Založ si blog

Škoda mlčať

 

Možno i pod vplyvom prevahy negatívnych správ o našej spoločnosti s dôvodmi, že lepšie nie sú, alebo tým, že ľudia lepšie vnímajú zlé správy, ako tie dobré, ktoré by sa našli a je odvážne to niečo málo pochváliť, čo pokladáme za pozitívne a tak čitatelia píšu

Už počas čítania správy p. Kisku, prezidenta o stave republiky mnohí očakávali, že dôjde aj k dôvodom, prečo máva problém podpísať menovacie dekréty novým sudcom Ústavného súdu a tým popri existujúcich problémoch, ktoré spomenul, živí ešte jeden, ktorý je závislý len od neho, a ktorý dlhú dobu paralyzuje chod tohto orgánu.

Jeho      prejav časť novinárskej verejnosti pochválila, aj keď to nebola objavná reč z hľadiska problémov spoločnosti a o tom, čo pociťuje možno celá spoločnosť dlhodobo. Korupcia, právomoc zákona, nezamestnanosť, školstvo a zdravotnícke služby sú segmenty nášho života, ktoré vnímame aj bez toho, aby o nich bolo opakovane hovorené a bez náznaku riešenia.

Na čele právneho korpusu p. Kisku, prezidenta pôsobí prof. JUDr. Ján Mazák, viacročný predseda Ústavného súdu, ktorý tento post v roku 2006 z vlastného rozhodnutia opustil a postúpil k Súdnemu dvoru, ako generálny advokát EÚ. Jeho odchod z postu predsedu ÚS bol ale spojený vnútorne s tým, že v jednej cirkevnej kauze súd mal rozhodovať v pléne, čo sa dlho odkladalo s argumentom, že súd nie je kompletný pretože už vtedy ÚS mal menej sudcov ako 13, ako má byť. Preto písomné dôvody odmietnutia terajšieho podpisu pod menovací dekrét jednému z dvoch navrhovaných (Laššáková, Mamojka) za odchádzajúceho sudcu Dobríka po 12 rokoch služby u súdu, ktorých mu predložila NR po prerokovaní vo výboroch a schválený v pléne sú neopodstatnené, málo gramotné až úsmevné. V oboch návrhoch bol uvedený málo dokázateľný dôvod, že v predchádzajúcej právnickej praxi nepreukázali obaja dostatok záujmu o text Ústavy, ako celku, alebo že s Ústavou málo pracovali, či ňou argumentovali.

Ale naviac stále pokračuje neukončený proces doplnenia počtu ústavných sudcov o dvoch, ktorých tiež v minulosti odmietol vymenovať pretože zo šiestich navrhovaných vymenoval len jednu osobu Ďalších dvoch z piatich ešte možných odmietol a žiada nové mená. Jeho písomné dôvody doteraz do Kancelárie ÚS neboli doručené. Opäť, ak sa tak stane budú to slová, že navrhovaní nemajú k textu Ústavy prednostný vzťah. Ale ani NR nevidí dôvod, aby na jeho želanie mu navrhla nový menoslov. Také právo prezidenta sa neuvádza pretože k výberu má dvojnásobok osôb preverených i ohodnotených a nie je dôvod rušiť predchádzajúce uznesenie a návrh osôb. Prečo by mala NR rušiť svoje uznesenie a bez relevantných dôvodov?

A prečo o tom písať? Len preto, že v kontexte s inými a prebiehajúcimi vnútropolitickými udalosťami to svedčí o pretrvávajúcej absencii zlepšiť obraz nášho štátu vo svete a práve teraz v tomto polroku by k tom mala byť skvelá príležitosť.

Bývalý prezident ČR V. Klaus po jednej zo svojich prednášok v debate na pocit občana, že politické zmeny po roku 1989 nepociťuje pozitívne, odpovedal tak, ako sa patrí:. Žiadna revolúcia nemôže priniesť prospech všetkým. I tá naša prospela, komu prospela, ale nie všetkým. A tak to má byť!

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.