Založ si blog

Vivat!Dohodli sa,zatiaľ.

Síce len v politbyre koaličných strán,no všetci verejne sľubujú,že ich poslanci budú hlasovať za nového generálneho prokurátora ako jeden muž,či žena,jednotne,aj keď tajne.

            Keď pred časom utekal zväzák Sulík pred komunistami a nimi zavedeným spôsobom vedenia volieb s jednotnou kandidátkou netušil,že po rokoch,po návrate do slobodnej vlasti sa stane spoluautorom rovnakej podoby spôsobu hlasovania v parlamente.Že poslanci budú síce hlasovať tajne,ale jednotne,čo pred kolegami zdokumentujú fotografiou.Nie je to zakázané,ale také čudné,keď si partneri nedôverujú.A sľubom takí vážené osoby veria len málo.

            Voľba generálneho prokurátora a predchádzajúce debaty o tom,kto má nim byť naznačujú,že treba celý systém zmeniť,tak demokraticky,teda verejne,že stoja za tým,čo im bolo prikázané centrálnym orgánom.

            Konanie o spôsobe volieb a práve teraz po komunálnych určite v hlavách mnohých mysliteľov Slovenska otvorilo aj iné,zložitejšie problémy volebného systému a principiálne.Ide o rovnosť hlasov.Naznačil to už dávnejšie istý Peter Pišťánek a verejne,keď sa rečnícky pýtal,prečo má mať len jeden hlas úspešný podnikateľ,ktorý dáva prácu tisícom hladných a nespokojných krkov, rovnako,ako profesor,ktorý má za sebou stáž v trvaní 6 mesiacov na prestížnej univerzite v USA,rovnako ako negramotný občan žijúci z podpory a na dedinskom smetisku.Otázka je to jasná ako facka a práve dnes rovný a priamy volebný akt,dokonca tajný otvára pre demokratov niečo,čo bolo zavrhnuté už v minulom storočí.Naviac,keď k volebnému aktu bol volič dovezený taxikom a na lístku mu ktosi napísal,aké čísla má za pomoci asistenta zakrúžkovať.Preto sa hľadajú rôzne formy,ako dodržať zákon a dosiahnuť požadovaný výsledok Napr.kupovaním hlasov.Vedia,že zmena volebného práva v holom prevedení by neobstála a narazila by na prekážky v OSN,alebo v EÚ.No sú to skúsení odborníci a iste niečo vymyslia

            V médiách a za pomoci p.Zory Bútorovej z Inštitútu pre verejné otázky boli uverejnené,ako pomocné aktivity ,výsledky prieskumu,z ktorého vyplynulo,že až 60% responentov nesúhlasilo,aby p.D.Trnka pokračoval ďalej.Nevedno,ako boli vyberaní,no ak mu priťažila kauza H.Malinová,ako neriešiteľná,potom responenti o právomociach prokuratúry vedia málo,alebo nič.

            Prokuratúra od tej okresnej až po generálnu je len druhá v poradí trestného konania a pracuje na základe podnetu a s osobami,ktoré majú byť na základe relevantných faktov súdne stíhané.Prvým bohužiaľ v referáte ministra vnútra sú orgány vyšetrovania.Až na základe nimi zistených skutočností,ktoré sú v znení trestného zákona stíhateľné a boli predložené prokurátorovi môže byť započaté konanie.Stáva sa a dosť často,že prokurátor vráti prípad na došetrenie pre chyby,ktorých sa dopustili vyšetrovatelia.Sú mladí,bez väčších skúseností.Až potom sa stane z obvineného obžalovaný,alebo aj nestane sa a pustia ho na ulicu,kde nasadne do bavoráku,ktorý tam na neho čakal od skorých ranných  hodín.

            Treba dodať,že koalícia svojim konaním svedčí o tom,že funkciu generálneho prokurátora pokladá za vysoko politickú.A ten v svojich právomiach môže rozhodovať o prokurátoroch na nižších stupňoch a bez politických expertov na krajoch,či okresoch.To bude asi ten najvážnejší dôvod zápasu o osobu .Možno,že p.Sulík svojim návratom do vlasti priniesol aj iné vetry a pohľad na tretí pilier štátnej moci.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.