Založ si blog

Korupcia – požehnaná kliatba

 

Len nedávno bol uverejnený názor čitateľa aj s dôvetkom, že mu neprináleží komentovať konanie najvyššieho ústavného činiteľa, aj keď si ho všimol. A takto a podobne si myslí väčšina žijúcej populácie Slovákov i s tým, že my (teda my, dolu) nič nezmeníme, ani pri demokratických a tajných voľbách s nebývalým počtom strán, aby si každý mohol vybrať.

Sú ale aj isté spoločenské javy, o ktorých sa hovorí, píše i komentuje, ale bez hľadania ich príčin by sme okolo nich nemali prechádzať nevšímavo. Jednou z mnohých, ktoré znepokojujú ľudí aj vďaka výsledkom kontrolných orgánov štátu, občas objasnených korupčných príbehov rôznej podoby sú dôvody korupcie hlavne možnosti, ktoré dovoľuje skryte právny poriadok. Existujú síce vágne reči o snahe proti korupcii zasahovať a bez výnimky zo všetkých politických strán pred voľbami ale aj po nich. Nasledovné i povolebné úkony vo forme zákonných opatrení sú skutočne náznakom, že v tejto disciplíne prijímané opatrenia budú viesť k úspechu a prinesú efekt Nestáva sa to a tak príslušné zákonné opatrenia sa musia novelizovať, pretože efekt sa nedostavil. Nemohol.

Jednou, ale nie jedinou podmienkou existencie úspešnej korupcie je voľná tvorba ceny, definovaná ako pozitívum doby, ktorú žijeme a je založená na konkurencii a všemocnej sile trhu, čo je živený mýtus modernej doby. Ale je ťažko tejto podmienke z nej vyplývajúcej cenotvorby porozumieť, keď do súťaže zabezpečenia potrieb celospoločenského významu, alebo aj nákup zariadenia nad istý finančný limit, sa uchádzači v svojich návrhoch rozchádzajú v nezanedbateľných miliónoch €. Pritom ceny niektorých základných položiek (energií) a odvodov a daní sú známe a konečná suma je definovaná ako konečná, no podliehajúca mnohých dodatkov. Bolo by iste zaujímavé sa pýtať, ale bez povinnosti uchádzača o kontrakt odpovedať, ako to dosiahol, pretože všetko je kryté obchodným tajomstvom zo zákona. To by sme sa museli hlbšie ponoriť až k základom kapitalizmu, kedy sa hodnota stotožňuje s cenou a cena je stanovená pomerom medzi ponukou a dopytom.

Môžeme to ilustrovať jednoducho (s prepáčením) na obyčajnom klobúku. Ten bude mať stále rovnakú úžitkovú hodnotu, no jeho cena jednoducho vzrastie, keď bude existovať dôkaz, že na svojej hlave ho nosil nejaký významný človek, osobnosť, alebo dokonca celebrita. Podobne rôzne služby, alebo čokoľvek iné ak sa k ich základným parametrom priradí niečo mimoriadne, reklamou zvýraznené, čo má vplyv na zvýšenie ceny.

Ale prečo by na existenciu tohto základného princípu malo byť založené spoločenské bohatstvo, ktorého výška sa nedosahuje prácou a jej výsledkami, ale špekuláciou, fiktívnou cenou výrazne odklonenou od reálnej hodnoty?

Aktuálne a práve teraz, keď sa uvádzajú počty a a hodnota majetkov miliardárov medzi nimi už aj slovenských(!) je možné sa pýtať, ako je možné, že korupcia prekvitá len, alebo najviac a dlhodobo v postsocialistických krajinách. Je to iste len preto, že v našej dobe, po uskutočnenej privatizácii a rozkradnutí štátneho majetku ešte len postupne dochádza k dedičskému rozvrstveniu pôvodne rovnostárskej spoločnosti, tu my vyvolení a tam tí ostatní, menej schopní alebo leniví, čo dlho počas privatizácie spali a verili v porevolučnú spravodlivosť Teda deje sa to, čo v pravom kapitalizme sa tvorilo už dávnejšie a u nás nebude môcť v budúcich 50 rokoch skončiť, čo dosvedčujú uverejnené čísla.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Finančná správa / FS / Kriminalisti /

Akcia Lotus: Finančná správa zaistila deväť áut, dom, chatu i štyri milióny eur

16.04.2024 10:41

Akcia bola zameraná na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autíčkarov.

Poprad / Tulipány /

Poprad zdobia tisícky tulipánov z Holandska, vykvitli o niekoľko týždňov skôr

16.04.2024 10:33

Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21-tisíc cibuliek. Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách.

vojna na Ukrajine, delo

Ukrajina má ťažkosti na východe krajiny, nedostatok munície je závažný

16.04.2024 10:10

Už vo svojej analýze z predchádzajúceho dňa ISW upozornil, že Rusko by nedostatok munície mohlo využiť na ovládnutie mesta Časiv Jar.

Peter Pellegrini

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

16.04.2024 09:49

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Kto obsadil druhé a tretie miesto?