peňazí zastavil a sytém skolaboval.Ak raz kríza,ktorá zaťažuje najviac občanov práce skončí,malo by nastať bilancovanie,kto na nej najviac zbohatol a kto sa stratil podľa názvu,nie ako exponent inej spoločnosti,ktoré už vznikajú len mená sú utajované.

            Úsilie ministra zdravotníctva v spolupráci so spriaznenými zdravotnými poisťovňami  o tkzv.pripoistenie pekne vysvetlil ekonom SAV P.Staněk,keď bol povedal,že pripoistenie pomôže len poisťovniam a do zdravotníckych zariadení sa môže dostať len vtedy,keď klient onemocnie.Ale ktorá poisťovňa potrebuje chorých klientov?Len tá štátna.Súkromné si vyberajú a majú k tomu aj odborných lekárov,ktorí skúmajú zdravotný stav kandidáta pripoistenia pretože je to skrytý spôsob podnikania s cudzími peniazmi a naviac bez rizika straty.

            Ak som začal citáciou“tieňového“ predsedu vlády I.Radičovej o dôvodoch privatizácie mestských teplární ich zlou ekonomickou situáciou a potrebe investovať(!) dopovedať sa dá nasledovné:

            Rozdiel medzi riadením štátneho a súkromného podniku nie je vo fungovaní vnútorných vzťahov ale v spôsobe rozdeľovania zisku a uvedenie do straty je často zámerné.A o to ide v prvom rade tým,ktorí stále 

a účelovo dehonestujú výsledky hospodárenia  štátnych podnikov .Áno,v riadení štátnych podnikov,ako dosvedčujú posledné odhalenia,ktoré sa objavujú denne v tlači,politicky nominovaní managéri môžu byť pekní darebáci a bez odborných skúseností,ale v súkromných sú to už podnikatelia so všetkými parametrami,ktoré patria k úspešnému riadeniu filiálky zahraničnej spoločnosti.Sú chránení zákomni a  slobodou podnikania Riziko nepoznajú.,pretože to riešia v ich materských firmách,čo a kedy.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.